Cum sa recunosti un virus* pe Facebook. Ghid pentru naivi

Un click gresit pe facebook e ca o boala transmisibila: te trezesti cu reactii si efecte secundare la mult timp dupa ce ai facut greseala. Iata de ce trebuie sa tii cont ca sa iti fie mai usor sa depistezi virusii de pe Facebook inainte sa-ti umple wall-ul cu dracovenii.

1. Virusii vin sub forme ascunse: link-uri, evenimente, chiar si check-ins. Un lucru au in comun: daca dai click/accept/allow, wall-ul tau si wall-urile prietenilor tai vor deveni terenul lor de destrabalare.

2. Au mesaje incredibile sau de senzatie: vezi cum X ia bataie, vezi cel mai sexy fund din lume, vezi cadavrul lui Obama. Alteori par aplicatii pe care le-au facut prietenii tai: Ghita a spus ceva despre tine. Intra aici ca sa vezi ce a zis Ghita! sau Cate prietene crezi ca a avut Georgica pana acum? Nu fi naiv(a), daca vrea cineva sa iti spuna ca te place de nota 7 pe o scara de la 1 la 10, n-o sa ti-o spuna printr-o aplicatie.

3.  Apar pe wall-urile prietenilor care stau pe Facebook doar pentru a posta linkuri catre 9gag, poze cu pisici, copii sau alte forme de continut indoielnic N-as da click pe linkurile lor nici daca ar fi cu invierea din morti a lui Elvis. De fapt, stai. Chiar cred ca a pus cineva la un moment dat linkul ala.

4. Includ la virusi si link-urile catre filmulete haioase sau soft porn care iti spun ca trebuie sa le dai share pe facebook inainte de a le vedea. Nu stiu daca filmuletele chiar exista si le poti da play. Eu n-am dat share.

5. Tine-ti curiozitatea in frau! Asta e cel mai important sfat, pe asta mizeaza virusii, iar curosii ajung fara sa vrea distribuitori. Ca si in viata reala, curiozitatea legata de parti ale corpului, vedete si scene de actiune ar trebui sa fie rezervata. 🙂

6. Daca e vorba de un video care a ajuns pe wall-urile a zeci dintre prietenii tai, uita-te cum a ajuns acolo. A fost prin share? Are like-uri si comentarii? Daca nu, inseamna ca s-a pus singurel acolo, automat, dupa un click iresponsabil.

Mi s-a intamplat de foarte multe ori sa-mi posteze cineva pe wall cate o aplicatie sau un video, sa ma taguiasca intr-un check-in fals sau sa ma bombardeze cu invitatii la un eveniment obscur. Daca mi-am dat seama ca sunt mesaje automate, am apasat pe unfriend. Sorry, dar click-urile aiurea te costa.

That’s that for today, kids. And don’t forget: stay clean on the Internet! 🙂

*nu stiu daca toti sunt virusi, pentru ca nu se comporta ca niste virusi obisnuiti, dar sunt suficient de enervanti si intruzivi incat sa ii consideram asa.

4 thoughts to “Cum sa recunosti un virus* pe Facebook. Ghid pentru naivi”

  1. bun…. si ce e de facut daca am dat click ( nimic mai mult) si automat l-a postat pe wall ca fiind ceva ce mie imi place? Am dat , sterge postarea si marcheaza ca spam dar nu stiu daca e suficient sau daca o sa mai apara! ce e de facut?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *