Istanbul în 4 zile – locuri cu istorie, străzi boeme, pisici și baclavale

Istanbul e cu siguranta cel mai pestrit si mai colorat oraș în care am ajuns până acum. De la multitudinea de limbi pe care le auzi în zonele turistice, acompaniate de sunetul traficului, de vocile vânzătorilor ambulanți de ceai și de cântările venite de la moscheile de peste tot, coloana sonoră a Istanbulului descrie perfect tumultul și viața din acest oraș.

Pe străzile gri, pe care salubrizarea abia face față să le curețe, circulă zilnic milioane de oameni, care beau milioane de litri de suc de portocale de la tarabele cu o liră paharul, comandă milioane de inghețate turcești de la băieții cu tichie tradițională și ronțăie milioane de covrigi cu susan. Și gâdilă milioane de pisici.

Turcia-bd

În ciuda aglomerației și a agitației provocate de asaltul turiștilor, turcii sunt printre cei mai prietenoși oameni pe care i-am întâlnit. Asta nu înseamnă că nu o să încerce să stoarcă fiecare liră de la tine, ci doar că te vor face să le-o oferi cu plăcere.

Patru zile sunt suficiente pentru a vedea majoritatea obiectivelor și a te bucura de oraș. Mai jos, iată o listă de recomandări de obiective și de alte lucruri și locuri pe care le recomand dacă ajungi în Istanbul.

Ce să vizitezi în Istanbul

Moscheile – sunt toate la fel și intrarea e liberă. La Moscheea Albastră, însă, există ore de rugăciune în timpul cărora nu e permis accesul turiștilor. Cu toate astea, s-au organizat și au pus de niște tururi ghidate gratuite prin exteriorul moscheii cât timp este închisă pentru rugăciune. În moschei, bărbații stau în față, iar femeile stau în spate, lângă ușă. Majoritatea moscheilor au o zonă delimitată pe care nu o pot depăși, iar femeile primesc o haină lungă cu un șal ca să se acopere.

Hagia Sofia – aici se simt miile de ani de istorie și este evidentă îmbinarea religiilor care și-au pus amprenta asupra acestei biserici fostă ortodoxă, incendiată, reconstruită, transformată în catedrală catolică și, în final, în moschee. Acum, moscheea funcționează drept muzeu.

Basilica Cisterna – sunt vechile rezervoare subterane de apă ale orașului, susținute de 336 de coloane cu ordine grecești. La lumina felinarelor poți vedea pești înotând în apa plină de bănuți arucați de turiști.

Palatul Topkapî și haremul sultanului – A fost casa sultanilor otomani, a familiilor lor și a ajutoarelor de la curte. Ca arhitectură și amenajare, nu e la fel de impresionant precum alte palate din Europa. Este decorat cu faianță din secolul XVI, cu motive tradiționale turcești, însă eu am plecat de acolo cu regretul că nu au păstrat și câteva piese de mobilier. În încăperile palatului poți admira bijuterii vechi, colecții de ceasuri, kaftane ale vechilor sultani și alte exponate ce descriu perfect bogăția fostului imperiu. În harem, locul unde stăteau mama, soțiile, favoritele, concubinele și femeile din familia apropiată a sultanului este interesantă construcția încăperilor și felul în care sunt legate printre ele prin coridoare și curți interioare.

Turcia-cisterne

Partea Asiatică – Cu doar 2,15 lire și în doar 10 minute ajungi cu vaporul pe partea cealaltă, în zona asiatică a Istanbulului. Și ai să-ți dai seama că ești în alt oraș imediat. Lungile și negrele burka vor fi înlocuite de fuste scurte, străzile vor fi pline de tineri, de cafenele studențești cu prețuri mici și de piețe de unde cumpără gospodinele. Mi-a plăcut tare mult atmosfera boemă de acolo și norocul a făcut să nimerim la un concert de jazz care avea loc în aer liber, pe faleză. Eu eram déjà mare fan al jazzului în turcă, așa că ziua s-a încheiat perfect.

Bulevardul Istiklal – este cel mai aglomerat boulevard din Istanbul, un fel de La Rambla, doar că mai lung. E înțesat de turiști, de magazine și restaurante, iar dacă nu-ți calculezi bine pașii, te trezești luat de mulțime. Pe aici trec zilnic două milioane de oameni. Merită să îl vizitezi de la un cap la altul, pentru că în special la intrarea pe boulevard dinspre podul Galata vei găsi niște magazine de suveniruri și pielărie foarte interesante.

Podul Galata – e locul perfect pentru o cină cu pește și pentru a te bucura de apus. Sunt șanse mari să-l traversezi de multe ori, însă îți recomand să mergi pe pod cel puțin o dată seara, când pescarii încep să prăjească sub pod ce-au prins ziua pe pod. Îți poți lua un sandwich cu pește și salată la doar 6 lire.

Marele Bazar cu toate zonele lui – zona de condimente, cea de haine, cea de lokum (rahatul turcesc) etc. E o harababură maximă, toată lumea negociază, toată lumea degustă, dar mai ales, toată lumea cumpără ceva. Merită să guști din bunătățile tradiționale, dar te avertizez că prețurile nu sunt tocmai mici.

Turcia-Bazar

 

Locuri care mi-au plăcut

–          Cafeneaua cu narghilea și pisici. Cum mergi pe linia de tramvai înspre Hagia Sofia, ai să vezi o străduță care urcă în partea stângă. De-a lungul străzii e o cafenea cu perne moi și felinare din sticlă. Au narghilea excelentă la 40 de lire, ceaiuri de toate felurile, muzică bună și multe pisici.

IMG_20140623_133127

–          Restaurantele din centrul vechi, inclusiv cele de tipul împinge tava. Astea au prețuri mai mici și mâncarea e grozavă. Oricum, în orice cafenea sau restaurant ai merge, mereu vei primi ceva din partea casei.

–          Piata Taksim

–          Faleza și străzile boeme și colorate de pe partea Asiatică

–          Apusul pe Podul Galata

IMG_20140621_093425

–          Cafeneaua Pierre Loti – are cea mai faină priveliște asupra golfului Cornul de Aur din Marmara.  E situată în cartierul Eyup, în vârful unui deal ocuoat de un cimitir. O poți lua pe aleile cimitirului – nu e creepy, e ca un parc – sau poți urca cu telefericul. Urcarea cu telefericul costă 2,5 lire dacă ai cardul de transport din Istanbul sau 4 lire dacă nu îl ai. Prețurile la cafenea sunt ca peste tot – 5 lire cafeaua turcească, vreo 2,5 lire un ceai, vreo 3 lire un ayran etc.

 

Turcia-PiL

Prețurile din Istanbul

Și pentru că am ajuns la prețuri, recomandarea ar fi să le verificați întotdeauna și să refuzați produsul dacă e prea scump. Noi am dat 18 lire, adică vreo 27 de lei, pe două (!!) triunghiuri de baclava. Nicio excursie fără o mică țeapă – e motto-ul meu 🙂

Pentru muzee ar fi bine să rezervi 50-60 euro. Prețurile biletelor sunt între 7 și 12 euro la mai toate muzeele.

În rest, orașul nu e deloc scump. Comparativ cu Bucureștiul, prețurile sunt un pic mai mari, însă doar în zonele turistice. Cum spuneam, totul e mult mai ieftin în partea asiatică.

Taxiurile sunt ieftine și ele, dar trebuie să verifici prețul dinainte și aparatul de taxat. Dacă locuiești în București, sigur ai antrenament la așa ceva.

Ca să ajungi acolo, ai mai multe variante. Noi intenționam să mergem cu mașina și ne-ar fi costat un pic peste 100 de euro tot drumul dus-întors. Pentru că mașina n-a mai vrut să pornească la Giurgiu, am plecat cu autocarul (320 lei dus-întors). Dar se găsesc și bilete de avion la 70-80 de euro la Pegasus sau alte companii.

sofia

Cât despre cazare, aici e buba. Pentru că ne-am hotărât din scurt să plecăm, am cerut câteva oferte pe la hoteluri și hosteluri. Ca exemplu de preț, am primit de la un hostel o cameră dublă la 80 de euro, iar de la o pensiune cam chinuită vreo 85 de euro pe camera dublă. La hoteluri, sub 85 de euro nu prea am găsit mare lucru. Și nu arată cine știe ce. Sistemul de stele turcești n-are legătură cu realitatea.

topkapi

Cea mai bună variantă, în cazul acesta, e să mergeți prin agenție. Toate costurile astea de drum și cazare se adună la suficient de mult încât să vă afecteze bugetul de distracții. Agențiile au de regulă tarife foarte avantajoase negociate cu hotelurile sau pachete care cuprind si transport, și cazare, la un cost ok. De exemplu, prin Hoteldeals.ro găsiți la circa 150 de euro/camera dublă/3 nopți la un hotel de 3 stele din centrul vechi, în buricul târgului, care altfel ar costa 260 euro, conform prețului pe care l-am văzut la recepție. Chiar acum, cei de la Hoteldeals au o ofertă cu 269 euro/persoană pentru 3 nopți la un hotel de 3 stele + transport cu avionul. Dacă vreți și alte oferte, vă recomand să îi contactați, pentru că vă pot da mai multe variante.

Sau, cu un buget mai mic, găsiți o ofertă pe Vacanteinrate.ro la doar 199 euro care cuprinde transport cu autocarul și cazare 4 nopți la 3 stele, cu mic dejun. Și partea cea mai tare e că aici puteți plăti în patru rate: 99 euro avans, apoi încă 4 rate de câte 25 de euro. Plecarea e pe 3 septembrie, așa că până atunci aveți timp să achitați excursia fără să o simțiți. Tot pe vacanteinrate.ro sunt oferte foarte bune pentru Grecia, Paris, Bruxelles sau Egipt.

Cam aici se termină micul ghid turistic. În curând, o poveste despre autocarele turcești, țigăncile cu plase pline cu perdele, contrabanda cu țigări și singurii doi turiști fraieri, detectabili din spațiu, de la vamă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *