Când e perfect un weekend în Veliko Tarnovo

veliko6Veliko Tarnovo e un orășel atât de pașnic, cu peisaje atât de frumoase și atât de apropiat de București încât indiferent în ce sezon ai merge, ai să te bucuri de el pe deplin.

La vreo 3 ore de mers cu mașina de București găsești un orășel cu aer provincial, cu străzi și peisaje ce te duc cu gândul la Sinaia și construcții pe etaje naturale de stâncă, furate parcă din Cinque Terre.

E perfect să mergi în Veliko Tarnovo când ai două zile la dispoziție să te relaxezi, să mănânci bine (inclusiv vegetarian) și să respiri aer de țară cu miros de pădure.

Mergi la Veliko dacă îți plac istoria și arhitectura. Casele vechi, balcoanele cu flori și străzile înguste fac fotografiile să pară vederi. Și ai și câte ceva de vizitat: monumentul vlahilor care au construit orașul, fostă capitală a Bulgariei medievale, un muzeu de artă aflat chiar în centru, Cetatea Tsarevet (Cetatea Țarilor), satul cu case din piatră Arbanassi (la 5 km distanță), biserica construită în peștera de la Basarabov sau pur și simplu magazinele artizanale de suveniruri, dulciuri și antichități din Veliko.

Veliko1

 

Veliko e o destinație bună dacă ești pe buget limitat și vrei, totuși, să vezi un loc nou de la vecinii bulgari. Cu 250-300 lei de persoană acoperi drumul, o noapte de cazare, mese la restaurant, cafele și suveniruri.

Unde să stai?

Noi am stat la Hotel Central, de 3 stele, unde o cameră dublă costă 140 lei pe noapte, cu mic dejun inclus. Nu sunt 3 stele nemțești, dar raportul calitate-preț e foarte bun. Micul dejun a fost continental și nu tocmai vegetarian. Am putut să mănânc doar o feliuță de brnză și un ou fiert, restul era carne, unt și gem.

Dacă vrei ceva și mai low cost, găsești hosteluri și pensiuni cât cuprinde. Dacă nu e o perioadă aglomerată, ai toate șansele să-ți găsești cazarea pe loc, pentru că am văzut în multe ferestre ale pensiunilor anunțul că au camere libere.

Ce să mănânci

Veliko e un loc la care merită să te gândești și dacă îți place mâncarea. Restaurantul cu cele mai bune recomandări este Shtaslivetsa și le merită pe deplin. Mâncarea e proaspătă, meniul bogat, sunt multe opțiuni cu specific local, multe vegetariene, iar prețurile mai mici decât îm București. Înauntru e decorat romatic, în stil Pinterest și câteva dintre mese merită rezervate din timp doar pentru priveliște. E un local pet friendly – am avut un cățel în grup și l-am putut ține pe terasă, lângă masa noastră, în timp ce niște mâțe din vecini dădeau târcoale.

Recomand salatele, zacusca bulgărească și, din ce am văzut la mese, nici pizza nu arăta rău. În meniu aveau și băuturi tradiționale – țuică, lichior de migdale și altele.

Există, desigur, și restaurante unde mâncarea nu e atât de bună sau de proaspătă. Dacă nu aveți încotro și nimeriți un local care pare mediocru, mai bine alegeți ceva la care nu se poate da greș (eu mereu aleg salată în loc de un preparat mai sofisticat, ca să merg la sigur, dar între timp am descoperit că unii bucătari dau greș și la o biată salată de vară).

Pe scurt, la Veliko e perfect să mergi când vrei un weekend relaxat în care să schimbi peisajele, să mănânci bine și să nu cheltuiești prea mult. Ca să plusezi, ia și o gașcă de prieteni cu care te-ai simți bine oriunde în lume.

Foto: Andu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *