Întrebari frecvente pentru bicicliste urbane

roizDe când mi-am luat permisul de conducere am mers mai mult cu bicicleta decât oricând. Îmi place foarte mult să conduc, dar am să aleg mereu bicicleta pentru drumurile scurte, rapide, fără bagaje, atunci când nu am nevoie cu adevărat de mașină.

Inevitabil, bicicleta mea antică roz atrage destul de multe întrebări de la oamenii cu care mă întâlnesc zilnic. Oare nu e periculos să merg pe stradă? Cât timp fac de colo până colo? – am simțit nevoia să le răspund mai jos, ca să eliminăm fricile, grijile și necunoscutele din cauza cărora ținem biclele la boxă. Un fel de interviu de mine cu mine.

Mergi pe pistă sau pe stradă?

Merg pe stradă de cele mai multe ori. E mai ușor decât pe pistele întrerupte de 30 de borduri pe kilometru, gropi, canalizări și florării.

Nu e periculos să pedalezi prin București?

După ce îți antrenezi un pic atenția la trafic și stilul de mers, nu e chiar așa periculos. Da, sunt zile în care mi se pare că toți taximetriștii mă urăsc, dar în cea mai mare parte a timpului e ok. E important să nu mergi cu viteză mare, să te asiguri – mai ales când schimbi benzile – și să fii și mai atent dacă faci slalom printre mașinile care stau la semafor. Eu prefer să merg pe lângă bordură, mai puțin printre benzi. Dacă îți place să trăiești la limită, fă precum amatorii de senzații tari care ies seara pe biclă fără lumini. Dar dacă vrei să apuci vîrsta pedalatului cu nepoțeii, nu recomand.

Singurele amenințări, din punctul meu de vedere, sunt câinii și ceilalți șoferi. Când lucram la Republica nu mergeam pe bicicletă până acolo pentru că dura și foarte mult, erau și câteva intersecții periculoase pe traseu și era și plin de câini.

Nu e greu să pedalezi pe tocuri?

mult mai ușor să pedalezi pe tocuri decât să mergi pe tocuri.

Nu ți-e teamă să parchezi bicla în locuri publice? Dacă ți-o fură?

Am investit 60 de lei într-un lanț serios. Nu o las niciodată legată prin oraș peste noapte. Iar dezlegată nu o las nici măcar în curte, de unde ne-au furat două biciclete până acum. Însă un antifurt de genul asta îmi dă mai multă încredere.

Nu obosești și nu transpiri până la destinație? 

Nu prea. Cum spuneam mai sus, nu merg repede. Prefer să ajung fresh și în siguranță. Uneori obosesc din cauza atenției la trafic, mai ales dacă am drumuri multe și lungi prin zone aglomerate, dar fizic sunt ok.

Nu te accidentezi?

Am un talent deosebit de a mă lovi de pedale sau de a râșcâi genunchii cu roata când frânez. De asta sunt uneori mai plină de vânătăi și julituri decât un preșcolar. Dar căzături în București au fost doar vreo două, când am intrat cu roata subțire în linia de tramvai și când am vrut, prin nu știu ce magie, să escaladez o bordură paralel în loc de perpendicular. Să le spunem lecții învățate.

Mergi peste tot pe bicicleta?

Pot să merg aproape peste tot, chiar dacă mă gătesc, chiar dacă merg la treabă, la sală, în oraș sau la cumpărături. Atât timp cât nu am chestii foarte grele de cărat, mă descurc cu laptopul sau alte lucruri în geantă. De obicei merg pe distanțe destul de scurte, drumuri de maximum 45 de minute, cu tot cu opriri la semafoare, borduri și altele.

Când lași bicicleta acasă?

Când plouă, când mă grăbesc și ajung mai repede altfel și când am planuri incerte despre unde mă va duce restul zilei.

 

3 thoughts to “Întrebari frecvente pentru bicicliste urbane”

  1. @Anne, rozica e o fire mai sensibila, cu roti subtiri 🙂 Dar ma tenteaza si pe mine o tura la munte cu bicla, pe un traseu fain. Ar fi doua dintre lucrurile mele preferate, laolalta.

  2. Ei…. asa da! Super sfaturi… sper sa imi aduc si eu aminte sa nu mai “alerg” cand merg pe bicla, la intalniri. Din pacate nu ma pot dezobisnui de “alergarea” de la antrenamente 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *