Universitatile americane baga zeci de milioane in publicitate

Azi am dat peste infografic-ul de mai jos, despre cei mai mari spenderi de publicitate pe Google. Veniturile anuale ale Google au ajuns la 37,9 miliarde de dolari in 2011, cifre mari pe segmentele importante, dar nimic surprinzator. Cu exceptia punctului 4: pe al patrulea loc in topul celor mai mari sume investite in publicitate pe Google este domeniul educatie & piata muncii.

Cele mai mari sume la categoria asta au fost investite de facultatile americane. Universitatea din Phoenix a dat 46,9 milioane de dolari anul trecut pe publicitate. Dupa ea vin ITT Technical Institute (SUA, 29,9 milioane de dolari) si DeVry University (19,9 milioane de dolari).

Universitatile straine, mai ales cele private, functioneaza ca niste companii. Sunt competitive, sunt listate la bursa si unele cumpara chiar publicitate. Harvard are aproape 1.200.000 de fani pe Facebook, UCLA are 186.000, in timp ce Stanford are putin peste 277.000.

Cat timp e vorba despre bani (indiferent daca vin din taxe, de la stat, companii sau din alte surse), institutiile de invatamat din afara aplica toate metodele la indemana ca sa-i inmulteasca. La asta contribuie reputatia (exista topuri ale universitatilor in functie de performantele lor in anumite domenii, de la stiinte pana la performanta de a avea un campus relaxat, care exceleaza la capitolul viata sociala), procedura de admitere, dar si capacitatea universitatii de a face new business. Cum? Pai new business este orice student inscris la un master in campus sau chiar la un master online, orice companie care sustine universitatea financiar, orice grup de parinti sau alumni care fac acelasi lucru, orice ranking care ii acorda un punctaj mai mare si un loc mai inalt in top etc.

Nu-i o idee buna sa compari universitatile romanesti cu cele straine. Dar cred ca institutiile care se bazeaza doar pe ajutorul statului si pe banii din taxe nu fac altceva decat sa perpetueze ce am vazut eu prin facultate: bai cu usile rupte, mizerie, birouri antice, calorifere reci, “laboratoare” doar cu numele si deja nu va mai zic, ca le stiti si voi. Si la noi putem spune ca unele facultati sunt niste afaceri. Dar cuvantul “afacere” e destul de des pus langa “de familie”, “cu statul”, “pe spatele prostilor”.

Sursa

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *