Manualul chiriasului perfect

Daca ai venit in Bucuresti sa inveti si/sau sa muncesti, iar parintii tai au avut altele de facut cu banii decat sa-ti ia tie apartament la Capitala, inseamna ca esti chirias. Iar unele dintre cele mai traumatizante experiente din viata ta de chirias sunt mutarile. Te apuci sa cauti garsoniere, apoi apartamente, mergi la vizionari, iei tepe de la agenti, iti cari bagajele cum apuci, te certi cu proprietarii, iei tepe de la proprietari, te trezesti cu ei in vizita cand ti-e viata mai draga, esti dat afara sau pleci pentru ca nu mai suporti, iar apoi o iei de la capat.

Din punctul meu de vedere, treaba asta se aseamana cu jocurile pe calculator. Cu cat reiei ciclul asta mai des si cu cat trece mai putin timp intre doua cautari de chirie, devii jucator experimentat. Uneori sari peste un nivel, iar alteori trisezi ca sa ajungi mai repede intr-un loc comod.

Cand aud “chirias”, proprietarii inteleg de fapt “hotul care o sa intarzie cu banii” sau “ala o sa strice mobila mea mostenita de la strabunica”, “destrabalatul care o sa dea petreceri si o sa cheme toti betivii din Regie la mine in casa”. Asadar, cand iti cauti chirie si in loc de un proprietar relaxat, dai de unul ca-n povestea mea, poti juca urmatoarele roluri:

Studentul sarac din provincie – vii dintr-un orasel mic, ai multi frati acasa si tu esti singurul care a ajuns la facultate, sa-si faca un rost in viata. Mama iti trimite saptamanal pachete cu ardei umpluti si zacusca. E un plus daca esti la Drept sau ASE si un job de ospatar e un alt mare avantaj. Daca zici ca esti “community manager”, s-ar putea sa creada ca faci trafic de droguri. Orice ar fi, e bine sa fii angajat, sa ai banii tai, ca asa scade riscul sa intarzii cu chiria.

Virgina de 25 de ani – De cate ori n-ati auzit replica “inainte am avut o fata singura, lucra la o firma din asta…nu stiu cum ii zice. Era cuminte, nu dadea petreceri, n-am avut plangeri de la vecini. Pentru ca platea mereu totul la timp, am fost de acord sa-si ia o pisica”? De cate ori n-ai vazut prin statiile de autobuz anunturi de genul “primesc fata cuminte si serioasa in chirie nefumatoare”?(sic)

Cuplul extra-mega-serios – Cred ca astia sunt preferatii proprietarilor: sunt suficienti de maturi pentru o relatie serioasa, impart cheltuielile, deci e probabil ca macar unul dintre ei sa aiba bani de chirie daca celalalt nu are. Dar mai ales, sunt impreuna dintotdeauna si vor ramane asa, deci isi cauta ceva pe termen extra-mega-lung. Un loc in care sa imbatraneasca impreuna, platind chiria pe 15 ale lunii.

Obsedatii de curatenie – Aia care au plecat din fostul apartament pentru ca nu se mai intelegeau cu colegii la capitolul “curatenie”. Aia care se cearta intre ei ca sa spele vasele (nu ca sa scape de ele!), aia care s-au despartit de prietena/prieten pentru ca a uitat sa duca indexul de la apometre, aia care isi iau liber de la serviciu ca sa ajunga mai repede acasa sau la banca si sa plateasca chiria. Dar mai ales aia care au o trusa de scule si se apuca de reparat usi si prize.

Desigur, chiriasul perfect are cate putin din fiecare personaj de mai sus. E studenta din provincie, cu un job part time, ale carei hobby-uri sunt datul cu aspiratorul si gatitul, care nu prea are prieteni. Iubitul e baiat serios, vine doar in vizita o data sau de doua ori pe saptamana, cand mai schimba o teava sau mai strange un surub.

3 thoughts to “Manualul chiriasului perfect”

      1. Păi da, în social media şi în industria pornografică este mereu greu să explici ceea ce faci (cel mai uşor este să spui că lucrezi cu oamenii sau cu calculatorul) 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *