Vacanta in Balcic – ieftina, comoda si relaxanta

A merge la mare in Bulgaria e ca si cand ai merge in vizita la niste matusi prietenoase. Te primesc cu drag, nu te streseaza prea mult cu cheltuielile, nu-ti face nimeni programul si iti pun pe masa tot ce au mai bun, din plin. Si e liniste.

A merge la mare in Mamaia e ca si cand ai merge la niste amici tineri si cam fitosi. Iti cer multi bani pe chirie pentru ca si ei platesc mult, la mancare puneti bani impreuna si nu stii cum se face ca tot te costa de se usuca, iar entertainmentul inseamna niste cluburi cam dubioase cu muzica data prea tare. Nu se chinuie ei prea mult la curatenie, ca sunt boemi si preocupati de teluri si idei mult prea inalte.

Drumul pana la Balcic il poti face si in 3 ore si ceva daca mergi cu masina prin Calarasi si treci cu bacul pana la Ostrov. Ultima data cand am mers cu masina spre Mamaia in weekend am facut 5 ore.

Preturile sunt de bun simt. Hotelurile si restaurantele stiu exact ce iti ofera si nu isi bat joc de banii pe care i-ai muncit. O portie de 800 grame de scoici costa 7 leva (14 lei), iar o apa plata la 500 ml este 1,2 leva (2,4 lei). Pe litoralul romanesc n-am avut niciodata curiozitatea sa ma uit pe pagina cu peste si preparate specifice pentru ca dadeam toti banii pe apa.

Cu cazarea poti scapa foarte ieftin daca nu te intereseaza neaparat luxul. O camera de doua persoane intr-un hotel de 3 stele (cu piscina si aer conditionat) costa sub 100 de lei pe noapte. Cea mai buna sursa e booking.com, unde e bine sa cautati din timp camerele.

La matusile astea prietenoase, aproape toti vecinii de scara sunt romani. Mai sunt si rusi, ucraineni si cativa americani. Asa ca meniurile sunt si in romana. Ca sa iti vina pofta de mancare, citeste meniurile traduse cu Google Translate, unde o sa gasesti “Pizză cu proşuto” si alte bunatati. Dar cand pizza, supele de peste, midiile si plescavita sunt delicioase si costa intre 7 si 20 lei portia, cui ii mai pasa cum se numesc? 🙂

Matusile sunt alea care reusesc sa se descurce de minune cu putinul pe care il au. Plajele din Balcic sunt cam mici si stancoase. Au mai amenajat ei cateva plaje artificiale, cu piscine, dar nu se compara cu litoralul romanesc. Insa amicii fitosi de la noi sunt branza buna in burduf de caine. Au plaje lungi si late, cu nisip fin, dar degeaba.

In Balcic ai si cateva obiective de vizitat: pe plaja e castelul Reginei Maria a Romaniei, iar in oras e Gradina Botanica. In castel exista doua sau trei crame vechi, unde se poate degusta si cumpara vin cu miere, cu migdale, cu zmeura, tuica cu pepene galben, lichior de trandafir si altele. Recomand calduros vinul cu migdale, la 50 de lei/sticla. Din punctul meu de vedere, cramele insele sunt niste obiective de vizitat, la fel si magazinele de suveniruri, pentru ca vanzatorii sunt amabili chiar daca intrati ca la muzeu si le puneti o mie de intrebari.

Specific bulgaresti sunt si produsele pe baza de trandafir. Gasiti peste tot dulceata, lichior si diverse cosmetice (astea sunt mai ieftine la supermarketul din centrul statiunii decat la magazinele de suveniruri).

Pe scurt, Balcic nu e o statiune in care sa poti tocuri de seara ziua si sa stai toata noaptea in cluburi. E un loc unde ajungi repede, faci baie in apa curata, plaja, mananci ieftin, bun si pe saturate si unde toata lumea parca a fost angajata special ca sa te faca pe tine sa te relaxezi. Si, fara sa faci economie, pentru toate astea platesti cam 400 de lei/persoana pe 3 zile si 2 nopti.

3 thoughts to “Vacanta in Balcic – ieftina, comoda si relaxanta”

  1. Ca tocmai ma pregateam de o vacanta in Balcic , fiind in cautare de review-uri, am dat peste postarea ta. Super frumos scris. Eram convinsa 100% sa ma duc, acum deja sunt cu un picior in masina.

  2. Hej!

    Sunt in vacanta la mamaia si pentru måine am programat o excursie de o zi la Balcic.
    Am citit postarea ta si mi a placut.
    Astept sa ajung la Balcic måine si sa ma bucur de vita la Castelul Reginei Maria, sa vizitez Gradina botanica, degustare de vinuri si fructe de mare.

    Multumesc frumos pentru informatiile utile si gåndurile frumoase.

    O zi frumoasa tuturor!
    Maria

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *