Scrisoare catre fiica mea

kidsDraga mea,

Am o veste buna si una proasta. Cea buna: nu-i nimic mai grozav in lumea asta decat viata. Partea mai putin buna: e un dar care, pentru multi, se termina repede. Asa ca ar fi bine sa profiti de tot ce iti ofera.

Nu vreau sa te pregatesc pentru nimic. Din prima clipa in care vei deschide ochii, curiozitatea lor va descoperi si va traduce lumea pe intelesul tau. Iar eu voi fi acolo sa am grija ca vei recunoaste miracolele, indiferent cat de mici. Dar fii atenta o clipa. Iti dau acum cel mai de pret sfat pe care ti-l pot oferi: sa iubesti viata si ai sa vezi ca vei fi, la randul tau, iubita si rasfatata cu toate darurile ei.

Vei cunoaste oameni care iti vor povesti, la o cafea,  mai multe despre lume decat vei afla in toti anii de scoala care te asteapta. Tot ce-mi doresc este sa nu lasi pe nimeni sa planteze in sufletul sau in mintea ta credinte care fura din frumusetea lucrurilor din lumea asta. Sa ai grija de mintea, sufletul si corpul tau. Pastreaza-le sanatoase ca sa traiesti frumos si sa te ingrijesti de tot ce te face fericita.

Sunt mii de femei in jurul tau care merita sa traiasca la fel de frumos, dar sunt puse la incercare. Daca ai sa fii pasionata de statistica, am sa-ti povestesc ca 3.000 de femei din România primesc anual verdictul cancerului de col. Pentru peste 16% dintre ele, asta inseamna ca trebuie sa isi ia ramas bun de la copii, prieteni si familie. Daca vei fi interesata de stiinta, vei afla singura ca toata suferinta asta e produsa de virusul HPV, ale carui tulpini 16 si 18 produc circa 80% dintre cazurile de cancer. Daca iti vor placea calatoriile, am sa-ti spun ca, indiferent ce tara europeana vei vizita, tot in tara ta mor cele mai multe femei din cauza cancerului de col. Nu stiu ce iti va placea si ce pasiuni vei avea, dar sper ca, mai presus de toate, sa iubesti viata.

Ai sa cunosti multe femei care, din diverse motive, ar vrea sa dea timpul inapoi. N-ai sa poti face asta nici tu, oricat ai incerca. Ce poti face ca sa nu ajungi una dintre ele? E simplu: sa mergi din cand in cand la medic, sa ai grija de tine si sa faci un vaccin. Este vorba de vaccinul impotriva virusului HPV, care condamna la moarte mame, prietene, surori si fiice, fara sa tina cont.

Vei auzi pareri impartite despre acest vaccin, ca despre oricare altul. Sfatul meu va fi mereu sa tii cont de toate, dar sa cantaresti cu atentie ce inseamna ambele variante: vaccinarea si lipsa ei. Vorbeste cu o femeie care s-a vaccinat, afla cum a fost, cum s-a simtit dupa, afla statistici despre femeile vaccinate. Vei descoperi ca, pana in momentul in care ti-am scris aceste randuri, au fost administrate 150 milioane de doze de vaccin in intreaga lume, iar reactiile adverse – tipice oricarui vaccin – au afectat doar 0,15% dintre femeile imunizate.

Apoi, discuta si cu o femeie care nu s-a vaccinat si a suferit de cancer. Intreab-o: daca ar putea da timpul inapoi, ar face vaccinul daca ar sti ca ar scapa-o de dureri, cheltuieli si de incertitudinea zilelor care urmeaza?

Aduna tu singura riscul, iubirea, suferinta si siguranta si vezi ce rezulta. Ai grija de tine.

 

*Aceasta scrisoare face parte dintr-o campanie initiata de Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, cu ocazia Saptamanii Europene a Imunizarii si are ca scop informarea femeilor cu privire la importanta preventiei, pe tot parcursul vietii. Tu ce o inveti pe fiica ta?

Foto

One thought to “Scrisoare catre fiica mea”

  1. “All truth passes through three phases:
    First, it is ridiculed. Second, it is fiercely and violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.”

    Carmen, o sa te acuze lumea de prozelitism sau de ceva implicare in promovarea produselor vreunei companii farmaceutice.

    Ca sa nu repet cele spuse in articolul anterior pe subiectul asta, societatea noastra nu are inca maturitatea necesara pentru a intelege multe lucruri printre care si cel despre care discutam.

    Fara a generaliza desigur, suntem in continuare niste indivizi cu smartphone-uri dar cu gandire rudimentara, cu o spoiala de cultura (eufemistic spus “generala”) si prea putina educatie. Cu asa ceva nu poti analiza niste realitati complexe, mai ales daca sunt bazate pe aspecte stiintifice, aflate in afara ariei de competenta a multora.

    Fara sa fiu eu insumi un expert in domeniu, consider ca vaccinul impotriva virusului HPV, chiar daca nu elimina complet riscul cancerului de col uterin, este totusi o masura utila.

    Dar pentru a stinge controversa si pentru a lasa suficient timp testelor clinice sa probeze cu mai mare acuratete efectele acestui vaccin (atat pozitive cat si negative, daca ele exista), as propune o cale de mijloc: efectuarea regulata si ceva mai frecventa a testului Papanicolau si, daca e cazul, a celui HPV.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *