Am cunoscut-o pe Diana Ionescu in februarie. Atunci, abia facuse trecerea de la make-up artist la profesor, iar eu am avut norocul sa fiu model pentru una dintre cursantele ei. Am stat cateva ore printre farduri, oglinzi, trucuri si explicatii pe care le dadea cu o pasiune rara. Desi abia a implinit 27 de ani, Diana a lucrat cu cele mai mari nume din tara – fotografi, reviste, creatori de moda. Pentru mine, e un exemplu care are darul de a inspira si care trasmite ambitie, modestie, munca si curaj.
Lucrurile vazute si auzite de la ea m-au facut si mai curioasa despre lumea asta a culorilor si a lucrurilor pe care ele le schimba la exteriorul, dar si in interiorul nostru. Se nasc unii oameni cu un ochi deosebit, cu un talent pentru culorile, formele si combinatiile perfecte? Cum ajungi de la a machia prietene pana la un job fulltime de make-up artist? In studioul ei boem, unde paletele imense de farduri in toate culorile stau perfect aranjate in fata oglinzii, in timp ce cursantele se jucau cu smokey eyes in lumina soarelui de toamna, Diana mi-a povestit despre meseria ei, despre cum se promoveaza online si a demontat cateva mituri foarte raspandite legate de machiaj.
Cand ai inceput sa te joci cu fardurile?
Am inceput de cand eram mica. O vedeam pe mama ca se machiaza inainte de a pleca la serviciu, iar apoi ramaneam eu cu fardurile acasa si le incercam pe toate. Apoi, o vedeam pe sora mea mai mare ca face acelasi lucru. Orice produs descoperea ea, ajungea si la mine.
Ulterior, lucrurile au devenit mai serioase. Totul s-a tras de la pasiunea pentru fotografie, in special fotografia de moda. Initial, ca orice inceput, il faci pe cunoscuti, pe cobai (zambeste). La inceput imi chemam prietenele sa le fac fotografii si le si machiam, pentru ca nu aveam o echipa cu care sa lucrez. Am invatat experimentand pe mine. Aveam fardurile la comun cu sora mea, ne tot cumparam, si la un moment dat am inceput sa am cereri de la prietene, sa le machiez pentru evenimente sau diverse ocazii. Din recomandare in recomandare, am ajuns sa machiez persoane necunoscute. Dar s-a intamplat in timp, nu a fost ceva brusc si nu mi-am zis niciodata “de maine, eu vreau sa devin make-up artist”.
De cand ai inceput sa tii cursuri si pentru altii? Cum s-a produs trecerea asta, de la make-up artist la profesor?
Am inceput de anul acesta, din februarie. A venit totul din cererile venite de la diverse persoane. Nu m-am hotarat sa fac cursuri inainte sa am cereri. Am decis sa le concretizez intr-o grupa, pentru ca de obicei, cursurile individuale sunt mai scumpe si e ok sa fie minimum trei persoane daca fac o prezentare si o demonstratie.
Cum ajungi de la a machia prietene la contracte serioase?
Si de la a machia prietene pana la a machia persoane necunoscute care platesc pentru asta e iar un pas foarte mare pentru ca si de acolo se castiga destul de multi bani si de acolo vin si miresele. Dar sa ajungi sa machiezi pentru sedinte foto sau prezentari de moda, asta e alta sfera si se ajunge foarte greu. Trebuie in primul rand sa cunosti oamenii, iar asta se face foarte incet si stabilind relatii, cunoscand fotografii, iar dupa ce ii cunosti sa vezi daca te potrivesti cu stilul lor, pentru ca nu se intampla asta intotdeauna. Facand la inceput multe sedinte de test, pentru a cunoaste oamenii respectivi, unii m-au cautat si pentru joburi.
De multe ori, nu e nicio diferenta (intre produsele profesionale si cele mainstream), dar platesti mult brandul. – Diana Ionescu
Machiajul complex e rezervat femeilor cu suficient timp si pricepere. Dar ce nu trebuie sa uite o persoana obisnuita sa faca inainte de a iesi din casa, pentru a arata bine, chiar daca nu are prea mult timp de petrecut in fata oglinzii?
Ar trebui sa respecte ordinea pasilor intr-un machiaj. In primul rand, sa isi curete tenul, pentru ca orice produs de machiaj asezat pe un ten nesnatos, care nu arata curat si nu e luminos, nu arata bine, indiferent ce ti-ai face. Pe o baza bine facuta, orice gest arata mult mai bine. Poti sa iti faci tenul sa arate mult mai bine prin diverse trucuri si sa iti mai pui un ruj colorat si esti gata sa iesi din casa, nu trebuie sa petreci 20-30 minute in fata oglinzii. Fiecare femeie are datoria sa-si gaseasca acele elemente care o fac sa se simta bine, dar sa nici nu para ca s-a chinuit foarte mult.
Cat de importante sunt produsele folosite in machiaj? La ce trebuie sa fim atente atunci cand ne alegem un produs?
Produsele sunt foarte importante in sensul ca trebuie sa-ti alegi produsele potrivite pentru tipul tau de ten si pentru necesitatile tale. Daca ai tenul mai gras, automat nici fardurile de pleoape nu o sa-ti reziste foarte mult. Trebuie sa iti iei un produs care sa te ajute sa-ti reziste fardul mai mult pe pleoape. Daca ai tenul foarte uscat si iti pui un fond de ten foarte mat, o sa arate tenul imbatranit. Trebuie sa te cunosti pe tine insati. Foarte putine produse sunt general valabile pentru toata lumea.
