Ne civilizam si noi un pic

Nu stiu ce i-ati scris voi lui Mos Craciun anul asta, dar eu tare sper sa intre in vigoare legea impotriva fumatului in public, de la 1 ianuarie. Mi se pare o chestie de bun simt, care se intampla deja in toate tarile civilizate. Dar, sa recunoastem, la noi nu ar functiona decat daca ne-ar obliga UE.

Pe oriunde am fost, in afara Romaniei, fumatul e interzis in baruri sau cluburi. Pana si in Turcia, unde clientul e rege si, teoretic, ar trebui sa i se faca pe plac – inclusiv fumatorilor. Si turcii nici macar nu viseaza sa intre in UE. Dansezi si ai chef de o tigara? Iei o pauza de 5 minute si iesi in fata clubului, iar apoi te intorci.

Eu n-am nimic impotriva fumatorilor. Am crescut intr-o familie de fumatori. Probabil de aia aventura mea cu tigarile s-a oprit la cateva fumuri, de test. Nu ma uit urat cand isi aprinde cineva tigara langa mine si nu incep sa ma crizez daca o face chiar in timp ce mananc. Dar ce ma calca pe nervi e ca nu pot alege.

Daca intr-o zi am chef sa ies in oras si tocmai atunci vreau sa evit fumul de tigara, nu am unde sa ma duc. Si sunt locuri pe care le evit tocmai din cauza asta. Deja, printre prietenii mei circula o gluma – Cu ce te imbraci in Silver Church? Cu hainele pe care trebuie sa le speli. E irespirabil aerul acolo si nu, o ventilatie mai buna nu ar ajuta. Tot ai duhni de la o posta cand ai iesi de acolo, numai ca nu te-ar mai ustura ochii.

E oribil sa ajungi acasa si sa iti miroasa hainele si parul a scrumiera. Sau sa nu poti sa mai stai intr-un loc pentru ca te ustura ochii de la fum. Si explica-le prietenilor straini ca da, e deranjant, dar noi ne-am cam obisnuit asa. Iar ei, daca nu mai pot, sa ia un taxi pana acasa, ca in toate celelalte cluburi e la fel.

Corect fata de fumatori ar fi sistemul olandez. In cluburi sau in statiile de autobuz sunt un fel de separeuri cat de cat etanse, unde au voie sa fumeze. In rest, nu. Iar separeurile astea variaza in functie de club – daca mergi undeva mai underground, seamana cu niste cutii cu geamuri (ca in poza de sus, facuta in Utrecht), iar daca mergi intr-un loc mai dragut, separeul e o cafenea in sine (ca in poza de mai jos, facuta in Amsterdam). Din cate am inteles, “enclave” de genul asta mai sunt si prin alte tari.

Voi ce credeti? E bine sau nu sa se interzica fumatul in spatiile publice? Cum impacam si capra, si varza?

 

7 thoughts to “Ne civilizam si noi un pic”

  1. Sunt locuri mult mai rele decât Silver Church, te asigur de asta. Din contră, SC mi se pare un loc extrem de bun vizavi de altele. Dar asta ţine de percepţia fiecăruia.

    În rest, aşa cum am spus, sunt complet de acord cu măsura respectivă şi o aştept aplicată la sânge. Poate este şi pasul către a mă lăsa de fumat 🙂 Dar suntem în România şi ştim bine că aici lucrurile se fac de faţadă şi cu jumătate de măsură.

  2. Eu sunt pentru a se interzice, mai ales pe strada dar cati or sa respecte legea? Cu cati “tarani” o sa ma cert din cauza asta?

    Pentru ca ma dau jos din tren si mereu se gaseste exact unul in fata mea care si-a aprins o tigare. Si nici nu pot sa-l ocolesc ca e inghesuiala sau daca il ocolosec dau de altul si mai in fata… si ma deranjeaza acest lucru.

  3. @BogDan, @Haotik, eu nu pot sa uit o gluma din Friends. Cand s-a apucat Chandler de fumat si Joey l-a prins, i-a zis ceva de genul “Hey, you’re smoking? Come on, we’re in the 90’s, it’s not the ’80s anymore”. Nu stiu daca nu mai e asa la moda, daca au devenit prea scumpe tigarile sau altceva, dar prin strainatate nu prea se mai fumeaza ca la noi.

  4. Ţigările sunt destul de scumpe afară, dar acolo vorbim şi de retribuţii decente, că doar nu sunt România să dispună de salarii de 7 milioane. Însă cred că e vorba de altă abordare. Nu e vorba că fumatul nu mai este la modă, e posibil să fi înţeles mai bine că fumatul nu este neapărat o chestie utilă. Şi atunci de ce să o mai întreţii? 🙂

    Repet, eu de-abia aştept să mănânc undeva unde să nu fiu asasinat de fum şi să fiu nevoit să nu fumez nici eu. Problema este cum merge vinul fără ţigară, dar cum un an şi jumătate nu am fumat aş spune că merge binişor :))

  5. @BogDan, atunci iti zic eu din experienta mea de nefumatoare: merge super vinul fara tigari 🙂 Cred ca ii simti si mai bine gustul. Desi nu contest ca sunt vinuri care se potrivesc cu gustul de tutun. Dar asta e alta discutie.

  6. In ceainarii nu se fumeaza 🙂 Ba chiar se si poate manca in unele. Si nici in fast-fooduri nu se fumeaza. Deci sunt ceva locuri deja, dar astept cu interes sa fie la fel si in baruri. Si DA, e o mare problema sa-ti afumi hainele misto, mai ales daca sunt sacouri care nu merg spalate la masina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *