Noi, romanii, suntem un neam de norocosi. Avem printre noi o multime de oameni talentati, care au investit in arta ani de munca si de pasiune, fara sa mai stie exact ce au pus mai mult. Problema e ca suntem atat de indiferenti, incat ni-i descopera altii.
Ca sa ajunga cunoscut (nu zic neaparat apreciat) in Romania, un creator de moda – pentru ca si moda e o forma de arta – trebuie sa fi facut mai intai o figura buna la show-urile din afara. As compara situatia asta cu efectul unui bumerang: ne loveste abia cand se intoarce.
Sambata seara, in Club Gaia, a avut loc prezentarea colectiei “In Tango Step”, a Lenei Criveanu. Am mers in backstage, unde se imbracau modelele, iar Lena ne-a vorbit putin despre colectie. Mi-a dat o explicatie si pentru problema de mai sus: in Romania nu exista presa de moda. Ziaristii nu isi dau interesul sa descopere ceva nou si prefera sa preia totul de-a gata. In lipsa unor stiri reale despre industrie – ca inventate sunt destule – informatia ramane intr-un cerc restrans de oameni pasionati, care au legatura intr-un fel sau altul cu domeniul.
Libertate si rigoare
Din spusele Lenei am tras concluzia ca munca unui creator de moda cere, in masuri egale, rigoare pe de-o parte si libertate deplina, pe de alta parte.
Inspiratia e libera, ea vine din experientele personale ale creatorului. De exemplu, colectia In Tango Step, cu rochiile ei vaporoase, dinamice si materialele fine, exprima pasiunea tango-ului. Lena Criveanu a pus in noile ei creatii puterea si senzualitatea dansului. Croielile si materialele au fost alese astfel incat sa danseze pe corpul celei care le poarta, chiar si atunci cand sta pe loc. Vazand rochiile pe umeras, am admirat mai intai culorile si materialele. Dar cand am vazut modelele pe catwalk, am inteles ca esenta colectiei e, de fapt, jocul cu volumele si miscarile.
Pe langa inspiratie, munca la o colectie presupune rigori aproape matematice. Culorile nu au fost puternice, cum m-as fi asteptat initial de la o colectie ce are legatura cu tango-ul, ci pastelate, pentru ca au fost incadrate in tendinte. O echipa de oameni a lucrat la documentare pentru a afla ce impune lumea modei pentru anii care urmeaza.
Tot de minutiozitate tine si alegerea modelelor. Fetele care au tinut podium-ul au trasaturi puternice, cu ochi negri, pometi bine conturati si atitudine senzuala. La fiecare prezentare, indiferent ca e in Romania sau in strainatate, trebuie alese modele cu aceleasi trasaturi, aceleasi masuri si atitudine. Toate detaliile, inclusiv machiajul, sunt armonizate astfel incat sa produca impresia dorita.
Moda e o forma de arta
“Moda e o forma de arta“, mi-a zis Lena Criveanu. I-am raspuns ca, pe de alta parte, e vazuta drept unul dintre cele mai superficiale obiceiuri ale vietii noastre consumeriste. Mi-a povestit atunci ca procesul de creatie a unei rochii e foarte asemanator cu cel in care un artist creeaza o pictura sau o sculptura. Receptivitatea, frumosul, pasiunea, munca, expresivitatea – sunt toate acolo. Dar conteaza si cum aceste opere de arta sunt primite de cei care trebuie sa se bucure de ele. De exemplu, tendintele din atelierele creatorilor de moda ajung in lanturile mari de magazine, in moda de masa, abia dupa 2-3 ani.
Ideea cu care am plecat de acolo e ca moda nu e nici exclusivista, nici superficiala. Chiar daca ne imbracam de la creatori care spun extrem de multe printr-o simpla piesa vestimentara sau de la magazinele din mall, poate n-ar fi rau ca, atunci cand stam in fata dulapului si ne hotaram ce sa purtam, sa ne gandim la noi insine ca la o opera de arta. Iar apoi sa iesim pe usa, in lume, si sa raspandim frumosul 🙂
PS: Modelele au fost machiate de Diana Ionescu, o tanara extrem de talentata si cu un stil aparte. Face o gramada de lucruri faine si poate fi o sursa de motivatie si inspiratie, asa ca sper sa o prind la o discutie pentru blog in curand.
Eu am fost acum doua saptamani la lansarea colectiei toamna-iarna 2012-2013 a lui Florin Dobre, cand am cautat a doua zi sa vad daca apare macar pe vreo undeva ceva, dar nimic. Abia la 5 zile a aparut ceva pe un blog de moda. Eu am scris pentru ca mi-a placut evenimentul, dar parca nu era treaba mea. Criticii de moda au lipsit cu desavarsire 😐