Sunt chestii care nu se invata in scoala. Nu ne invata sa ne ferim de expresiile cliseu, plictisoseniile, pretentioseniile inutile. In general, in scoala suntem invatati ca un vocabular impopotonat si expresiile fara sens, dar intrate oarecum in uzul oamenilor plictisitori, demonstreaza ca suntem mai buni. Si, culmea, pe unii fix asta ii impresioneaza: niste chestii vagi, ambigue, fara sens si fara rost in fraza. Pentru ca nu sunt o persoana rabdatoare si toleranta, am facut o scurta lista de expresii care ma fac sa sufar. Va rog sa veniti cu completari:
Lucrurile care conteaza cu adevarat – ei bine, asta doare. Doare de fiecare data cand este folosita asa, fara sa aflu ce conteaza cu adevarat. Doare sa vad cate o reclama sau cate un headline care spune “despre/pentru/cu lucrurile care conteaza cu adevarat”, urmata de punct. Ce conteaza? Cat conteaza? Ce conteaza “neadevarat” si ce conteaza “cu adevarat”? Pentru cine conteaza? Conteaza pentru mine ce conteaza pentru tine? Cand vad reclame care folosesc expresia asta, imi imaginez ca agentiile au acceptat din greseala lucrarile de practica ale unor studenti la Spiru.
Evadeaza in munti – si “evadeaza” in general. Cand e folosit in reclame in care nu e vorba despre Prison Break. “Evadeaza intr-o vacanta pe litoral”, “evadeaza in munti”, “evadeaza din rutina orasului”? Cred ca unii nu inteleg de ce sensul propriu al cuvintelor vine primul in DEX.
Special, foarte special, cel mai special – Aici discutia este tot despre sensul cuvantului “special”. Inseamna ceva ce se diferentiaza de un obiect comun. Deci nu exista “cel mai diferentiat”. In plus, daca folosim “special” in fiecare comunicat sau in fiecare articol, isi cam pierde valoarea. Devine de lemn. Totul e special, deci nimic nu mai e, de fapt.
Mai mult decat – “mai mult decat o pasta de dinti/un parfum/un telefon”. Aici e cam ca la “lucrurile care conteaza”. Vreau sa stiu (de) ce e mai mult. Daca nu, tocmai ai folosit 12 litere degeaba.
Ah, si mai e ceva ce nu intra neaparat la limbajul de lemn, dar ma cam face sa rad:
Ti-am vorbit frumos – Ii stii pe cocalarii care iti dau un cot din greseala pe strada si apoi tot de tine se iau, te fluiera si iti striga tot felul, se cearta cu tine pe locul de parcare samd? Inseamna ca stii cum, nervos, ii mai trimiti si tu in diverse locuri, iar apoi ii vezi cum se inrosesc la fata si zic “bai, io ti-am vorbit frumos!”. Paradox, paradox.
PS: toata lumea greseste. Dar stiti vorba aceea: “prost sa fii, dar sa-ti revii” 🙂
Aoleu ce suparata esti. La cateva dintre expresii desfiintezi polisemia. Why?
Printre definitiile lui evadeaza se numara si a scapa, a fugi. Tu mai mult ai o problema pentru ca e un verb de miscare, ca in franceza, alaturat unei stari nepotrivite (rutina, jungla orasului etc).
Nu sunt foarte multe mesaje independente “Mai mult decat un X”. De obicei campaniile mari iti explica mai intai beneficiile: gel de dus care e si sampon – mai mult decat un gel obisnuit, iar printre ultimele etape ale comunicarii restrang mesajul doar la sloganul amintit de tine. In rest, printurile, bannerele si whatever au in spate comunicarea extinsa. Cazurile in care te trezesti doar cu mesajul “Mai mult decat un Y” sunt prea rare si de nebagat in seama sau au in spate lipsa de informare.
La special sunt de acrod.
Da, eram cam suparata cand am scris 🙂 Apreciez la maxim polisemia, dar nu e ok sa defiintam sensul propriu al unui cuvant fiindca toata lumea o face sau suna mai nu stiu cum. La evadare ma deranjeaza pentru ca nu ai cum sa evadezi din oras, ca nu te tine nimeni cu forta acolo. Asta explicat asa, in cateva cuvinte. Iar “mai mult decat ceva” nu-mi place in nicio situatie, fie ca se mai comunica altceva . Dar e si gustul personal in discutie. Apropo, pe tine care te enerveaza. Prietenul tau chitarist zice ca nu-i suporta pe ziaristii care folosesc “micutul” cand se refera la un copil.
Lumea evolueaza… pacat insa ca marea masa de “persoane ce gandesc liber” si pretind ca au dreptul la alegere proprie sunt de fapt condusi orbeste de Asa-zisul efect de turma! Nu sunt unici, sunt pur si simplu utilizatorii fideli ai prototipelor sociale insuflate de media, societate, politica, nebunii “cei de sus” … 🙂
“Marea majoritatea” e de acord cu tine
:)) stiam eu ca nu-s singura cu fixuri din astea.
Completare: “imi place la maxim”, “apreciez la maxim” .. “[verb la persoana intai] la maxim”… Pentru mine, este mai insuportabila decat toate cele enumerate de tine.
Recunosc ca uneori folosesc asta. Le mai urez oamenilor “spor maxim” 🙂
Eu zic ca nu se merita sa mai vorbim despre asta.. =)
nu stiu…te risti sa nu mai vorbesti? :))
@ evadeaza in munti: ieri am vazut in Tulcea reclama la un hotel… de pe langa Ciuperca, am uitat cum se cheama (Insula, poate..). Suna in felul urmator: “Naufragiaza pe Insula(?) noastra!”. Sah mat.
as in “I quit!”!
Oare au si un Wilson pe acolo? Daca tot e o insula pustie, fara mancare, fara confort…