Fiecare femeie are datoria sa-si gaseasca acele elemente care o fac sa se simta bine, dar sa nici nu para ca s-a chinuit foarte mult.
Femeile investesc mult in farduri, dar cat de mult merita aceste investitii? Ce pot face produsele profesionale, iar produsele mai ieftine nu pot?
De multe ori, nu e nicio diferenta, dar platesti mult brandul. Niciun brand nu are toate produsele bune, fie ca e ieftin, fie ca e profesional. Trebuie sa testezi, iar daca esti pasionat cu adevarat, e o placere si o relaxare sa incerci produse noi. Daca nu, mergi pe o reteta pe care ti-o da un profesionist. E ca la doctor (zambeste). Cam asta se intampla si la cursurile mele: le fac fetelor o lista cu produsele care li se potrivesc si ard etapele de testare. Totul vine incercand si intelegand ce contin produsele respective si cum se completeaza cu tipul de ten.
Cum te promovezi? Cum ajung oamenii la tine?
Cel mai mult ma promovez online, pe facebook si pe blog, care are deja trei ani. Nu mi-am platit niciodata vreo aparitie, ad-uri, totul s-a intamplat natural. Si incerc sa interactionez cu oamenii care ma urmaresc. Am avut tot felul de concursuri, cadouri si mi se par importante, pentru ca oamenii trebuie sa simta ca e o legatura acolo, ca e cineva real in spatele prezentei online.
Multe dintre fetele care fac cursul tau se gandesc la o schimbare a carierei. Ce parere ai despre schimbarile astea si cum le poti trasforma intr-un succes?
Le incurajez sa isi urmeze pasiunea si sa o dezvolte. Dar e greu sa treci de la pasiune la job fulltime. Multe raman la nivelul part time, fac asta in weekend, dar pastreaza si un job stabil. E o nesiguranta si chiar daca pare ca multe lucruri vin de la sine, eu ma gandesc mereu la strategii de promovare. Tot timpul trebuie sa te gandesti ce poti sa faci mai mult, care e urmatorul pas, ca in orice cariera.
Am observat ca multe branduri te contacteaza pentru endorsement, pentru a le promova sau a deveni ambasador de brand. De ce anume tii cont cand alegi sa colaborezi cu un brand si cum iti pastrezi credibilitatea in fata clientilor si a cititorilor?
E si asta o ramura in care poti sa te dezvolti. Eu am fost freelancer si am evitat asocierile cu branduri, dar am cativa sponsori care mi-au sustinut anumite concursuri sau cu care am colaborat. Eu le foloseam produsele dinainte sa ma contacteze si le promovam neconditionat pe blog; au vazut lucrul asta, m-au contactat si am inceput sa colaboram. Iar daca un produs nu e bun, prefer sa nu scriu despre el decat sa fac compromisuri ca sa scriu de bine. Anumite branduri trimit bloggerilor produse, dar nu te obliga nimeni sa scrii despre ele. Prefer sa scriu doar de bine, despre cele care imi plac, cu avantajele si dezavantajele lor reale.
Practica si exercitiul sunt pe primul loc, dar talentul se educa. Daca te gandesti ca e o meserie pe care sa o faci pentru ca se castiga bani, e un drum mai lung pana ajungi acolo. – Diana Ionescu
De unde incepi cand te hotarasti sa devii make-up artist? Ce sfat i-ai da unei persoane atrase de meseria asta?
In genul asta de meserie e foarte greu de a stabili niste pasi, o reteta. Ca in orice arta – pentru ca e o arta, de aceea se si numeste make-up artist – exercitiul e primul pas. Ce face un pictor? Exerseaza, picteaza extrem de mult si invata singur. Dupa ce invata tehnicile teoretice, incearca sa-si dezvolte stilul propriu. Poti sa iei si cursuri de pictura, dar ele nu iti vor da talent si nici personalitate, care se dezvolta in timp. Practica si exercitiul sunt pe primul loc, dar talentul se educa. Daca te gandesti ca e o meserie pe care sa o faci pentru ca se castiga bani, e un drum mai lung pana ajungi acolo.
Apropo de bani, castiga bine un make-up artist?
Da, se castiga bine, dar rebuie sa vrei sa te dezvolti. Sa stii sa explorezi toate posibilitatile prin care sa castigi bani. Sa nu ramai doar la machiaj de mirese. De exemplu, se castiga foarte bine din predat, mai bine decat din sedinte foto. Dar trebuie sa iti si placa sa faci asta, pentru ca e un lucru total diferit de a machia – aici trebuie sa explici ce faci, pas cu pas.
Interviul asta nu este un advertorial, ci doar o doza de inspiratie. Daca va tenteaza, Diana va tine in cadrul Dalles Go! un curs de machiaj care va dura 12 saptamani. Intre timp, o gasiti pe blog si pe Facebook.
Eu abia acum am descoperit postarea asta (citind ceva mai nou) dar mi-a picat asa de bine, mai ales ca de ceva vreme imi cam place sa ma joc cu fardurile.