Un weekend, patru anotimpuri și o nouă pasiune

_MG_3346Dacă anul trecut am călătorit foarte mult în afara țării, pentru anul acesta mi-am propus să văd cât mai multe locuri noi din România. Prin urmare, în weekendul are tocmai a trecut m-am alăturat expediției #Goodyear4x4 de la Cheile Buții, prima mea aventură în Retezat.

Am pornit la drum de vineri, cu două Ford Kuga echipate cu anvelope Goodyear, ca să nu ne stea în cale niciun fel de vreme sau drum. Am prins vreme nehotărâtă, iar pe Valea Lotrului, într-o pauză de relaxare, fotografie și birdwatching, a început să plouă cu soare. Am luat curcubeul drept un semn bun pentru restul excursiei.

 

 

[Group 0]-_MG_3331__MG_3332-2 images

Să nu credeți că drumul până la Cabana Cheile Buții a fost doar un roadtrip. Din contră, a fost un fel de lecție de geografie, ornitologie și speologie. Un mic training 3 în 1, ca să fim pregătiți pentru ce urma să vedem în zilele următoare. Spre seară, pentru că sunt cel mai mare fan al siropurilor naturale, am degustat tot ce aveau în meniu cei de la cabană – sirop de brad, de afine, de vișine și de salcâm. Am promis că iau și pentru acasă, dar din păcate, la plecare m-am luat cu altele și am uitat.

_MG_3591

Sâmbătă ne-am pregătit de dimineață de drum lung, cu tot felul de surprize. Am început ziua cu o vizită la Izbucul Cernei, din Parcul National Domogled. Am petrecut ceva vreme acolo, atenți la felul în care apa și-a făcut loc printre munți și bucuroși de aer curat și liniște.

_MG_3730

A urmat o vizită la o peșteră din Cheile Scorotei, prima mea vizită într-o peșteră. Am fost fascinată și mă mir că mi-a luat 26 de ani să îmi descopăr veleitățile speologice. Am găsit câțiva lilieci din specii diferite și am învățat cuvinte precum percolație (infiltrații de apă), draperii parietale (formațiuni calcaroase) și montmilch (o substanță prăfoasă și umedă care acoperă rocile din peșteri).

_MG_4050-Edit

De parcă nu era suficientă distracție pentru o singură zi, pe drumul nostru am făcut un popas la Nea’ Fritz, un bătrân simpatic și primitor, cu o casă mică din lemn, un câine și o bucătărie de vară unde făcuse focul. Tocmai se întorsese de la cules leurdă de pe dealuri, însă și-a făcut timp să ne cinstească cu un vin fiert, lângă sobă. Împreună cu micul concert live acustic susținut de Doru și Mircea, a mai stins din răcoarea muntelui.

_MG_4055

Duminică ne-am urcat în cele două mașini burdușite de neoprene, cizme de cauciuc și tot ce-i mai trebuie călătorului care se plimbă, dar și documentează experiența, și am continuat expediția. A urmat o vizită la Peștera Bolii – un mic apropo față de răceala care îmi bătea la ușă. Este o peșteră activă, cu un mic râu care o traversează, și mult mai mare decât cea de sâmbătă. În plus, era amenajată cu un pod, dar iluminată cam de prost gust, din păcate, cu niște led-uri colorate și o icoană mare. Însă dacă treci cu vederea luminile verzi care se făceau roșii și apoi albastre, peștera e cu adevărat o capodoperă naturală. Pentru mine, oricum, a fost o confirmare clară că trebuie să mai văd și alte peșteri.

_MG_4317

În toată excursia am prins vreme destul de răcoroasă, dar au fost și momente când era soare, perfect de tricou. Cel mai fain, însă, a fost că am ajuns în zone cu zăpadă multă, unde am și oprit pentru o serie de fotografii. Am mers pe drumuri forestiere, ne-a prins ploaia, ninsoarea și am avut parte chiar și de două sesiuni de grindină duminică. Din fericire, am ajuns cu bine la toate destinațiile propuse, inclusiv acasă, cu bocancii plini de noroi.

_MG_3407

Tura asta mi-a deschis și mai mult apetitul pentru peșteri și excursiile în țară, în special în Retezat, unde nu mai fusesem. Abia aștept să revin în la vară, de data asta cu mai mult urcat pe munte și mai multe peșteri de descoperit.

#goodyear4x4 este un proiect organizat de Goodyear, susținut de Țiriac Auto, care cuprinde o serie de expediții locuri naturale și uneori mai puțin accesibile din țară.

_MG_3587

 Foto: Andrei Zdetovețchi

3 thoughts to “Un weekend, patru anotimpuri și o nouă pasiune”

  1. Hristos a înviat! Să fiți binecuvântați cu bogăție sufletească, cu iubire și cu speranță. Sărbătorile să vă aducă binemeritata pace și sănătate, dumneavoastră și celor dragi. Paște fericit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *