Cea mai mare greseala din viata ta

Care a fost cea mai mare greseala din viata ta? O alegere neinspirata? Un context gresit din care n-ai iesit la timp? Regreti ca n-ai facut ceva cand era nevoie?

Adu-ti aminte de greseala aia, cand reprosurile ti-au fost aduse de fata cu toata lumea si multi te judeca si acum, desi nu ai cum sa mai schimbi nimic. Dar nu-i asa ca unele dintre lucrurile pe care ceilalti le considera greseli ti se par si acum cele mai bune alegeri si cele mai bogate lectii de care ai avut parte?

De fapt, gresim in fiecare zi. Asta pentru ca avem atat de multe reguli impuse de ceilalti sau de noi insine, incat e imposibil sa nu le incalcam din cand in cand. E ca si cand ai merge pe sarma: trebuie sa fii foarte atent, altfel cazi. Mai rau, vede toata lumea ca ai facut un pas gresit! Desi jos e o plasa care sa te prinda, iar spectatorii nici macar n-au incercat vreodata sportul asta. Ego-ul e singurul care sufera. Culmea e ca ne judecam cel mai mult singuri, dar mai ales pentru greselile care au fost judecate aspru si de ceilalti.

Mi-am zis de atatea ori “Bravo, Carmen. Asta e cea mai mare tampenie pe care puteai sa o faci“. De pe timpul scolii, cand ridicam mana convinsa ca stiu raspunsul corect si scoteam cate un porumbel si pana in zilele noastre, cand ma trezesc ca fac aceleasi greseli pe care le-au facut altii fata de mine. Cu toate astea, am supravietuit si am invatat din fiecare cate ceva. Mai mult, am invatat sa le cataloghez. Cele care ma pun cu adevarat pe ganduri sunt:

Greselile repetate, alea pe care le-am facut de mai multe ori. Am trecut peste ele si am invatat din ele, dar n-as vrea sa ne intalnim din nou.

Greselile pe care inca nu le-am facut. Inca imi e teama ca unele alegeri care implica schimbari mari s-ar putea sa se dovedeasca a fi greseli. Si, dupa ce mi-am dat toata lumea peste cap, pe unde scot camasa? Stiu ca exista viata in afara zonei de confort, dar sunt sigura ca o sa-mi placa?

Partea cea mai buna stiti care e? Ca de fiecare data cand mi-a fost foarte teama sa nu transform o alegere importanta intr-o greseala, lucrurile s-au asezat si a mers bine. Chiar si in situatiile in care ziceam “daca o dai in bara de data asta, n-ai sa-ti mai revii niciodata”. Sunt convinsa ca asa a fost si pentru tine. De fapt, iti revii mai repede. Pentru ca un esec este o experienta si o lectie servita cu forta, ca regula de trei simpla pe care o uram in copilarie doar pentru ca se numeste “regula”, dar fara de care nu ne-am putea descurca azi. Ar trebui sa ne felicitam. Am trecut peste toate “cele mai mari greseli din viata” si suntem ok.

Acesta e un articol inspirat din discutia avuta aseara cu Cristina Bazavan, la atelierul organizat de Incubator 107, cand ne-a dat suficiente motive sa nu ne mai temem de greseli, cu exemple traite de ea. Daca duceti dorul timpului petrecut cu voi insiva si a lucrurilor noi, creative, facute de mintea si de manutele voastre, uitati-va pe lista atelierelor de la Incubator.

3 thoughts to “Cea mai mare greseala din viata ta”

  1. E firesc sa gresim si am fi mai putin buni, mai putin performanti, mai putin orice, pentru ca orice actiune reprezinta un pas in plus pe treptele pe care le urcam zilnic. Ca noi definim anumite actiuni ca fiind greseli, e una. Din punctul meu de vedere ele sunt doar intamplari cu alte rezultate decat cele sperate.

  2. Cristina Bazavan avea o metafora frumoasa pentru ce spui tu acum. Zicea ca in viata, suntem mereu pe anumite puncte ale unui resort. Facem aceleasi lucruri, aceleasi experiente si aceleasi greseli, numai ca suntem de fiecare data cu un arc mai sus, la un nivel superior.

  3. Fiecare gresim,mai mult sau mai putin…Nu exista om fara greseala(pacat).Important este sa nu insistam pe niste greseli pe care le-am putea evita.;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *