Barcelona e cel mai frumos oras din Europa, spun cativa dintre prietenii mei mai plimbareti. Din ce mi-au descris ei inainte sa ajung acolo pentru prima data, imi imaginam orasul ca un furnicar colorat, intr-o atmosfera in care te poti pierde.
Dupa cele 4 zile petrecute acolo, mi-am dat seama ca frumusetea Barcelonei e facuta tocmai din faptul ca te trece, de fapt, printr-o multitudine si diversitate de culori, de oameni, de trairi, experiente si atmosfere in care te pierzi.
Ziua 1, ziua kilometrilor:
In prima zi n-aveam niciun plan concret. Doar o harta turistica. Am luat metroul si am coborat in port. Am tras cu ochiul la barcile si yacht-urile ancorate si la terasele cu fructe de mare in meniu si am inspirat o aroma de apa sarata, combinata cu parfum de paella.
Am continuat sa mergem pe jos de-a lungul portului, cu o mica escala pe plaja din Barceloneta si apoi am ajuns in Parc de la Ciutadella (unde se afla, printre altele, cladirea Parlamentului Catalan si Gradina Zoologica). Apoi am luat-o usor pe stradute si ne-am oprit la Catedrala Gotica, o constructie impunatoare, gri si rece, care contrasta cu peisajul din jur: turisti veseli care faceau poze, oameni pe biciclete, copii care hraneau porumbei si terase cu muzica traditionala.
Am continuat sa ratacim cateva ore bune pe stradute si prin curti interioare. Am ajuns si in Plaça Reial, unul dintre locurile mele preferate, unde seara e plin de cluburi si de petrecareti care vorbesc toate limbile pamantului, iar ziua e o pace tipic mediteraneana la terase.
Am urcat apoi in Mirador de Colom si am vazut pentru prima data Barcelona de sus (1). Am continuat sa ne plimbam pe stradute, pana am ajuns pe langa Passeig de Gracia, unde am gasit casa Batllo si La Pedrera, celebrele creatii ale lui Gaudi. Am inteles unul dintre motivele pentru care Barcelona nu se poate compara cu niciun alt oras in care am fost pana acum.
Spre seara am ajuns si la Sagrada Familia, iar apoi am incheiat ziua in cartierul Gotic, la un pahar de sangria delicioasa. La un pub obisnuit costa in jur de 15-17 euro o carafa de 1 litru de sangria, facuta cu portocale si lamai proaspete.
Ziua 2, ziua bicicletelor:
Am inchiriat cate o bicla de la Mattia46 (mersi, George, pentru pont). Cred ca a fost cea mai buna experienta din intreaga excursie, pentru ca am vazut mult mai mult decat ne asteptam. In plus, am simtit cum e sa mergi relaxat, pe piste, fara sa-ti fie frica de masini, fara sa te claxoneze sau sa te injure nimeni. E minunat, credeti-ma.
Am mers spre Plaça d’Espanya si am urcat cu viteza intai pe Montjuic, o colina plina de carari care urca si coboara, conturate cu verdeata si cladiri vechi si frumoase. E ca o enclava, un oras olimpic. Aici se afla stadionul pe care au avut loc Jocurile Olimpice din 1992, piscinele publice, Muzeul de Arta, Poble Espanol (un fel de Muzeuk Satului), Palau Saint Jordi si multe alte cladiri si monumente. E un loc perfect pentru o pauza de stat la soare pe iarba sau langa fantana arteziana cu cascada. N-am cuvinte sa descriu senzatia pe care am avut-o pedaland la inaltime, pe o terasa imensa, inconjurata de gradini, monumente si fantani arteziene, cu un usor parfum de iarba verde adus de briza. A fost a doua oara cand am vazut orasul de sus. (2)
Dupa pranz am fost la un picnic plaja din port. A fost soare si cald, asa ca am dat jos din haine si am stat la soare. Apa era insa rece, asa ca am testat-o doar pana la genunchi. Cu toate astea, erau cativa indrazneti care faceau baie sau care venisera dotati de plaja – doar cu prosopul, slipul si crema la ei. Erau familii cu copii mici, oameni la costum care citeau ziarul stand pe nisip, tineri care jucau volei si nelipsitii indieni care vindeau “Beer, cerveza, Coca-Colaaa”.
Dupa plaja, am dus repede bicicletele si am vizitat Muzeul Picasso. Nu se compara cu ce am vazut in Paris, dar aici sunt operele lui mai putin cunoscute, dinainte de perioada cubista: multe schite, portrete, tablouri din perioada albastra si lucrari din vremea uceniciei.
Spre seara ne-am pierdut din nou pe stradutele din Centrul Vechi.
Ziua 3, Gaudi Reciclatorul
Am inceput ziua putin mai tarziu, spre pranz, ca sa ne refacem dupa atata nesomn si mers pe jos. Am vazut Parcul Guell, care semana cu un taram cu totul si cu totul din turta dulce. Mozaicul colorat al lui Gaudi a fost de vina pentru senzatia asta. E facut din resturile de materiale care ii ramaneau din alte lucrari. Gaudi recicla inainte ca reciclarea sa devina cool. Si “deseurile” pe care a pus mana s-au transformat in opere de arta.
Urmatoarea oprire a fost La Boqueria, celebra piata plina de bunatati de pe bulevardul La Rambla. Agitatie, ciocolata, turisti, capsune si mango, poze, fructe de mare, 30 de limbi straine pe metru patrat, branzeturi, bomboane si toate culorile curcubeului. Cam asa e in La Boqueria. E imposibil sa pleci de acolo fara sa gusti ceva bun. Eu am gustat niste capsune mamut.
Ne-am intors in Plaça Reial pentru un pranz cu paella, peste, tapas si inghetata. Ne-am tras sufletul, am raspuns la mailuri si am pornit din nou la drum, spre Universitatea din Barcelona. Am intrat in campus si pe cateva holuri. Era luni, asa ca era plin de studenti, dar atmosfera era linistita. Iesisera din clase si stateau la soare si la iarba verde (ca gandacii 🙂 ).
Spre seara, ne-am urcat pe acoperisul mall-ului din Plaça d’Espanya si am admirat inca o data orasul de la inaltime (3). Apoi am pornit intr-o calatorie spre necunoscut. Trebuia sa ajungem la un concert de muzica clasica hispano-franceza. Stiam ca strada pe care trebuia sa ajungem trece prin cartierul gay (Eixample) si prin niste zone mai putin turistice, dar nu stiam daca locul pe care il cautam e la inceputul strazii sau va trebui sa o parcurgem pe toata, pana la capat, ca sa ajungem acolo. Am gasit strada repejor si ne-am uitat la numarul primei cladiri: nr.1. 🙂 Nu mai aveam ce face, afara se intuneca si trebuia sa ajungem la timp la concert, asa ca am pornit frumusel pe jos pana am ajuns in celalalt capat. Am vazut vreo doua-trei cupluri exclusiv masculine, dar cam atat. Nimic de speriat. Din contra, vanzatorii de la care ne-am cumparat diverse pe drum au fost mai amabili decat cei din centru.
Barcelona e un oras viu, plin de turisti, in care n-ai cum sa te plictisesti. Ar fi bine sa stii spaniola sau macar sa fii rabdator cand incerci sa vorbesti engleza cu localnicii. “Catalunya no es Espana”, spun localnicii. Si chiar nu e Spania, dar seamana al naibii bine cu Argentina, din ce povestea Monica despre experienta ei din Buenos Aires. Unde mai pui ca e plin de imigranti si turisti argentinieni 🙂
Ziua 4: Cu funicularul
In primele doua zile am mers atat de mult, incat am constatat ca vazuseram deja cele mai importante lucruri din Barcelona. Dar mai era ceva ce ne facea cu ochiul din varful unei coline: catedrala Tibidabo, un fel de Sacre Coeur din Barcelona. Ca sa ajungem acolo, a trebuit sa luam funicularul 😀 Eu nu ma mai dadusem in asa ceva, recunosc, asa ca am stat cu nasul in geam tot drumul. Pe Tibidabo – sau Tibi, cum ii zic localnicii – e si un parc de distractii. Daca va tenteaza, programati-va vizita pentru vineri sau sambata, ca in restul zilelor e inchis parcul. Privelistea e superba, si e bine sa mergeti mai bine imbracati, ca bate vantul. A patra oara cand am vazut Barcelona de sus. (4)
—–
Lucuri pe care trebuie sa le faceti in Barcelona:
– inchiriati o bicicleta. Costa 6 euro pentru 24 de ore si trebuie sa aveti la voi 50 de euro si un act de identitate pentru garantie;
– urcati pe Montjuic. Pentru mine a intrat direct in top 3 cele mai faine locuri din Barcelona;
– mergeti la un concert live (gasiti aici si aici o gramada de lucruri gratis sau aproape gratis pe care le puteti face – concerte, expozitii, spectacole etc.);
– mergeti la Muzeul Picasso duminica, dupa ora 15, cand e intrarea libera;
– mancati paella in port sau in Plaça Reial (au meniuri indestulatoare si delicioase cu 12-15 euro);
– incercati sa vorbiti spaniola. E fun sa vedeti fetele localnicilor cand se chinuie sa inteleaga ce ziceti voi acolo, intr-o combinatie de spaniola, argentiniana si cu un “s’il vous plait” la final 🙂
– luati pauze de mancat pe banca, intr-un parc;
– trageti cu urechea la ce vorbesc turistii de la masa alaturata;
– luati-va un costum de baie pe dedesubt cand vizitati plaja. Just in case;
– daca va place shopping-ul, pastrat-va buget separat si nu sacrificati din banii de distractie. Sunteti in Taramul Zara (si am mai descoperit acolo niste magazine cu haine ok – Blanco).
Am promis ca o sa va povestesc mai multe cand o sa ma intorc. Mai aveti de asteptat, nu stiu cat. Inca nu m-am intors de tot din Barcelona 🙂
Majoritatea femeilor pe care le intrebi despre cel mai frumos oras al Europei iti indica Parisul. Am sa le dau, la cateva dintre ele, sa citeasca acest articol pentru as mai schimba parerea.
La final ii servesti pe localnici cu un “Sis plau” si se umfla in ei nationalismul catalat 😀 M-am reintors in fiecare dintre locurile pe care le-ai mentionat mai sus. La vara cred ca vizitez din nou orasul.
Neaparat de vazut in jurul Barcelonei: parcul de distractii Port Aventura. Se ajunge din Placa Catalunya cu trenurile RENFE intr-o ora. E extraordinar parcul!!! Merita toti banii! Si sa inteleg ca ai fost in Barcelona fara sa vizitezi stadionul? :))
@Andreea, mersi pentru pont! Nu am vazut nici parcul Port Aventura si nici stadionul, erau prea multe de vazut pentru 4 zile. Dar planuiesc o noua vizita 🙂