In ultimii trei ani, de voie si de nevoie, am urmarit evolutia pietei de cosmetice bio din Romania. Au aparut multi importatori si, chiar daca nu gasim aceeasi varietate ca in strainatate, nu ne putem plange ca ducem lipsa de oferta.
Din pacate, lumea e inca prea putin informata despre produsele bio in general, nu numai despre cosmetice, iar unele mituri au supravietuit si chiar s-au dezvoltat in timp. Asa ca am sa va povestesc cate ceva din experienta mea cu produsele organice pe care le-am folosit si le folosesc, ca sa mai distrug din aceste mituri:
1. Natural=bio. Naturale sunt toate produsele care provin din natura, indiferent cate pesticide au servit sau cat de poluat este mediul din care provin. Din pacate, gasim cuvantul natural si pe eticheta unor produse care contin coloranti sau arome identice naturale. Bio sau organice sunt produsele care contin ingrediente naturale si au un proces de fabricatie in care se intervine cat mai putin, spre deloc: uleiuri din seminte netratate chimic, extracte de plante nestropite etc. Nu in ultimul rand, produsele bio si organice sunt certificate, iar tot procesul lor de productie, de la ingrediente pana la ambalaje, este atent controlat.
2. Produsele bio sunt scumpe. Putem gasi produse organice de calitate la preturi medii. Am observat asta mai ales la cosmetice, pentru ca am folosit creme de fata si unturi de corp la 40-70 de lei. Si cam aici este si pretul sapunurilor (8-30 lei), cremelor de ochi, sampoanelor, dar depinde de producator si de calitate. Secretul este sa cautati peste tot si sa va informati. Exista o gramada de magazine online/offline si farmacii cu produse bio la diverse preturi.
3. Cremele organice miros urat. Produsele organice nu trebuie sa contina parfumuri chimice, ci cel mult uleiuri esentiale 100% naturale. Unele creme de fata pe care le-am folosit aveau un usor miros de farmacie, dar nici nu te mai gandesti la asta cand vezi ce minuni fac 🙂 Altele, precum crema de fata bio de la Sante, au un miros discret de migdale, provenit de la uleiurile pe care le contin. Eu sunt deja o mare fana a unturilor de corp si a uleiurilor bio de cocos, cacao si mango. De asemenea, mi-am bagat nasul in sticlutele cu sampon si gel de dus Sante si am gasit combinatii foarte faine de miros de portocala cu cocos, vanilie, ananas si goji. Yummy!
4. Produsele bio se gasesc greu si trebuie sa alerg dupa ele. E drept ca nu le gasim pe rafturile oricarui magazin, dar daca va documentati putin, o sa aflati ca sunt o multime de magazine si farmacii care au cate un raft de produse bio. De exemplu, produsele bio Sante se gasesc la orice farmacie City Pharma, iar in curand vor aparea si prin alte magazine mai mari. In timp, o sa reusiti sa va faceti o harta (chiar si virtuala) a magazinelor din care va puteti lua ce va trebuie.
5. Daca nu e 100% bio, nu e bun. Unele cosmetice si alimente bio contin, intr-o proportie mai mare sau mai mica, si alte ingrediente de sinteza, dar nu sunt nocive in niciun fel si sunt foarte bine controlate. Majoritatea se incadreaza intre 85-95% bio, iar procentele mai mari sunt la sapunuri, in timp ce unturile de corp sau unele creme ajung la 100%.
6. Bio e ce iau de la piata. Din cand in cand, mai fac si eu amestecuri de castravete, banana, miere si galbenus de ou si ma ung pe fata cu ele. Dar asta nu inseamna ca sunt bio. Bananele, de exemplu, sunt stropite cu pesticide, sunt culese de mici si verzi de catre muncitori care traiesc in conditii groaznice si se coc pe drumul intre continente, lasand in urma transportului tone de emisii de dioxid de carbon.
7. La cate prostii bagam in noi, cosmeticele bio nu ne ajuta cu mare lucru. Aici am sa va povestesc un pic despre mine si tenul meu mofturos. E uscat si sensibil, se inroseste si se irita din senin, iar daca nu ma dau cu crema, se cojeste si se crapa. Multe dintre cremele de corp conventionale imi provoaca mancarimi si ma trezesc ca ma scarpin si ma inrosesc. Horror. Cand vine vorba de produse bio, diferenta cea mai mare o simt la creme- mai mare decat la alimente, farduri sau orice altceva. Hidrateaza foarte bine, sunt usoare si pielea mea le accepta cu drag 🙂
Aseara, la lansarea produselor bio Sante, am aflat ca MLM-urile au reusit sa raspandeasca cel mai bine informatiile despre produse organice. Si-au chemat oamenii la cursuri, i-au pus sa testeze si sa dea altora mai departe. Din pacate, mie mi se par foarte scumpe cosmeticele bio vandute prin MLM-uri si inca nu le-am incercat.
Cei mai informati oameni despre produse bio pe care i-am cunoscut vreodata sunt doi tineri pe care i-am intervievat acum aproximativ un an si care incearca sa gaseasca un echivalent bio pentru orice produs de care au nevoie: cosmetice, alimente, detergenti, machiaj si chiar hrana pentru pisica lor :). Mi-au povestit ca au facut schimbarea asta radicala din cauza unor boli de care au suferit ei si familiile lor. Acum si-au facut deja o “harta” cu magazine in care gasesc toate produsele bio de care au nevoie, iar cheltuielile lunare cu toate produsele astea erau in jur de 800 de lei (pentru doua persoane).
Interesant articolul si foarte bine structurat. Multa lume nu prea intelege conceptul de cosmetice BIO, mai ales ca preturile sunt putin mai mari decat cele obisnuite. Folosesc produse Bio de ceva timp si chiar sunt multumita si incerc sa elimin usor usor din ingrijirea personala produsele obisnuite.