Be a part of it

Asa iei jackpot-ul intr-o campanie: faci ceva misto si simplu, incat lumea sa vrea sa se alature fara sa insisti prea mult. Le-a reusit foarte bine celor de la festivalul gay Stockholm Pride, care au facut un parteneriat cu regia de transport public si au transformat o idee simpla intr-un eveniment care a facut prejudecatile sa para old-fashioned.

Ce au facut? Mecanismul a fost simplu: au decorat un autobuz cu fotografiile tuturor sustinatorilor festivalului gay de pe facebook, care ar fi vrut sa participe la parada, dar nu au putut. Practic, au transmis ca sunt mai multi decat par. Fotografiile au fost incarcate direct de pe facebook si au fost colorate in diverse nuante pentru a crea celebrul curcubeu al diversitatii. In mai putin de zece ore, s-au strans peste 16.000 de fotografii care au decorat “The proudest bus ever”. Cine s-a inscris a putut sa isi gaseasca prietenii care erau deja on the bus si sa ii invite pe cei care nu erau.

In ziua paradei au avut si live stream de pe strada, care a rulat pe facebook si pe site-ul campaniei.

Ce au obtinut? Lumea a vrut sa fie acolo, asa ca au fost incarcate peste 35.000 de fotografii, iar numarul de participanti la Pride Parade a crescut cu 26%. Pe langa asta, mi se pare fabulos faptul ca au obtinut sprijinul regiei de transport public pentru o parada gay. In Romania, subiectul este inca tabu. De fapt, tind sa cred ca si publicitatea la transportul in comun si in transportul in comun este inca tabu.

Mi-a placut ca au plecat de la insightul ca parada si intreaga miscare LGBT au multi sustinatori, dar nu toti pot sa ajunga sau nu toti au curajul sa defileze pe strada. Au produs ceva nou si fun, ca sa ii determine pe sustinatori sa simta ca fac parte dintr-un grup inchegat si au folosit un mecanism de inscriere simplu.

Voi stiti vreo campanie faina din Romania care a promovat ceva in ambele medii in care ne petrecem cea mai mare parte a timpului – RATB si facebook?

 

Foto: stockholmpride.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *