Cum duci o casa pana la Madrid?

Casa Prispa este un prototip de casa solara cu care o echipa de studenti romani s-a calificat in competitia Solar Decathlon Europe. Aproximativ 50 de studenti de la Arhitectura, Arte, Constructii si Politehnica au construit casa de la zero, cu ideile, planurile si munca lor. Ei au batut cuiele, ei au batut din usa in usa pentru sponsorizari, ei au facut rost de parteneriate, ei au promovat proiectul. Toate pe timpul si banii lor de buzunar de studenti.

Despre casa solara am aflat acum cateva luni de la Claudiu, unul dintre membrii echipei. El mi-a povestit cate criterii a trebuit sa indeplineasca Prispa pentru a se califica: nu a fost vorba doar de eficienta energetica, ci si de design, materiale folosite, confort, precum si de costurile de constructie si intretinere.

In timp, au reusit sa convinga cativa sponsori sa creada in ideea lor, care incepea sa capete contur de la o zi la alta. Cu ajutorul catorva sponsorizari in produse si servicii, au reusit sa termine de construit casa. Pasul urmator este concursul: pe 25 august, o parte din echipa trebuie sa plece la Madrid si sa trimita casa acolo, la competitia finala. Acolo vor fi nevoiti sa demonstreze de ce Casa Prispa este mai sustenabila, mai frumoasa, mai confortabila si mai rentabila decat casele construite de celelalte 19 echipe concurente, venite de pe patru continente.

Casa va fi demontata si transportata cu mai multe TIR-uri, iar costurile de transport se ridica la 36.000 de euro. Lor li se adauga costurile de cazare si masa pentru membrii care vor reprezenta echipa la Madrid. Din fericire, Happy Tour s-a oferit sa le asigure drumul prispenilor pana la Madrid si inapoi, asa ca au scapat de o cheltuiala importanta. Alte echipe, cum ar fi cea a Frantei, au bugete de milioane de euro, bani stransi de la stat, de la universitati si de la alti sponsori. Deocamdata, romanii nostri au primit de la stat doar promisiuni pe care spera sa le vada indeplinite cat mai curand.

Daca va place initiativa lor si vreti sa-i ajutati sa ajunga la Madrid, le puteti dona bani pentru o masa, pentru o noapte de cazare sau pentru cativa kilometri de drum. Au toate sansele sa castige si merita sa ajunga acolo – Prispa este una dintre casele cu cel mai bun raport cost/design/eficienta din competitie.

PRISPA Documentary Trailer from Prispa 2012 on Vimeo.

Casa Prispa in cifre:

– prototipul costa 120.000 euro
– varianta industrializata a casei va ajunge la un pret de 70.000 de euro
– se poate asambla in 10 zile
– are o amprenta la sol de 100 metri patrati, cu posibilitate de mansardare
– durata de viata de cel putin 50 de ani
– produce 9501 kWh/an si consuma doar 7508.11 kWh/an

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *