Ne place pe gratis

Romanii inteleg gresit conceptul de serviciu gratuit. Il inteleg ca pe un drept.

Treaba sta in felul urmator: in Bucuresti, cele mai mari retele de inchiriere de biciclete sunt I’Velo si Cicloteque. Una dintre principalele diferente dintre ele este ca la Cicloteque, inca de anul trecut, poti inchiria o bicicleta dintr-un centru si o poti lasa in altul. La I’Velo nu poti (inca).

O alta ar fi ca la I’Velo, inchirierile au fost gratuite in totalitate pana anul asta, cand Asociatia Green Revolution a decis sa introduca un sistem de rezervare online, contra cost, pentru 200 dintre cele 600 de biciclete din Bucuresti. In schimb, inchirierile la Cicloteque au fost dintotdeauna contra cost, iar plata se poate face online sau la centre. Insa ora de pedalat e foarte ieftina la ambele, de la 1 la 3 lei.

Apropo de gratuitati, e interesant sa analizezi ce se intampla la I’Velo, unde sute de oameni stau zilnic la coada sa prinda o bicicleta gratuita. Sunt cei care stau cate doua ore, incep sa injure personalul de la centre si sa se certe intre ei ca la usa cortului. Sunt aia care sar cu bicicletele de oras pe scari si care intra cu ele in borduri, sa vada cat tin, iar apoi le aduc fara pedale, fara bun simt. La coada paralela, cea cu plata, sunt cel mult 5-6 oameni. Sunt cei care s-au programat online, carora le vine randul in cateva minute si care, pentru ca se bucura de un serviciu platit, ofera respect.

Desi costa doar 3 lei pe ora sa inchiriezi o bicicleta online, la cele cu plata stau la coada 4-5 oameni. Dincolo, 50-60 de persoane care vor putea sa pedaleze cel mult doua ore, deci economisesc maximum 6 lei. Faceti voi calculele. Din cate mi-a povestit Amalia Precup, ofiter de comunicare la Green Revolution, bicicletele I’Velo din Bucuresti sunt inchiriate de 1.500 de ori pe zi in weekenduri.

Peste 1000 de biciclete la centrele de inchirieri din Bucuresti

Sper doar ca, pe masura ce se extind proiectele de bike sharing, cozile sa scada. Vestea buna in sensul asta este ca MaiMultVerde a deschis ieri al cincilea centru de inchirieri Cicloteque, in Parcul Titan. Centrul e chiar pe malul lacului, langa intrarea Liviu Rebreanu.

Imi place ca Cicloteque incepe sa patrunda si in cartierele aglomerate, avand in vedere ca pana acum trebuia sa ajungi fie in centru, fie prin zona Herastrau ca sa poti inchiria o bicicleta. Pe langa centrul din Titan, MMV a mai deschis unul saptamana trecuta, in Drumul Taberei.

Si acum, niste adunari: 400 de biciclete Cicloteque + 600 de biciclete I’Velo = 1000. Asta fara sa punem la socoteala bicicletele pentru studenti sau MTB-urile de la MyBike, Carpatbike si Raitabike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *