Doua filme de weekend

Undeva la Palilula – Silviu Purcarete a lucrat ani buni la filmul asta si tot nu a reusit sa il scurteze la mai putin de 145 de minute. E cu siguranta cel mai ciudat film pe care l-am vazut de mult timp incoace.

E povestea unui tanar pediatru care ajunge, prin anii ’60, intr-un alt univers: Palilula, locul unde “numai aia sanatosi sunt bolnavi”.

Un amalgam de nebunie, umor, grotesc si foarte multe simboluri (poate chiar prea multe, daca urmaresti filmul din perspectiva lor). Mi-a placut combinatia asta extrema, aproape teatrala.

Glumele din film nu sunt neaparat cele mai bune. Dar umorul care a tinut sala in hohote vine din faptul ca glumele, asa cum or fi ele, sunt spuse de zeci de ori, la fiecare betie, de oameni care traiesc de la un pahar la altul, izolati, intr-un univers fara nicio regula si care trec in gestiune damigene de tuica sub numele de “cartofi”. Pentru ca in Palilula, “mancarea-i boierie, bautura-i meserie”.

Pe langa glume, simboluri si scene absurde, laudabila este realizarea filmului – atmosfera, luminile, muzica, jocul actoricesc. Mi-a placut!

Toata lumea din familia noastra – Noul film al lui Radu Jude e un exemplu clasic de conflict familial. E povestea situatiei in care ajungi parca fara sa-ti dai seama: o greseala dupa alta, pana cand viata ta se schimba complet si ajungi sa ii ranesti pe cei dragi cu lucruri de care nu te credeai in stare.

Personajele ajung intr-o scena de violenta absurda si, in acelasi timp, realista. Mi-a placut filmul pentru greutatea acestei scene si pentru momentele ironice si comice dupa care, oricat ai rade, nu fac sa dispara raceala si revolta pe care le transmit. Joaca, printre altii, Serban Pavlu, Mihaela Sirbu, Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arsinel si Karakiri :).

4 thoughts to “Doua filme de weekend”

  1. E debutul lui Purcărete în regia de lung-metraj, el făcând numai teatru până acum. Probabil de aici vine combinaţia extremă de elemente şi simboluri despre care vorbeşti.

    Chiar m-ai făcut curios să-l văd.

  2. Mi-am propus sa ma duc la cinema sa vad “Undeva la Palilula”, iar recomandarea acestui lung-metraj pe un blog este dovada ca trebuie vazut. Oricum, Siviu Purcarete este exceptional. Am urmarit cateva piese ale lui, printre care si Faust, pe care o consider cea mai buna piesa de teatru pe care am vazut-o si printre cele mai bune din lume

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *