Vrei sa fii foarte, foarte bun la ceva?

Atunci apuca-te de mic. E solutia sigura pentru a face performanta. Daca m-as apuca eu acum sa joc tenis opt ore pe zi, tot n-as reusi sa fiu la acelasi nivel cu fetele care joaca zilele astea la BCR Ladies Open Romania.

Am fost astazi la Arenele BNR, la doua meciuri, si am plecat de acolo cu aceeasi idee ca anul trecut: sportivii de performanta se formeaza din copilarie. Mi-a confirmat asta si domnul S, tatal unui fost campion international de juniori la tenis.

Si-a dat fiul la tenis de cand era mic, iar pe la varsta de 15 ani a inceput sa aiba rezultate. A fost multiplu campion international la categoria lui de varsta, mi-a povestit cu mandrie domnul S. “De exemplu, Hanescu nu l-a batut niciodata”.

La inceput juca cu el, il ajuta sa invete. Insa pe masura ce fiul se antrena, el imbatranea. Asa ca multe dintre orele de antrenament si le petreceau jucand impreuna “la zid”, chiar la Arenele BNR, in fostul Parc Progresul.

“Munca” i se pare un cuvant prea slab pentru efortul pe care il face un tenisman cu ambitie. “Nu munca, ci ocna! Tragea ca un miner. Inspira toata ziua zgura, avea zgura pe maini, pe fata, in nari, asa cum au minerii praf. Si fetele care au jucat ieri (n.C. – la BCR Ladies Open) au stat ore in sir pe teren, la 40 de grade. Gandeste-te cum e sa faci asta ani la rand, din copilarie”, mi-a zis.

Tenisul e un sport scump, iar la inceput, pana te afirmi, iti platesti singur toate cheltuielile – echipament, antrenor, zboruri, cazare, masa, totul. Pentru o familie obisnuita, costurile astea inseamna destul de mult. Iar domnul S. n-a mai putut sa isi ajute fiul sa mearga mai departe.

Mi-e ciuda de mor cand ma gandesc ca pur si simplu nu mai puteam. In liceu era deja foarte bun, asa ca l-am incurajat sa traga tare. Voia sa dea la Cibernetica, dar l-am convins sa faca Educatie Fizica si Sport. Mi-a reprosat mai tarziu ca n-a facut nici tenis, nici scoala”, isi aminteste cu regret.

Acum fiul domnului S. e antrenor de tenis in Turcia si mai joaca din cand in cand in unele turnee. Cand i-au vazut turcii CV-ul, experienta, meciurile castigate si punctele ATP, l-au intrebat daca poate incepe munca de a doua zi, se amuza taica-su.

Domnul S. continua de la distanta pasiunea fiului sau si e o adevarata enciclopedie de tenis. In cele 15 minute cat am stat de vorba la intrarea pe unul dintre terenuri mi-a povestit ce fete joaca, ce rezultate au avut in competitiile anterioare, care sunt favoritele si chiar si cu cine au venit insotite la Bucuresti.

Mergeti si voi zilele astea la Arenele BNR. O sa vedeti niste meciuri care tin cu sufletul la gura si o necunoscatoare ca mine. Si, cine stie, poate aveti si voi noroc sa intalniti oameni cu povesti frumoase si optimiste, chiar si fara happy end.

Jucatoarele sunt talentate, bine pregatite, iar competitia e stransa. Asta spunea partenerul meu de discutie astazi, iar in parerea lui merita sa aveti incredere 🙂 Am mers pe mana lui si am nimerit la doua meciuri superbe.

Am fost la BCR Ladies Open la invitatia Rexona si Clear, care sustin pentru al doilea an consecutiv competitia. Anul acesta, in cadrul Turneului Vedetelor Rexona din 21 – 22 iulie, Adi Nartea, Giulia, Corina Vladescu si Diana Munteanu Niculescu vor intra pe teren in echipe de dublu mixt, chiar inainte de meciurile din finala. De asemenea, in 22 iulie, Jojo, imaginea Rexona, se va alatura Ruxandrei Dragomir, Presedintele Federatiei Romane de Tenis, intr-un meci demonstrativ.

 

 

3 thoughts to “Vrei sa fii foarte, foarte bun la ceva?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *