Shantaram – Am fost o lună în India

indiaAm fost o lună în India. Cam cât mi-a luat să citesc Shantaram, am trăit într-un univers paralel în care m-am rătăcit prin străzile colorate și încinse ale Mumbai-ului.

Dintre toate țările din lume, un australian evadat din închisoare decide să se ascundă în India. Și nu oriunde, ci în inima mahalalei, unde parfumul de santal și condimente se combină cu cel de șobolani și hărmălaia copiilor acoperă strigătele vânzătorilor de ceai. Unde turiștii caută heroină ieftină și gangsteri care să le schimbe bani pe piața neagră.

Autorul, Gregory David Roberts, susține că povestea e inspirată chiar din viața lui. Fost toxicoman condamnat pentru o serie de jafuri armate, cu o familie destrămată, el evadează în plină zi. Fuga se oprește oprit în India, țară care îl adoptă și pe care o adoptă, iar tot acolo este botezat Shantaram, Omul Păcii Divine.

Primul ghid turistic cu care ia contact, un tânăr cu zâmbetul larg pe nume Prabaker, devine și prietenul lui cel mai bun, care îi va oferi tovărășie, ajutor și sfaturi în aventura care va urma. Lindsay, cunoscut și drept Lin sau Linbaba în Mumbai, ajunge să se mute în mahala după ce e jefuit. Acolo, între patru pereți prin care-l privesc la orice oră cel puțin 20 de perechi de ochi, deschide un soi de clinică medicală improvizată pentru urgențele locuitorilor din barăcile suprapopulate.

De la deschiderea clincii până la implicarea în afacerile riscante ale mafioților locali și învățarea limbilor hindi și marathi, Lin face tot ce poate ca să supraviețuiască și să se încadreze în peisajul unei țări care trăiește la altă intensitate. Învață bucurii noi născute din sărăcie, descoperă prietenia sinceră, devotamentul deplin și se îndrăgostește. De fapt, pe tot parcursul cărții, Lin e tras în direcții diferite de dragostea pentru Karla, nemțoaica frumoasă și misterioasă, mentorul său Khanderbai – lider al uneia dintre cele mai mari grupări mafiote din Mumbai – și pentru acea Indie simplă, de la țară.

N-o fi cea mai mare capodoperă a literaturii universale, însă Shantaram m-a pus într-o situație complicată – nu puteam să o las din mână, dar nici nu voiam să se termine. Așa că am citit-o pe îndelete, sorbind fiecare imagine din stilul ei cinematic și dinamic. Se zvonește chiar că ar urma să fie produs un film la Hollywood, cu Johnny Depp în rol principal.

Iar acum, după ce am șters deja de două ori acest review, îmi dau seama că nici n-ar trebui să scriu mai mult. Vă recomand să o citiți gustând din toate aventurile lui Lin și din toate contrastele care fac India frumoasă. O puteți găsi în librării sau pe site-ul editurii ALL, când revine în stoc.

N-am fost în India, dar dacă mai aveam vreun dubiu că trebuie să ajung acolo, Gregory Roberts tocmai l-a spulberat.

 Foto

3 thoughts to “Shantaram – Am fost o lună în India”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *