Pozele de pe facebook va vaneaza si in viata viitoare

Aveti grija ce fotografii postati pe Facebook pentru ca, la nevoie, orice televiziune are dreptul de a le folosi, indiferent de situatie: ati fost implicati intr-un accident, ati murit, ati disparut de acasa, nu v-ati platit taxele, orice.

In decembrie, dupa ce am scris postul asta, am facut si o sesizare la CNA. Mi s-a parut de prost gust faptul ca Pro TV a folosit fotografia postata pe profil de o fosta colega pentru a ilustra stirea ca a fost implicata intr-un accident si e in coma.

Iata si raspunsul CNA:

va invederam faptul ca materialul de presa incriminat s-a dorit a fi un demers jurnalistic caracterizat de un justificat interes public, in cuprinsul caruia a fost prezentat un eveniment cu impact asupra prevenirii savarsirii unor fapte cu incidenta penala din sfera sigurantei rutiere ca segment al sigurantei publice.

Referitor la dezvaluirea pe post a numelor celor doua victime ale evenimentului rutier, apreciem ca faptul in sine nu are legatura de cauzalitate cu nerespectarea eticii profesionale si nu poate constitui temeiul incalcarii reglementarilor audiovizuale atat timp cat informatiile prezentate se circumscriu dispozitiilor privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine prevazute in Decizia nr.220/2011 a C.N.A.

Cat priveste difuzarea in cadrul materialului de presa a fotografiei de profil ce o infatiseaza pe tinara care a supravietuit evenimentului rutier, precizam ca aceasta a fost preluata din sectiunea publica a contului de facebook, unde fusese postata in mod constient chiar de persoana in cauza.

Poate ca va e greu sa interpretati limbajul, asa ca o sa va fac un mic rezumat:

1. Numele a doua tinere, victime ale unui accident rutier si fotografia uneia dintre ele, folosita pentru a ilustra stirea data in prime time sunt considerate de CNA si de Pro TV informatii de interes public;

2. Da, se pot face publice numele victimelor unui accident rutier, atat al celor care supravietuiesc, cat si al celor care nu supravietuiesc (nu mi se pare scandalos decat in conditiile in care nu a fost oferita nicio informatie legata de soferita);

3. Pozele voastre de pe facebook pot fi folosite in orice scop si facute publice si catre third parties, pentru ca le-ati pus acolo voluntar.

Si va mai spun un caz. Un amic care lucra ca DJ a fost omorat acum cateva luni in mijlocul strazii, in timp ce se intoarcea acasa de la club. Evident, majoritatea pozelor lui de pe facebook erau din club sau de la petreceri. Ei bine, cand au dat stirea, televiziunile s-au referit la el cu expresii de genul “petrecaretul”, “DJ-ul”, “clubberul”. Nu mai conta ca era nevinovat. Ce incredere sa ai in nevinovatia unui tip care isi petrece noptile prin cluburi, mai si bea, cand stim foarte bine ca prin discoteci isi fac veacul toti interlopii si drogatii? Nu?

Mai in gluma, mai in serios, aveti grija ce fotografii publicati, pentru ca sunt definitorii pentru imaginea voastra atat in viata asta, cat si in urmatoarea.

8 thoughts to “Pozele de pe facebook va vaneaza si in viata viitoare”

 1. La începutul cursurilor cu studenții din anul I și II, le prezint un montaj cu foto și muzică, ce conține pozele lor de pe Facebook. Majoritatea sunt jenați și uimiți, de parcă nu ei le-au pus acolo. Încerc să-i învăț să fie mai responsabili, dar mass-media îi educă altfel.

 2. @George, mi se pare foarte tare ca faci asta.
  Am procedat si eu la fel in anumite ocazii.

  @Carmen de ce uita oamenii ca pozele de pe Facebook sunt publice? Poate ar fi bine sa amintim de terms&co:

  When you publish content or information using the Public setting, it means that you are allowing everyone, including people off of Facebook, to access and use that information, and to associate it with you (i.e., your name and profile picture). (de aici https://www.facebook.com/legal/terms)

  1. @Elena, se discuta de mult timp despre pozele adecvate si inadecvate pentru profilul de facebook. Numai ca de lucrurile astea tinem mai mult noi cont, ca lucram in comunicare si, vrem nu vrem, avem o imagine de intretinut. Pentru altii e mai putin important. Insa problema nu se pune doar pentru fotografiile in ipostaze mai delicate. Parerea mea e ca simpla preluare a unei banale poze de profil tip buletin fara acordul nimanui, mai ales in situatii de genul asta, e prea mult.

 3. @Carmen pai asa-s regulile lu’ Facebook. Daca iti convin, ii faci jocul, daca nu, iti stergi profilul. Sau nu mai pui poze. 😀
  Cert e ca in 8 ani de zile au strans peste 800 de milioane de utilizatori activi…

 4. @George, am facut chestionarul. Problemele reies destul de clar din intrebari.

  M-a dat un pic peste cap cand mi-a zis “ati spus ca aveti copii. Postati poze cu ei pe facebook” si m-a facut sa ma intorc la pagina anterioara, ca sa ma asigur ca nu am bifat gresit 🙂

 5. Ai perfecta dreptate, facebook-ul este parte din societate, ce apare pe facebook se reflecta din mediul fizic. Din punctul meu de vedere e bine ca profilul din facebook sa reflecte realitatea insa filtrata de proprietarul fiecarui profil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *