10 trucuri pentru a scrie un text bun

E plin internetul de tutoriale si sfaturi despre cum se scrie un text bun. Nu vreau sa le repet, ci sa impartasesc cu voi cateva trucuri pe care le folosesc cand vreau sa scriu un text care sa fie citit de la cap la coada.

Nu exista text prea lung – un text bun poate sa aiba si 5 pagini. Un text prost te plictiseste in jumatate de pagina. Ca sa fii sigur, nu scrie lung daca poti scrie scurt. Cand am indoieli, dau cuiva textul la citit si il rog sa imi spuna unde se plictiseste. De acolo incep sa editez.

Titlul e primul carlig care ii atrage pe cititori, dar nu-i usor sa gasesti cea mai buna varianta. Cum fac eu? Trec cuvintele-cheie pe o foaie, iar apoi fac zece variante de titlu. Una trebuie sa fie mai buna decat celelalte.

Subliniaza ideile principale – nu te teme de bold, dar numai pentru ideile principale. Le va face mai usor de retinut si textul mai usor de parcurs in diagonala.

Scrie asa cum vorbesti – sfat valabil mai ales pentru PR-isti. Dintre “conditiile meteorologice nefavorabile au dus la schimbarea locatiei evenimentului, care se va desfasura in incinta salii de spectacole” si “din cauza ploii, evenimentul va avea loc in sala de spectacole”, intotdeauna sa alegi a doua varianta. Imagineaza-ti ca ii povestesti unui prieten si scrie ca atare. Fara extorsiuni ale unui degajament.

Afla care e stirea – primesti un comunicat care te anunta ca producatorul X si-a crescut vanzarile cu 300% anul trecut. In aparenta, e o super stie. Dar daca verifici cat inseamna asta in cifre, in bucati vandute, o sa constati ca sunt doar 30. Iar stirea devine ca in Romania se vinde prost X (si merita sa afli de ce). Asta e, agentiile de PR nu sunt prietenele tale si au talentul de a spune adevarul pe jumatate 🙂

Intelege stirea – daca primesti informatii prea tehnice sau pur si simplu sunt lucruri care nu prea au sens, lamureste-le. Daca tu nu le intelegi si nu le poti explica, fii convins ca nici cititorii tai nu le vor intelege.

Raspunde la toate intrebarile – cine?, ce?, cand?, cum?, iar apoi de ce? si ce inseamna asta pentru cititorii tai?. La final vin datele de background. Daca te lungesti prea mult, pune linkuri pentru mai multe detalii si lasa-i pe cititorii interesati sa le gaseasca. Se leaga cu punctul anterior, despre ordinea pe care o folosesti cand ii povestesti unui prieten.

Uita ce ai invatat la orele de limba romana. Renunta la orice cuvant care impopotoneaza inutil textul. Foloseste diateza activa.

Nu cobori standardele – daca n-ai subiect, renunta la articol. O ipoteza care nu s-a confirmat sau un interviu plin de platitudini sunt irelevante. In presa exista un cuvant urat pentru practica asta 🙂

Gaseste un unghi unic. Daca au fost 100 de oameni la eveniment si alti 200 au primit comunicatul, evita abordarea lor si gaseste ceva nou. De obicei, un telefon in care ceri detalii chiar ti le aduce. Nimeni nu e interesat sa citeasca aceeasi poveste de mai multe ori, ci alte implicatii/consecinte/efecte/rezultate ale aceleasi povesti.

Cam astea sunt regulile pe care incerc sa le respect cand vreau ca articolele mele sa fie citite. Voi ce trucuri mai folositi ca sa fiti siguri ca scrieti un text bun?

3 thoughts to “10 trucuri pentru a scrie un text bun”

  1. Găsește un unghi unic – acesta este cel mai bun sfat pentru un blogger. Dacă nu aduci o valoare în plus știrii sau subiectului ce rost are să-l mai abordezi?

    Dar trucul nr.8 l-aș reformula: “Nu uita nimic din ce ai învățat la orele de limba română” 🙂 Prea des văd texte greșite în blogosfera românească.

    1. @Florin, eu spuneam ca evit sa scriu compuneri de clasa a 4-a. Cu greselile e o alta discutie, dar incerc sa le ignor cat pot, ca sa nu ma enervez 🙂

  2. Mi-a placut mult articolul, sfaturile si felul in care e scris 🙂
    As mai vrea unele specializate pe “cum sa decodifici un comunicat de presa” sub forma unor exemple amuzante, din experienta ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *