Ardelenii sunt favorizati

Nu vi se pare ca ardelenii sunt putin favorizati in publicitate? In reclamele cu oameni gospodari e vorba despre ardeleni. La fel si in cele despre natura neatinsa, obiceiuri si traditii stravechi, despre mersul la biserica in straie populare, despre berea strasnica, despre lucruri facute ca la carte, “ca la mama acasa”, ca “la noi, in Apuseni”. Tot ce-i mai bun e despre ardeleni.

Asta se intampla pentru ca ardelenii au identitate, pe cand pe banateni nu pot sa ii asociez cu nimic. Desigur, si moldovenii si oltenii au o identitate puternica, dar primele trei cuvinte cu care am descrie un moldovean sau un oltean nu-si au locul intr-o reclama. De exemplu, in loc de “pate obisnuit”, in spotul de mai jos ar fi putut scrie la fel de bine “pate moldovenesc”.

Deja, parca orice brand care nu reuseste sa gaseasca o idee suficient de buna, alege directia traditiei. Iar daca pui traditie, pui ardeleni, putina iarba verde, niste apa pura de izvor si gata reclama. Dar e un cerc vicios: sunt foarte multe branduri nascute si crescute in ardeal. E la fel de cheap ca reclamele cu copii. Dar daca promoveaza o gradinita?

PS: Despre dobrogeni nu sunt sigura ce crede lumea. Lipoveni betivi care traiesc pe grind? Va rog sa-mi confirmati.

15 thoughts to “Ardelenii sunt favorizati”

  1. Este vorba despre utilizarea conceptului ca “ardelenii stiu mai bine” cand fac unele lucruri (pateuri, lactate).
    Daca vezi, produsele ardelenesti sunt specialitati recunoscute deja ca fiind calitative sau au o istorie in spate (si o perceptie inca din perioada dinainte de ’89 ca fiind calitative).
    In plus, multe dintre ele sunt realizate din productia locala (produsele Scandia cu carne din zona Sibiului), laptele de Monor cu laptele vacilor din zona etc., Covalact cu produse de pe langa Cluj etc. si atunci este si normal sa mearga pe aceasta idee.
    Stii cum e cu branza de Sibiu? Toata lumea cumpara pentru ca e recunoscuta ca fiind cea mai buna. Asta vor si ei sa faca.
    Ar mai fi ceva, companiile care au apelat la aceste strategii au departamente de marketing puternice acolo unde isi au productia, adica in Ardeal, ceea ce este un avantaj pentru ca stiu cum sa se promoveze prin perceptia nationala. In final, este si imaginea Ardealului ca ei sunt mai buni.
    Nu spun ca sunt ca produsele sunt neaparat mai bune dar ma bucura ca folosim aceasta promovare prin regiune, ajuta atat economia nationala cat si imbunatateste perceptia romanilor despre tara lor (pe zone).
    Mi-ar parea bine sa vad mai multe reclame despre puii crescuti frumos la Bacau, vinurile din Dobrogea etc.

    1. Intr-adevar, e taramul lactatelor si al produselor cu renume. Dar cred ca a cam ramas doar renumele de el, recunoasterea vechimii brandului. Diferenta fata de Dobrogea este ca vinurile de acolo nu au o imagine la fel de buna precum pateul ardelenesc, desi comparatia despre calitate e discutabila. Pacat ca nimeni nu-i baga in seama pe moldoveni, olteni si dobrogeni.

  2. Nu ai baut niciodata Bere Timisoareana ? Nu ai consumat mezeluri de Agil sau Contim? Iaurturi Simultan ?
    Banatenii fac o tuica foarte buna, cea mai buna bere nefiltrata este la Timisoara. Daca nu crezi, intreaba-l pe Arhi ca iti va povesti ce bere nefiltrata se produce acolo. Asta asa, ca sa nu zici ca laud, eu, Banatul.

    Otetul de Margina este foarte apreciat in tara si in strainatate, iar Fabrica de sticla de la Tomesti a fost pe locul 3, in tara, la productie dar a lucrat mai mult pentru export.
    Probabil ai auzit de Traian Vuia cel care a realizat primul zbor din lume cu un obiect mai greu decat aerul si fara sa fie propulsat de ceva.

    Timisoara: prima stradă asfaltată (1895), primul meci de fotbal din ţară (1899), prima bibliotecă publică (1815), prima fabrica de bere, primul tramvai tras de cai, primul oraş din Europa iluminat electric. Marmura de la Ruschita este foarte apreciata, a fost folosita si la Casa Alba si foarte mult la Casa Poporului.

    Banatenii nu sunt foarte diferiti de ardeleni. Sunt putini mai iuti in gandire si in comportament dar cand vine vorba de bucate (produse alimentare) sau tuica sunt la fel. Sunt oameni primitori si civilizati. Daca ai prieteni care au locuit vreodata in Timisoara, roaga-i sa iti faca o comparatie intre orasul de pe Bega si Bucuresti si ai sa afli foarte multe lucruri despre Banateni.

    Capitala Daciei a fost in Banatul istoric, la o zona de interferenta cu Ardealul. Apoi sa nu iti spun ce locuri frumoase ai putea sa vizitezi. I-am trimis la Ana de la Petrom, cand au facut Redescopera Romania, 6 pagini word cu diferite locatii pe care sa le vizite in Banat, daca le permite timpul.

    1. Timisoreana am baut, dar de iaurturile si mezelurile d ecare-mi povestesti nu am auzit. Promit ca ma documentez 🙂 E clar ca fiecare zona din Romania are mandria ei la capitolul traditie, obiceiuri, preparate, dar nu toate au parte de aceeasi promovare precum Ardealul.

  3. Sunt reminescente ale stapanirii austro-ungare. Mai mult cele “austro” decat “ungare” pentru ca si ungurii sunt o umbra a austriecilor.
    Mie unul mi se pare stupid tot acest curent. Ati mancat vreodata paine-n tast? Stiti cum se face sau macar ce e aia? Ca sa nu mai aduc vorba de Moldova cu a ei Bucovina. Perceptia asta despre Ardeal in marea ei majoritate e fals creata. Nimic de rau despre ardeleni si ardeal. Sunt oameni exceptionali, dar cu nimic mai presus de restul romanilor. Si-mi asum raspunderea totala cand spun asta.

  4. @Madpinguin, asa e, n-au nimic in plus sau in minus. Au doar cateva caracteristici locale legate de limbaj, accent, obiceiuri, dar fiecare regiune le are.

  5. polul prostiei e in ardeal ca si in banat …..zone sterile intelectual , nimic bun nu a iesit de acolo……ever, asa ca asta cu perceptia publica e o mizerie…..ce parere poti avea despre un grup de oameni care spun “tot noi suntem fruncea” ?????? e elementar …..

  6. @Cristi: Scoala Ardeleana a avut rolul ei bun, insa daca ai deschiderea sa cercetezi putin istoria adevarata vei vedea, ca in numele unitatii nationale au “distrus” o buna parte a istoriei noastre. E oarecum scuzabil in contextul istoric, dar sa nu ne imbatam cu apa rece. Legaturile intre stramosii nostri si Roma sunt putin altfel decat le-a prezentat Scoala Ardeleana.

  7. @Haivas: Ma refer la Scoala Ardeleana ca si fenomen in dezvoltarea culturala, nu ce teme de discutie a generat (contextul e foarte important, intr-adevar). As mai putea sa adaug fenomenul Astra la Sibiu, scoala de la Brasov etc.

  8. I read a lot of interesting content here. Probably
    you spend a lot of time writing, i know how to save you a lot of work, there is an online tool
    that creates unique, google friendly posts in seconds,
    just type in google – laranitas free content source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *