Triunghiul meu amoros cu Lindau si Meersburg

Cred ca m-am atasat emotional de Lindau si Meersburg, doua orasele mici de pe marginea lacului Bodensee (sau Konstanz), aflate relativ aproape de granita cu Austria si Elvetia. A fost ca intre niste oameni care nu se asteptau la mare lucru inainte sa se vada prima data, dar a fost o poveste cu zambet larg din prima.

Daca undeva, in lume, exista trei persoane care au decis din primele cinci minute petrecute impreuna sa formeze un triunghi amoros, inseamna ca au simtit ce am simtit eu pentru Lindau si Meersburg. Dar o romanta calduroasa si plina de energie pozitiva, nu pasionala si agitata, precum Barcelona.

Lindau chiar e “uau”. Am zis asta imediat cum am iesit din gara si m-am uitat in dreapta, spre port. O faleza lunga, pazita de sute de barcute albe care plutesc pe lacul de-un albastru atat de transparent incat iti face si sete, si pofta de inot in acelasi timp. Ce sa mai, e romantic ca un film frantuzesc. De fapt, orasul vechi e pe o insulita. Il poti vedea pe tot de sus daca urci in turn si vezi chiar si granitele cu tarile vecine, pe celalalt mal. Te costa un euro ca urci si sa vezi trei tari. Bine a zis cine a zis ca dragostea nu-i pe bani.

Pe faleza se inlantuie restaurante si cafenele, unele langa altele. Aici, o cafea e 3-4 euro, iar un fel de mancare incepe de la 10 euro; la fel si in Meersburg. Dragostea nu tine de foame. Dar parca nu te poti bucura cu adevarat de oraselele astea daca nu savurezi o cafea pe faleza, privind turistii iesiti la plimbare, windsurfer-ii sau proprietarii de yachturi care le bibilesc asa cum unchii si bunicii nostri mestereau zi lumina la Daciile din fata blocului. E locul unde “timpul avea nesfarsita rabdare”.

Cand intri in oras, e la fel de mare vanzoleala: grupuri de turisti trec de la o cladire la alta, cu obiectivele indreptate catre ferestrele din lemn, florile de pe pervaz, picturile de pe pereti si halbele mari de bere de pe mese. Dar e o vanzoleala linistita, de parca toata lumea ar zice “uau” in soapta, ca sa nu-i deranjeze pe ceilalti.

In Meersburg, aceeasi reactie. Apa turcoaz care stralucea de atata soare, o briza racoroasa si multa, multa lume iesita la plimbare cu barca. Si muntii la orizont. O mare parte din oras este strict pietonal, asta si pentru ca sunt mai multe dealuri, iar stradutele inguste urca si coboara mai mult decat in Lindau. Merita sa te plimbi pe acolo cateva ore fara sa-ti propui sa ajungi nicaieri. Ai sa bifezi locurile cu talpile si ai sa faci poze, de teama sa nu uiti vreodata atmosfera aia de pace, de mic muzeu al caselor cu ferestre colorate si al scarilor de piatra cu muschi verde, care dau in curti interioare. Ai sa te asezi pe faleza si-ai sa-ti legeni picioarele spre apa, privind cum se face parcarea in lateral a unei barci.

Dupa Meersburg am mers in Konstanz, care-i deja un oras ceva mai maricel comparat cu primele doua, dar tot e cam cat un cartier al Bucurestiului. Are aceeasi liniste, acelasi port alb-albastru, acelasi centru vechi si aceleasi cladiri in stil medieval. Dar strazile sunt mai largi si arata mai mult a oras de lucrat si de locuit decat a obiectiv turistic. E un fel de Sibiu, dar pe malul lacului 🙂

Toate trei – Lindau, Meersburg si Konstanz sunt underrated, cel putin pe la noi. N-am auzit pe nimeni spunand “iti recomand eu unde sa mergi in vacanta – orasele de la Bodensee”. Si e pacat, pentru ca merita. Nu pentru viata de noapte aproape inexistenta, ci pentru aia de zi – linistita, colorata si vesela.

Lindau si Meersburg sunt doua locuri romantice. Merita vazute in cuplu, eventual intr-o excursie cu o masina inchiriata, care sa va poarte prin mai multe orasele de pe malul lacului Konstanz. Am aruncat un ochi pe tarifele unui hotel din centrul vechi, iar camerele costa de la 50 euro (single) pana la 70-90 euro (dubla). Pe langa hoteluri, mai sunt si pensiuni cu gradini mari, la cateva minute de mers pe jos de centru. Dar daca mergeti in cuplu, sper ca sunteti pregatiti pentru o relatie deschisa, deoarece locurile astea nu or sa va iasa asa de usor din cap. Eu am ramas cu o parere de rau, asa cum ramai dupa un om. Dar va urma…

Iar asta ar fi o coloana sonora perfecta pentru atmosfera de acolo:

One thought to “Triunghiul meu amoros cu Lindau si Meersburg”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *