Prima din viata ta?

Mai tii minte care a fost prima carte pe care ai citit-o vreodata? Eu am incercat prin clasa a 3-a sa citesc un roman de Sven Hassel uitat de mama pe bancheta din bucatarie, dar m-am oprit dupa prima pagina si am inceput sa plang, pentru ca n-am inteles nimic.

A fost tragic, dar mi-am revenit dupa un tratament intensiv cu lecturi mai potrivite varstei – Mary Poppins, Ciresarii, Tom Sawyer si altele. De-atunci, singurul roman care mi-a mai stors o lacrima a fost “La Medeleni”.

Incerc sa ma pun in locul lui Clementin, un personaj care n-a citit in viata lui – de 25 de ani – vreo carte si sa ii recomand ceva cu care sa inceapa. Dar n-are cum sa fie ceva oarecare, cum a fost romanul gasit de mine intamplator prin casa. Siuatia lui Clementin e si mai grava: a fost rapit de un mim care a promis ca il va elibera doar daca va fi in stare sa ghiceasca titlurile cartilor pe care i le mimeaza el.

Cum il puteti ajuta? Intrand pe site-ul Nemira martea si vinerea si ghicind ce carte mimeaza rapitorul. Daca o ghiciti, va asteapta premii din partea editurii. Dar pentru ca si eu vreau sa il ajut, va propun un targ: povestiti-mi cu ce carte ati incepe daca nu ati fi citit nimic pana la varsta asta. Am sa va rog sa raspundeti cu constiinta voastra de acum, plina de lecturi savuroase si valoroase, si nu cu a unui neexperimentat in ale paginilor, precum e Clementin.

Daca imi raspundeti pana luni, 17 septembrie, la ora 20.00, am sa aleg cele mai frumoase trei comentarii si am sa le ofer autorilor o rasplata pe masura: premiul I – “Buna seara, Melania”, de Rodica Ojog-Brasoveanu (Melania e unul dintre personajele mele preferate de roman politist, she rules!); premiile II si II – cate un voucher de reducere 50% pentru orice comanda de pe site-ul Nemira.

Edit  – pentru ca blogul a picat inainte sa se termine deadline-ul, am sa las concursul deschis pana vineri, 5 octombrie, ora 12.00. Succes! 🙂

Iata si clasamentul:

Premiul I – Tina
Premiul II – Cris
Premiul III – Ioana Roxana

6 thoughts to “Prima din viata ta?”

  1. “Despre dragoste si alti demoni” de Marquez ar fi grozava de citit ca “prima” . Mi-a placut atat de mult incat vreun an de zile am tinut-o in ghiozdan si in pauzele dintre cursuri mai rasfoiam sa mai dau de cate un citat colosal care ma punea iar pe ganduri.
    Chiar daca am citit-o pe la 20 de ani, as reciti-o cu fiecare ocazie si cu siguranta tot cu ea as “incepe” de fiecare data.

  2. Cu mintea de acum, hm? Cu mintea de acum as insista sa inceapa cu “Misterioasa flacără a reginei Loana” a lui Eco.

    Sunt sigura ca ar empatiza cu Yambo, plecand practic din acelasi punct: unul tabula rasa, altul amnezic, ambii creand si recreand lumi nestiute sau uitate… prin lectura.

  3. Am stat mult si m-am gandit ce carte i-as recomanda eu lui Clementin si dupa o “ampla” analiza am ajuns la concluzia ca i-as recomanda sa citeasca “…Si vreme e ca sa ucizi” de John Grisham;
    Eu ca o mare admiratoare a cartilor lui Grisham am ramas impresionata de aceasta carte si cred ca e ideala ca si prim pas pentru un personaj care n-a citit nici o carte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *