De Crăciunul ăsta, alege cozonacul

cozonac

 

Exact. Cozonacul ăla pufos, cu nucă, făină și zahăr. Plin de gluten și de calorii.

De ce?

Nu-i nimic mai prețios pentru psihicul și fizicul nostru decât echilibrul. Fiecare lucru pe care îl facem ar trebui să fie în concordanță cu ceea ce vrem, ce contează pentru noi, iar dacă tot anul ne-am învârtit în jurul kilogramelor de păstrat sau de dat jos, acum cred că e momentul să uităm puțin de presiunea asta.

Pentru că de Sărbători prioritățile nu mai sunt cântarul și greutățile de pe bară, ci familia, bucuria, liniștea. (Și îți doresc mult succes cu liniștea dacă te gândești să refuzi cozonacul mamei!)

Despre echilibru e vorba și cu felia asta de cozonac, porția de salată boeuf cu maioneză grasă de casă sau porția de cornulețe cu rahat. Nu vorbesc despre excese, despre mese încheiate cu nasturele descheiat la blugi. Ci despre o porție din ceva bun, de care ți-a fost dor și de care te atașează amintiri și trăiri. O felie de cozonac cald și aromat nu o să te îngrașe, la fel cum o zi de post negru după un exces nu o să te slăbească.

Echilibrul e oarecum confortabil, ca o negociere. “Uite, corpule, te-am tratat regește cu sport și salate tot anul, dar acum stau cu ai mei la masă și mama a făcut nucile alea umplute pe care nu le-am mai mâncat de nu mai țin minte când, așa că am să gust vreo două”.

Cum ar suna negocierea asta în conștiința ta pedeapsă-răsplată dacă în dimineața de Crăciun toată familia înmoaie cozonacul în lapte, iar tu te păcălești cu un fresh de pătrunjel cu mere?

 

Ok, dar cum mă ajută cozonacul să scap de colăceii cu care mă lupt?

Pe moment, sigur că nu te ajută în privința colăceilor. Dar poate că felia asta e tocmai ce aveai nevoie ca să-ți dovedești că există și o cale de mijloc. Nici strict frunze, să le dai rudelor motiv de panică, nici ghiftuială urmată de regrete. Ci o mică plăcere ca excepție între restul meselor gătite ca de obicei, mai light și mai verde.

Impactul pe care îl are restricția asupra psihicului tău în perioada asta de sărbătoare și abundență s-ar putea să fie mai mare decât cel al caloriilor dintr-o bucată de turtă dulce asupra siluetei.

Toate alegerile noastre spun ceva despre noi, despre ce contează pentru noi în acel moment. Trei sute șaiseci și ceva de zile pe an, disciplina spune că vrem să fim sănătoși și să arătăm bine. Ce nu înțeleg mulți nutriționiști și antrenori e că foarte, foarte puțini oameni vor să arate exact ca ei. Cei mai mulți vor să se simtă bine în pielea lor și să aibă suficientă energie ca să se bucure de job, copii, hobby-uri etc.fără să-i strângă blugii. Pentru asta nu au nevoie de 6-pack și de sprâncene ridicate când mănâncă banane.

Iar când vin Sărbătorile, prioritățile se schimbă. Ne pasă mai mult și suntem mai atenți la hrana sufletească decât la cea trupească.

Felul în care te simți și arăți și nivelul tău de energie sunt rezultatul a ceea ce ai făcut tot anul, nu două-trei zile în care mănânci doar puțin mai diferit decât de obicei.

 

Conștient și cu măsură

 

Din păcate, de la “gust doar un pic” până la “fir-ar, când am ras toată tava de prăjituri?!” e doar un pas. Și sigur ați fost și voi într-o situație similară. Eu am fost. De asta spun că, de Crăciunul ăsta, și porția aia de ceva bun ar trebui să fie inclusă în starea de echilibru. Să fie o alegere cântărită, asumată și, mai ales CONȘTIENTĂ.

Dar cum să faci să te oprești după o singură felie? Fiindcă și asta poate fi un fel de restricție dacă crezi că te-ai simți excelent după ce ai devora tot cozonacul.

Pune-ți și cozonac la micul dejun, și salată de boeuf la prânz, câte puțin din fiecare. Bucură-te cu înghițituri mici, fără să numeri caloriile. Plimbă cozonacul ăla prin gură până nu mai poți, nu înfuleca totul deodată. Și, mai ales, fii conștient că te bucuri de ceva normal (deși rar), nu de o răsplată, nu de o “plăcere vinovată”. Ai timp tot restul anului să mănânci biscuiți low carb.

Și dacă tot o faci, alege cel mai al naibii de bun cozonac out there. Indiferent că e al mamei, al mătușii, al vreunei patiserii de fițe, make it worth! Dacă tot te bucuri o dată pe an și cu măsură, cum am stabilit, nu irosi bucuria cu ingrediente îndoielnice (dacă vrei să vezi ce conțin cozonacii din comerț, citește articolul celor de la Protecția Consumatorului).

Oricum, gândește-te la raportul dintre satisfacția unei porții mici de dulce cu ingrediente simple, poate chiar de casă și satisfacția unui desert ambalat, gluten free, cu îndulcitori și înlocuitori pe care nici nu-i poți pronunța.

 

Așa că anul ăsta, alege cozonacul. Sportivul pe care îl urmărești pe Facebook și antrenorul tău de la sală o să facă același lucru 🙂

So enjoy, be merry, cântă colinde și consumă caloriile feliei de cozonac dând o mână de ajutor la frământat. Și pentru că sigur o să pleci de acasă și cu bunătăți la pachet, nu protesta și ia-le. Le duci colegilor când revii la birou și le povestești cât te-ai relaxat vacanța asta.

Veselia nu îngrașă, iar lipsa presiunii, a vinovăției și a rușinii ne ajută să ne întoarcem la disciplină cu zâmbetul pe buze.

 

Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *