Park(ing) day – vino sa-ti revendici orasul!

Pe 16 septembrie, probabil cele mai urate locuri din Bucuresti se inverzesc.

Doua mari parcari din Bucuresti – Unirii, aripa Calarasi si Carrefour Baneasa – vor fi acoperite cu gazon si vor gazdui fel de fel de activitati care ne vor face sa iubim mai mult orasul in care traim, sa experimentam si sa descoperim noi pasiuni. Vom invata sa jonglam, sa ridicam zmeie, sa dansam street dance, sa pictam mobila si ce trebuie sa facem ca sa convietuim pasnic cu vecinii nostri 🙂 (eu la asta merg neaparat). Toate, cu picioarele in iarba.

Park(ing) day este organizata pentru al doilea an la rand de RFI Romania. Am stat de vorba cu Tea Vasilescu, PR la RFI si “creierasul” din spatele operatiunii, care mi-a mai zis cateva chestii interesante.

De ce avem Park(ing) day pe 16 septembrie, intr-o zi de vineri?

Tea: La nivel international, Park(ing) day se organizeaza in a treia zi de vineri din luna septembrie, intre orele 10 si 18. Asta e regula, dar proiectele alese sunt atat de interesante, incat credem ca lumea o sa faca o vizita, chiar daca se afla in timpul programului.

Ce e diferit anul asta fata de editia de anul trecut?

Tea: Ideea evenimentului este sa faci ceva interesant pe spatiul pe care il ocupa 3 locuri de parcare. Anul trecut nu am avut doua parcari mai mari, ci 5 mai mici. Anul asta avem parcarea de la Unirii si pe cea de la Carrefour Baneasa si 20 de proiecte inscrise. Park(ing) day va fi un festival urban, plin de concepte care sa ii ajute pe bucuresteni sa isi revendice orasul, sa se bucure de el si de partea lui frumoasa. Se intampla o gramada de lucruri si putem invata zeci de chestii misto in orasul asta, dar nu aflam despre ele.

Spune-mi despre proiectele pe care le vom gasi in parcarile acoperite cu gazon. Ce fel de activitati ii asteapta pe vizitatori? Care sunt cele mai tari din parcare?

Tea: Sunt proiecte de tot felul inscrise. Cine o sa vina sa-si revendice locul de parcare o sa invete sa ridice zmeie, sa faca smoothies, sa jongleze, vor fi mese de ping pong, canapele pe iarba verde, isi vor putea curata bicicleta, vor dansa street dance si dans irlandez, vor admira statuile umane de la Teatrul Masca, iar printre cursuri avem unul despre cum sa te intelegi mai bine cu vecinii tai. Astea sunt doar cateva, pentru ca ONG-urile si celelalte organizatii inscrise au venit cu tot felul de idei, toate menite sa ne ajute sa ne descoperim noi hobby-uri.

Ce fel de organizatii s-au inscris cu proiecte?

Tea: Printre altele, avem cateva ONG-uri de mediu, 4 grupuri de biciclisti, organizatii specializate in workshop-uri si s-au inscris si un grup de arhitecti care nu fac parte din vreo organizatie, dar vor sa vina sa ii invete pe oameni sa impleteasca mobilier urban si sa stea impreuna  la o narghilea.

Unde a inceput miscarea Park(ing) day si ce presupune ea?

Tea: Ideea este sa ii motiveze pe oameni sa vina in parcari, sa se relaxeze si sa se bucure de orasul lor. A inceput in San Francisco, apoi a continuat in Franta si s-a extins pana in orasele mai mari din Europa si SUA. E o franciza si sunt niste reguli pe care trebuie sa le respecti cand vrei sa organizezi Park(ing) day la tine in oras. Regulile sunt legate mai ales de ideea evenimentului – trebuie pastrata ziua, locurile de parcare etc.

Cum au reactionat soferii la editia de anul trecut, cand au vazut ca le-ati ocupat parcarile?

Tea: Au fost cam suparati, dar pana la urma au inteles ca este mai important sa faci ceva in orasul asta si ca el este al tuturor. Trebuie sa invatam sa convietuim unii cu altii si sa ne bucuram de avantajele pe care ni le ofera fiecare mijloc de transport. Eu sunt si biciclist, si sofer, si pieton. Dar altfel vad orasul si altfel ma bucur de el pe doua roti, cand sunt mai atenta la drum si la ce ma inconjoara.

Cu ce vor pleca acasa cei care vor face o vizita parcarilor verzi?

Tea: Avantajul de a sta in Bucuresti, spre deosebire de celelalte orase din tara, este faptul ca e un oras incarcat cultural. Avem o diversitate culturala care nu se mai gaseste in alta parte si, incet incet, incepem sa semanam cu celelalte capitale europene la capitolul asta. Din pacate, noi nu prea avem hobby-uri. Cred ca asta e o problema: nu prea avem pasiuni traznite. Ne place sa citim, sa mergem cu bicicleta, dar nu incercam sa descoperim si altele noi. Insa la Park(ing) day ne vom intalni cu atatea proiecte si vom avea ocazia sa experimentam.

Foto si detalii aici.

One thought to “Park(ing) day – vino sa-ti revendici orasul!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *