Big Build 2011 – am construit o casa

“The best way to find yourself is to lose yourself in the service of others” (Gandhi).

Citatul de mai sus e scris cu marker rosu pe un cort de pe santierul Big Build 2011 din Baltesti. Acolo, de luni, cam 250 de voluntari pe zi bat cuie, vopsesc pereti, gletuiesc colturi, taie placi, lipesc benzi pe margini, monteaza usi, ferestre, acoperisuri si tot ce mai trebuie unor case. Planul a fost ca, in cinci zile, voluntarii Habitat for Humanity Romania sa construiasca zece case pentru cateva familii nevoiase din Prahova. Dintre cei pe care i-am intalnit joi pe santier, cam jumatate erau voluntari din Irlanda de Nord, cu “antecedente” pe santierele Habitat.

La una dintre casele aste am muncit si eu. Nu mai dadusem cu glet niciodata, asa ca Geo, o voluntara Habitat for Humanity Comanesti, mi-a explicat cat material trebuie sa pun, cum si unde. Printre zgomotele facute de bormasina, Geo mi-a spus ca are 16 ani si ca vine in santierele Habitat de 6 ani, adusa de tatal ei. La inceput, cand avea 10-11 ani, facea pe translatorul intre voluntarii romani si cei straini, iar apoi, pe la 12 ani, a inceput sa primeasca si ea sarcini mai usoare.

Tot ea mi-a povestit ca, la nivel international, exista mii de volunari Habitat care isi sacrifica timpul si banii pentru a le construi case saracilor. De fiecare data cand vor sa construiasca in alte tari, voluntarii Habitat trebuie sa plateasca o taxa. Asadar, toti irlandezii si toate irlandezele de la Baltesti au scos bani din buzunar pentru aceasta taxa si pentru cheltuielile de transport, cazare si masa. Ba chiar – imi povestea cineva pe santier -unul dintre irlandezi a ramas fara bani, asa ca sotia lui a organizat un Garage Sale si i-a trimis toti banii stransi doar ca sa mai poata lucra cateva zile la casele din Romania.

In loc de zece, au fost noua

Familiile beneficiare sunt alese in functie de cateva criterii clare. Conteaza foate mult numarul de membri ai familiei, daca au copii, daca mai au sau nu o locuinta, situatia materiala, daca pot sau nu sa ia un credit imobiliar etc. Pentru locuintele primite, ei platesc o rata lunara timp de 20-25 de ani, ca la banca, in functie de tipul constructiei. Pentru casele din Baltesti, familiile beneficiare vor plati o rata de 200 de lei pe luna.

O alta obligatie a beneficiarilor este de a munci la propria casa. Ei trebuie sa insumeze un anumit numar de ore lucrate la constructie pentu a primi locuinta. Am vazut pe santier familii intregi lucrand impreuna cu voluntarii, iar asta m-a bucurat. Ce m-a intristat, insa, a fost faptul ca una dintre case a ramas doar la nivelul de fundatie. Asta pentru ca, desi o echipa de romani si irlandezi pusesera osul la treaba sa le construiasca lor casa, una dintre familii nu a venit sa dea o mana de ajutor. Asa ca voluntarii nu le-au mai construit nimic. LE: Pana la urma, managerul de proiect a gasit o familie cu care sa semneze actele pentru a zecea casa si s-au apucat de treaba.

In ziua bloggerilor, pe santierul Habitat din Baltesti mi-am dat seama cat de bine ma simt cand ies din rutina facand ceva absolut nou, alaturi de oameni care au lucrat pentru binele altora, dar foarte, foarte mult si pentru binele propriu. Pentru ca au avut o zi in care au fost cu totii o echipa, departe de telefoane, de intalnirile si stresul de zi cu zi.

Il felicit pe Alex pentru initiativa si pe toti voluntarii Habitat, romani si straini, fie ca sunt la prima casa construita, fie ca vin pe santier de ani buni, la fel ca Geo. Pentru petele de var, castile portocalii si amintirile frumoase cu care au ramas dupa ziua petrecuta pe santier, merita felicitari si Cristina Bazavan, Cristi Sutu, Doru Panaitescu, David Pripas, Tina Florea, Andreea Burlacu, Oana Bratila, Andreea Vasile, Lavinia Marica, Pandutzu, Ionut Bunescu, Ivo Bobal, Adi Zabava, Byubay, Andrei Zdetovetchi, Bogdan Sandu, Bogdan Ciungara, Razvan Olaru, Daniel Vrabioiu, Alex Conu, Razvan Baciu, Diana Stoleru, Corina Anghel, Cristian Clita, Lucian Ghinda, Sebastian Morea, Luiza, Catalina Ionescu si Cezar Vasile. De asemenea, felicitari colegelor de echipa de la RBS, alaturi de care am descoperit secretele prepararii unui glet ca la carte. 🙂

N-am ajutat doar la construirea unor case si a unor noi inceputuri pentru cateva familii, ci la construirea unor comunitati. Ar trebui sa facem asta mai des.

Va las cu un video facut de Razvan Baciu, ca sa vedeti ca nu-i poveste.

 

construim from razvanbb on Vimeo.

3 thoughts to “Big Build 2011 – am construit o casa”

  1. Multumesc mult, Carmen! Nu-mi vine sa cred ca ti-ai amintit de mine Ma bucur ca v-ati simtit bine la Habitat. Va asteptam cu mare placere si la noi pe santier, la Comanesti, oricand!
    Felicitari tuturor voluntarilor!

    1. Buna, Geo 🙂 Sigur ca mi-am amintit, iar experienta a fost mult mai faina decat am reusit eu sa o descriu aici. Sper sa ne revedem, tot cu casti portocalii pe cap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *