Alchimie şi ambrotipie la FotoHub

ambrotipieM-au fascinat dintotdeauna locurile şi lucrurile cu istorie. Intră aici şi fotografia, deşi trăim acea perioadă profană în care imaginile trăiesc mai mult în telefon decât în amintirea noastră. Şi, oricum, rareori le privim.

Nu cred că există o imagine care să nu spună o poveste, şi de multe ori e actuală, indiferent de anul trecut pe spatele fotografiei. Iar felul în care sunt surprinse şi create imaginile spune cel puţin la fel de multe despre un moment precum subiectul. De asta au atât de mult succes fotografiile vechi, fie că sunt de familie sau ieşite din mâini profesioniste, cum e colecţia lui Costică Acsinte.

Nu merg mai departe cu discuţia despre teorie şi istorie fotografică. Mai multe pe tema asta vă pot explica cei de la FotoHub, un spaţiu de expoziţii, workshop-uri şi alte evenimente construite în jurul fotografiei.

Unul dintre experimentele actuale de la FotoHub este Ambrotipia, o tehnică fotografică veche, în care imaginile sunt create prin impresionarea unui strat de argint pe o suprafaţă din sticlă sau metal. Ce e atât de interesant la ambrotipie? Ei bine, pe lângă aerul vechi al imaginilor, e o tehnică uitată, care nu a mai fost folosită în România de vreo 70-80 de ani.

În plus, fotografiile ies diferite faţă de cele obişnuite, pentru că expunerea durează vreo 20-30 de secunde. În astea 20 de secunde, eu am clipit, m-am strâmbat un pic din cauza luminii puternice şi am făcut eforturi să rămân nemişcată. Rezultatul este o contopire a mai multor momente prin care am trecut în 20 de secunde, un fel de medie a expresiilor mele.

Cei de la FotoHub au reînviat această tehnică şi vă puteţi face oricând un astfel de portret la ei. Durează câteva ore până e gata fotografia, timp în care puteţi sta la o cafea.

FotoHub face parte din atelierul allkimik şi e genul acela de loc cu ceaiuri bune, pufuri comode, printuri, fotografii cu tehnici rare şi nişte nebuni zvăpăiaţi care organizează din când în când ateliere de tot felul. 

One thought to “Alchimie şi ambrotipie la FotoHub”

  1. Îmi place și mie foarte mult locul.
    Sa știi ca ai dreptate când spui ca fotografia de portret cu expunere lunga arata altfel, m-am uitat peste plăcile celor de la allkimik și ma intrebam daca expresia ramane la fel folosind un aparat contemporan dar tot folosind expunere lunga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *