Intrebari care te lasa masca la interviu

Am observat un trend la angajatorii care cauta oameni creativi: la interviu, au cate o intrebare secreta, la care abia asteapta sa ajunga, iar asta se citeste in nerabdarea de pe fata lor: e intrebarea care te lasa masca.  Rolul ei e sa decida daca ai simtul umorului, creativitate, spontaneitate si pana unde se intind.

Prima data am auzit de asa ceva de la Lorand Balint, care povestea la o conferinta ce teste le da candidatilor care vor sa se angajeze in publicitate. De exemplu, ii pune sa calculeze ce capacitate ar trebui sa aiba o fabrica de adeziv pentru gresie si faianta ca sa acopere intreaga cerere din Romania. 🙂

Apoi, am dat si eu de o intrebare tricky la un interviu: “ce ai face daca ai fi o portocala cazuta din copac“. Tin minte foarte vag ce am scris, dar n-am luat jobul in agentia respectiva. Din fericire.

Am mai auzit prin mansarda creativa de la Next inca o intrebare indrazneata de interviu, cu un raspuns pe masura. Angajatorul i-a rugat pe candidati sa spuna ce i-ar zice unui extraterestru venit sa colonizeze Pamantul. Jobul l-a luat candidatul care a raspuns “Bljiunudonaonronfjygskpoobrk” sau ceva de genul asta 🙂

Cred ca deja s-a prins toata lumea ca o intrebare care duduie cere un raspuns duduitor. Poate fac exceptie joburile de account, unde daca esti intrebat care este cererea de rachete de tenis de pe o piata, s-ar putea sa fie nevoie sa dai niste cifre. Asta inseamna ca incepi sa te astepti la asa ceva si incerci sa te pregatesti macar sufleteste.

PS: in ton cu articolul, am citit si pe facebook un exemplu dat de Paul Olteanu: “Ce ai face daca ai intalni o zebra pe trecerea de pietoni?”

Cine a mai primit intrebari de genul asta la interviu, sa ridice mana sus si sa spuna ce-a raspuns.

PPS: Am publicat articolul asta azi pentru ca am vazut la Auras  ieri o colectie de intrebari care ii pun pe candidati intr-o situatie neplacuta sau ciudata, cu care participa la un concurs. Nu e cazul la noi, nici cu genul de intrebari, nici cu concursul, asa ca am amanat publicarea 🙂

3 thoughts to “Intrebari care te lasa masca la interviu”

  1. Cea mai ciudată întrebare care mi-a fost pusă la un interviu a fost în legătură cu ce fel de jocuri agreez, cu maşini, cu împuşcături sau de strategie; nu era la o companie de gaming După aia a mai fost una formulată mai mult ca un enunţ “Îţi dau 5 probleme de rezolvat până la sfârşitul zilei, dar când te apuci de treabă realizezi că orice ai face nu poţi să rezolvi decât una în timp util. Nu poţi să mă contactezi. Pe care o rezolvi, având în vedere că toate sunt la fel de importante?”, deşi mi-a zis că am fost primul care a răspuns corect din prima, nu am obţinut job-ul.

  2. @Lascarica Aia cu jocurile pe calculator cred ca era intrebare capcana si orice raspuns in afara de “nu joc nimic pe calculator, cu atat mai putin Solitaire in timpul programului” ar fi fost gresit :))

  3. Prin urmare, avem angajatori mai bolnavi decât angajaţii. Îţi dai seama cam care este soarta angajatului român, cu familie de întreţinut, când nimereşte pe mâna unuia ca ăsta? Lumea-l copiază pe Steve Jobs, dar fără să fie măcar un unic procent din el. Aşa este, capra cât e de râioasă, ţine coada sus…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *