Ma refer la cafeaua aia neagra, fara de care multi dintre voi pur si simplu nu functionati. Aia ma omoara: de fiecare data cand mi s-a facut pofta de o gura de cafea neagra si puternica, a urmat o noapte alba de nesomn si tremurici.
Asta m-a facut sa ma gandesc la categoriile de consumatori de cafea. E clar ca nu intru in “ibricul” de mai sus, desi am crescut intr-o casa in care mirosul de cafea era mult mai eficient decat ceasul desteptator.
Bautorii de cafea tare sunt toti colegii aia care vin cu cearcane la birou si nici nu deschid calculatorul pana nu verifica filtrul, sunt oamenii de la costum care alearga spre masina, dimineata la prima ora, cu cafeaua in pahar de carton intr-o mana si croissantul in cealalta, sunt profesoarele din liceul meu, adunate in cancelarie la o tigara si o cescuta de zeama neagra, cu gust indoielnic, dar care le da energie.
Tot aici intra si cei ca mama, care beau fara sa isi dea seama cate 4-5 cani de cafea intr-o singura zi. Ei beau cafea la ibric si se lauda cu metodele lor de obtinere a unui caimac gros, a unui banut norocos sau a unui gust mai intens. Pun suflet in prepararea cafelei si asculta sfaturi de la alti consumatori la fel ca ei (adica vecine).
Cine nu a cazut inca in dependenta, poate intra in categoria ciudatilor pe care ii ia somnul dupa ce beau cafea. 🙂 Sau in randul celor care isi pun o cana plina si iau doar o gura. Aici, cafeaua la filtru e de vina de cele mai multe ori.
Am mai cunoscut oameni care beau tot felul de cafele scumpe, din magazine specializate (da, chiar exista cafea din caca de pisica) sau in combinatii cu sare, chilli, curry etc. Ca persoane, nu mi se par iesite din comun (a se citi sarite de pe fix). Asta pana cand ai cu ei o discutie de genul: “da-mi si mie sarea, sa-mi pun in cafea”. “Adica zaharul”. “Nu, sarea”. “Adica zaharul, nu?”. Aici merge musai cafeaua neagra, tare. Pentru ei, frisca in cafea e precum ketchup-ul in ciorba.
Un alt grup select sunt bautorii de ocazie: cand ii vezi ca isi pun cafea in cana e semn ca intra intr-o pauza timp de o cafea si doua tigari, asa ca poti sa amani orice rugaminte ai avea. Daca sunt la birou, e cafea la filtru. Daca sunt acasa, e 3 in 1 sau capuccino. Tot aici intra si bautorii care consuma cafea doar cand ies in oras. Pentru ei nu exista cafea. Exista Espresso Lungo, Latte Macchiato sau Cappuccino vienez. Le-au testat cam pe toate si s-au obsinuit cu numele lor italienesc si cu gustul lor romanesc.
Am fost si pe la cativa prieteni care aveau espressor in bucatarie. Cred ca ei intra la un alt nivel. Beau cafea suficient de des incat sa considere necesar un aparat care sa le prepare tot ce vor intr-un timp cat mai scurt. Pe ei ii diferentiaza inca ceva: pana au cumparat espressorul, s-au documentat, au facut comparatii calitative, de pret etc, deci cunosc si sunt interesati de mai multe detalii decat primele categorii.
Probabil or mai fi si alte categorii de consumatori de cafea, dar cred ca o categorie importanta sunt cei care nu consuma. Nu non-users, ci light users. Aia ca mine, carora cafeaua tare le face rau, dar povestea se schimba complet, radical si ireversibil cand vine vorba de licori aromate, dulci, in combinatie cu frisca, amaretto, whiskey, toppinguri caramelizate si alte bunatati. Aici e taramul meu. Iar Irish Coffee, Frappe Caramel, Ice Coffee sunt niste prieteni buni de-ai mei, cu care ma intalnesc de doua-trei ori pe saptamana. Impart acest taram si acesti prieteni cu aproximativ trei sferturi din clientii care stau la coada la Starbucks in orice moment al zilei si cu toate bautoarele (pentru ca trebuie sa recunoastem ca majoritatea sunt fete) de Frappe si Choccocino de la terasele din centrul vechi. Mai nou, sunt colega de categorie cu toti cei care au pe acasa un Nescafe Dolce Gusto Piccolo.
Am primit unul ca in imagine saptamana trecuta, dupa concursul Nokia si Nestle, iar ieri i-am facut proba. Aparatul e simplu de folosit si functioneaza cu capsule care se pot combina pentru diferite bauturi (se gasesc in hypermarketuri, la un pret rezonabil pentru bautorii ocazionali. Daca bei doua-trei cafele tari pe zi, intoarce-te la primul paragraf).
Testele aparatului meu au fost efectuate pe un esantion de vreo 5 colege, care au gustat cate un Espresso intenso, Cappucino sau Chococino si au votat “+1”. 🙂 De acum, declar deschis coffee shop-ul “Acasa la Carmen”, unde vor fi disponibile 14 tipuri de cafea, pe toate gusturile: Espresso Barista, Espresso, Espresso Intensso, Espresso Ristretto, Caffe Lungo, Latte Macchiato, Latte Macchiato Vanilla, Cappuccino, Cortado, Nesquik, Chococino, Cappuccino Ice, Nestea Ice Tea si Caffe Lungo Decafeinizata.
Voi in ce categorie va incadrati si ce alte tipare de consum ati mai observat?
Eu prin oras sunt fan al stilului cappuccino vienez, adica mai indoit cu lapte si cu ceva frisca. De exemplu imi place la Gloria Jean un mocha caramelatte cu frisca, iar apoi pun eu peste un pic de topping de caramel si ciocolata.
Frisca la ei e foarte buna, apropo.
Acasa mi-am luat espressor, dar beau doar in weekend. In timpul saptamanii beau de la filtru, dar cu lapte.
Si mie imi plac bunatatile cu frisca de la Gloria Jeans (urmatorul articol ar trebui sa fie despre bombe calorice). Si uneori, la munca, mi se face pofta de o gura de cafea la filtru, dar daca pic in capcana nu mai dorm toata noaptea.
Neagra, dubla, tare.
Dichisurile (lapte, scortisoara, French vanilla, etc.) sunt pentru cerealele de la micul dejun….
Desi cerealele sunt sanatoase pentru tine, ele incetinesc digestia si implicit procesul de inlaturare a kilogramelor in plus, si fac ca aceste metode de slabit sa devina ineficiente.
Am si eu un aparatel dintr-asta acasa, si am ajuns dependenta de el! Combinatiile sunt delicioase chiar si pentru cei carora nu le place cafeaua!