Ieși din casă, ieși din oraș, ieși din rutina acelorași locuri, acelorași vacanțe.
Iată ce ți se poate întâmpla dacă petreci mai mult timp în natură:
Descoperi specii noi – poate ai citit povestea lui Doru, care a fotografiat un șarpe Boa de nisip, specie considerată dispărută de unii cercetători. Dar pentru asta a ieșit din casă, și-a luat aparatul camuflat, echipamentul, câțiva oameni pricepuți în ale științei și fotografiei. Nu i-a bătut Boa la fereastră în timp ce se uita la știri.
Descoperi pasiuni noi – n-am stat niciodată prea mult pe acasă, dar recunosc că mi-au spus o dată niște prieteni că ar trebui să nu mai merg de 5 ori pe an în aceleași locuri în care am mai fost. Anul ăsta, în expediția #Goodyear4x4, am intrat pentru prima dată într-o peșteră. De fapt, în mai multe. Am văzut liliecii de care mă speriam de atâtea ori și am aflat cât sunt de sensibili și că, dacă îi trezești din hibernare, sunt șanse mari să moară. De când m-am întors de la Cheile Buții sunt cu ochii și pe cei de la Speleoschool, care fac cursuri de formare pentru speologi și tabere de speologie. Mi s-au părut fascinante peșterile și singurul regret e că nu m-a prins microbul speo mai devreme.
Te apropii de natură și de subiectele cu impact real – merg în fiecare an în deltă și nu mă mai satur. Ba mai mult, mi-am luat în serios rolul de promoter și aduc mereu oameni noi, le găsesc cazare, masă și bărci pentru plimbări. Nu are legătură cu faptul că sunt tulceancă, dar e genul de loc care te apropie enorm de natură. Mergi în deltă dacă vrei să vezi familii care-și duc viața doar cu ce le dă apa și pământul, gospodari care fac turism ecologic deși nu știu că se numește așa, dar și PET-urile pe care le-ai scăpat tu pe lângă coșul de gunoi și au călătorit cu Dunărea. Astea sunt subiecte reale, cu impact în viața reală pe termen lung, nu iPhone 6.
Înțelegi mai bine ce te înconjoară – eviți atacurile de panică la vederea unui pui amărât de șarpe de apă. Afli ce să faci dacă te întâlnești cu ursul. Afli de ce e bine să fie urs în pădure și ce înseamnă el pentru diversitatea lanțului trofic. Afli ce specii sunt cu adevărat periculoase pentru om și, mai ales, realizezi că omul e cea mai periculoasă specie dintre toate.
Astea fiind zise, vreme bună să fie, că munți, ape și păduri de văzut (încă) mai sunt.
Fotografia este a lui Zdeto, făcută la Valea Lotrului