Daca ar fi sa incadram tot ceea ce mancam zilnic in doua categorii – mancare fericita si mancare nefericita – ce ar intra in fiecare?
Mie salatele mi se par cele mai fericite mancaruri. Daca au niste castraveti proaspeti si niste bucatele de branza condimentata pe deasupra sunt si mai vesele.
Fericit mi se pare orice fel de mancare de care mi-a fost dor, cum ar fi stiuca umpluta. Sau retetele divine pe care le incerc pentru prima data si-mi amintesc de ele apoi cu nostalgie de fiecare data cand bate vantul prin frigider. Fericit este orice preparat nechinuit cu prajeala excesiva, cu grasimi sau combinatii dubioase. Fericit este orezul fiert alaturi de singura conserva de ton din casa intr-o duminica in care micul dejun se ia dupa-amiaza, pentru ca stingerea s-a dat dimineata.
Insa stim cu totii ca fericirea vine in portii marunte, variate si dese. De exemplu, medicul nutritionist Mihaela Bilic spune ca avem nevoie de trei doze zilnice de lactate. Adica de trei pahare cu lapte dulce care sa ne dea calciul fara de care organismul nostru nu se simte prea binedispus. Sau de branza din aia buna, pentru ca si ea are calciu. Singura nefericire este ca branza si cascavalul sunt cam grase, asa ca daca am vrea sa ne luam tot necesarul de calciu numai din ele, am lua in acelasi timp si niste kilograme in plus.
Si, ca sa continuam cu nefericirile, marturisesc ca eu n-am fost in viata mea in stare sa tin o dieta. Insa singurele momente pe care le asociez cu mancarea nesanatoasa sunt perioadele in care am fost stresata, obosita sau am avut oarece nemultumiri. Si mi-am dat seama ca asa functionez: cand nimic nu-mi iese bine, organismul meu tinde catre autodistrugere prin senzatii de pofta de tot ce-i mai dulce, mai toxic, mai greu si mai trist pe lume, in loc sa tanjeasca dupa veselia unui bors de peste cu mujdei. Si atunci, in loc sa treaca, starile de anxietate se agraveaza si se prelungesc.
Nu stiu daca si voi treceti prin aceeasi relatie de dragoste-ura cu tot ce puneti in farfurie, dar va dau mai jos cateva sugestii date de Mihaela Bilic pentru a fi mai fericiti in legatura cu meniul vostru zilnic, chiar daca el include si niste grasimi dintr-o branza frantuzeasca, o felie de tort sau un iaurt cu fructe la desert.
– Laptele este o sursa de serotonina, un aminoacid esential care nu poate fi sintetizat in organism si trebuie introdus prin alimentatie. Nivelul acestei substante in creier determina starea de bine si relaxarea. Mai mult, consistenta cremoasa a unor produse lactate precum smantana, iaurtul, inghetata, stimuleaza o arie corticala responsabila exclusiv de senzatia de buna dispozitie, asa ca nu e de mirare ca laptele poate fi un antidepresiv eficient.
– Laptele este singurul produs de origine animala care nu creeaza acidoza, adica nu imbatraneste si nu imbolnaveste.
– Romanii sunt pe penultimul loc in privinta consumului de lapte industrializat din Europa. (si unul dintre cele mai nefericite popoare, din pacate)
Doza Zilnica de Lactate este o campanie Albalact sustinuta de medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Din pacate, ceea ce nu multi medici nutritionisti spun (fie pentru ca nu stiu, nu-i intereseaza sau le e teama de reactia colegilor) este ca teoria cum ca grasimile cresc riscul de boala cardiovasculara si/sau ingrasa a pornit de la un studiu al unui anume Ancel Keys, studiu cel putin controversat din cauza modului dubios in care a manipulat rezultatele statistice pentru a obtine corelatia de care avea nevoie.
Sunt ani buni de cand nu m-am mai abtinut de la consumul de grasimi “curate” (evident in limite de bun simt) iar lactatele reprezinta o parte importanta a alimentatiei zilnice. Nu-s mare fan lapte proaspat, dar iaurturile, smantana, untul si branzeturile nu-mi lipsesc, mai ales ca asimilarea corecta a calciului pare sa fie mai mare in cazul lactatelor fermentate.
E drept ca am renuntat aproape total la carbohidrati si la alimentele bogate in aditivi al caror nume nu-l pot pronunta.
Ca rezultate, am inceput sa am energie constanta pe timpul zilei, n-am mai avut pofte nefericite in perioadele de stress (lucrat noaptea pentru deadline) iar de kilograme in plus nu poate fi vorba.
Nu prea inteleg de ce producatorii de lactate nu ataca mitul grasimilor rele, atat timp cat e si in interesul lor.
@Varlan, din contra. Chiar de asta mi-a placut de ea, pt ca ne-a zis sa mancam tot ce ne face fericiti, inclusiv grasimi 🙂 Doar a precizat ca ar fi de interes pentru oricine e atent la kilograme ca pentru aceeasi cantitate de calciu, laptele vine cu mai putine grasimi fata de branzeturi. Am incercat si eu sa renunt la carbohidrati, dar m-a tinut doar cateva zile. Cred ca a renunta complet la o categorie de alimente produce niste dezechilibre si merita sa faci asta numai daca urmaresti un rezultat clar – sa slabesti, sa scazi indicele de grasime din corp etc.
O masa fericita este o masa sanatoasa!
Eu tocmai am mancat dintr-o Africana(ciocolata aia cu cantitate mediocra de cacao). Ce se poate spune despre mancarea fericita in acest caz? :))
“Ciocolata aia mediocra cu cantitate mica de cacao” La cum am scris s-ar putea sa ma injure vreun lingvist :/