Daca va uitati atent in calendarul anului care tocmai a inceput, o sa observati ca avem mult de sarbatorit. Aproape in fiecare zi este o zi internationala a ceva. Pe vremuri, nu stiam decat de Ziua Mamei, Ziua Nationala si Ziua Copilului.
Acum avem Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare, Ziua Mondiala a Populatiei, Ziua Mondiala a Toaletei si chiar Ziua Mondiala a Gradinaritului in Pielea Goala. Greu de tinut pasul, dar tentant, nu? 🙂
Cum s-a ajuns aici?
Mai intai, as vrea sa clarific cateva aspecte. Sarbatorile si comemorarile la care ma refer sunt de mai multe tipuri: zile mondiale, zile internationale si zile ONU. Pentru ca zilele nu erau de ajuns, unele lucruri au propriile lor saptamani sau chiar ani: Anul international al voluntariatului, Saptamana solidaritatii fata de persoanele discriminate rasial etc.
In ce priveste zilele ONU, acestea sunt stabilite in functie de aspectele fata de care Organizatia are un interes deosebit. De multe ori, zilele sunt proclamate chiar de agentii sau programe din subordinea ONU. De exemplu, UNDP (United Nations Environment Programme) a proclamat Ziua Mondiala a Mediului. Alte zile sunt instituite de diverse organizatii, cum e cazul Zilei Gradinaritului pe dezbracate, de mai sus. Practic, oricine poate sa spuna ca declara ziua de azi drept Ziua Mondiala a Ceaiului de Menta si sa promoveze tot ce tine de ceai timp de o zi.
Ce se intampla?
Tocmai asta e, ca se intampla prea multe lucruri si mai nimic. Zilele promoveaza cauze. Cauzele in jurul carora sunt stranse comunitati mari de activisti sau care au impact mare sunt cele mai promovate. Se fac evenimente, cursuri, manifestatii, marsuri, iar organizatorii incearca sa stabileasca o unitate in tot ce se intampla sau chiar o sincronizare, in unele cazuri (cam cum se intampla la Earth Hour, cand toata lumea stinge lumina la aceeasi ora).
Din pacate, din cauza multitudinii de cauze de sarbatorit, valoarea si impactul lor se dilueaza. Am auzit de Ziua mediului, de Ziua Anti SIDA, de Ziua Anti Tutun. Dar a sarbatorit vreunul dintre voi Ziua Numarului Pi, Ziua Mondiala a Poeziei, a Malariei, a Asistentelor Medicale, a Donatorilor de Sange sau a Femeilor din Medii Rurale? Personal, singura zi mai putin cunoscuta la care am asistat a fost Ziua Muzicii (Fête de la Musique), care inca nu este recunoscuta de ONU.
Brandurile si-au revendicat zile
Fiecare cauza cu o zi proprie poate fi considerata un brand. Se promoveaza, are niste obiective (chiar daca e vorba mai mult de awareness), are niste forme prin care se manifesta si mai multi sau mai putini sustinatori. Are toate elementele care fac un brand valoros: memorabilitate, atractivitate, transferabilitate (adica e acelasi peste tot, nu doar local), adaptabilitate etc.
Ca sa devina mai puternice prin aceasta asociere, unele branduri si-au revendicat propriile zile. Va propun sa va notati de pe-acum in calendar data de 5 februarie, pentru ca e Ziua Mondiala a Nutella. Insa e o zi proclamata de o bloggerita din SUA, care a considerat ca ar trebui sa existe o zi anume pentru a sarbatori si aprecia Nutella. Ce poti sa faci de ziua cremei de ciocolata? Pai sa o serbezi asa cum se cuvine: retete cu Nutella, fotografii cu Nutella, amintiri cu Nutella, concursuri cu cine mananca mai multa Nutella si chiar petreceri cu totul si cu totul de ciocolata. Propun sa urmarim anul asta hastagul #nutelladay si sa vedem care-i treaba.
Un alt exemplu e brandul autohton Bergenbier, care a trecut la nivelul urmator, promovand o zi a publicului-tinta, nu a produsului.
La o simpla privire intr-un calendar, veti observa ca sunt cateva sute de zile de sarbatorit. Problema e ca majoritatea sunt doar atat: niste zile intr-un calendar. In rest, prea multe evenimente mici, dispersate si nesemnificative pentru cauza. Iar in situatia cauzelor cu suficienti sustinatori, prea putine actiuni cu rezultate concrete, palpabile. Intr-adevar, unitatea de masura a rezultatelor difera foarte mult de la cauza la cauza. Daca de Ziua Mediului poti face 100 de ecologizari, e clar ca de Ziua Impotriva Discriminarii Rasiale nu prea ai cum sa urmaresti un rezultat imediat.
Avem vreo solutie?
Cred ca singura solutie ar fi comasarea zilelor cu teme apropiate. Sa nu mai avem si Ziua Habitatului, si Ziua Stratului de Ozon, si Ziua Pasarilor cu dungi colorate. Sa avem doar Ziua Mediului, cu actiuni bine organizate si bine comunicate pe fiecare directie de interes.
Cat despre branduri, cred ca asta e doar inceputul. Cu niste asocieri destepte si promovare pe masura, s-ar putea sa ne astepte surprize frumoase. Voi de ce zile ciudate ati auzit pana acum? Si cum vi s-ar parea daca un brand care va place ar anunta ca are o zi mondiala numai a lui?