Pont de scriitura de la Cecelia Ahern

cahernLa inceputul lunii, scriitoarea irlandeza Cecelia Ahern a venit in Romania pentru a promova romanul O suta de nume. Printre intalnirile cu cititorii s-a numarat si o discutie cu studentii Facultatii de Litere, curiosi (sau mai bine zis curioase, ca erau aproape numai fete) sa afle de la autoarea best seller-ului PS: I love you cum se scrie un roman de succes.

La intalnirea cu ea, mi-am adus aminte ce ni se spunea in Facultatea de Jurnalism: jurnalismul si literatura nu sunt una si aceeasi mancare de peste. Vreti sa scrieti romane? Mergeti vizavi (adica la Litere). Cu toate astea, Cecelia Ahern a studiat Jurnalismul si, imediat dupa ce a intrat la facultate, s-a apucat de scris PS: I love you.

Am urmarit mai multe discursuri ale unor scriitori si profesori de literatura straini, fie pe TED, fie la cursurile de pe Coursera. Legat de scriitura, dadeau acelasi sfat – exercitiul inseamna perfectiune. Un profesor universitar care le preda unor tineri scriitori le recomanda sa scrie in fiecare zi cate un capitol din ceea ce ar putea deveni un roman, cu gandul ca ar putea fi publicat a doua zi.

La randul ei, Cecelia Ahern ne-a povestit ca scrie de cand era mica. Chiar si acum, pe langa romane, scrie proza scurta si ii lasa biletele prin casa sotului (simpatic, nu? Parca ar fi un personaj din propriile romane).

Am discutat putin despre blogging si scriitura in mediile digitale si mi-a dat un exemplu care mi-a placut foarte mult: ea, cand nu are timp sa scrie pe indelete, compune micro-povesti care incap intr-un tweet. E un mare fan Twitter, desi isi scrie operele ca pe vremuri, cu stiloul, pe hartie. Cum ar fi sa scrii cate o poveste sau un roman in 140 de caractere? Pai, in primul rand, te invata sa alegi mai rapid punctele-cheie ale povestii si, in plus, pe Twitter poti primi feedback imediat.

Scotocind profilul ei de Twitter, am gasit cateva povesti scrise intr-unul sau mai multe tweeturi. Si, din interviul Tinei de pe sub25.ro, am mai descoperit pagina VeryShortStory, a lui Sean Hill, care scrie povesti in statusuri de cate doua randuri. Imi plac mult jocurile de cuvinte, expresiile de forta si umorul lui.

Merita sa aruncati o privire pe cele doua conturi, iar apoi sa-i cititi romanele Ceceliei Ahern, aparute la editura ALL, ca sa vedeti cum se imbina stilurile. Iar apoi, pe un cont abandonat, pe care nu va urmareste nimeni, ati putea incerca si voi. Regula arata ca la un moment dat va iesi ceva interesant.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *