Într-unul dintre joburile mele anterioare, îmi amintesc că, fiind la început, insistam să mă însoțească un coleg cu mai multă experiență la întâlnirile cu partenerii. Argumentul meu era “Hai cu mine, că tu știi să le zici poezia”. Știam că el are toate calitățile pe care le credeam eu necesare într-o negociere. Eram nouă în echipă, iar teama de necunoscut și de eșec mă ținea pe loc. Asta până când, inevitabil, într-o zi colegul meu mi-a zis “vezi că în 30 de minute te vezi cu X și Y, iar eu nu pot să vin”. Am protestat, dar tocmai făceam cunoștință cu limita zonei de confort.
Atât timp cât munca ta se bazează pe interacțiunea cu alții, ceea ce știi să faci trece pe locul doi. Cum te prezinți, cât de organizat lucrezi, cât de atent ești la detalii, cât de bine lucrezi în echipă, cât ești de receptiv la nou și cât ești de flexibil contează mai mult.
A fi un coleg bun sau un lider bun presupune la fel de mult antrenament precum a fi un actor bun. Indiferent dacă le numim experiență sau repetiții, obiceiurile noastre de lucru se rafinează în timp. Cu suficientă determinare, cu toții ajungem în același loc. Doar că unii ajung mai repede, iar asta ține tot de alegeri.
Săptămâna trecută am întâlnit trei actori care și-au pus spiritul antreprenorial și talentul de scenă laolaltă și au creat Actelier – un workshop care preia tehnici de actorie și le aplică la comunicarea de business. Proiectul a fost inițiat de Eduard Haris, producător independent de film și tânăr antreprenor, căruia i s-au alăturat Mihai Munteniță și Camelia Pintilie, doi actori cu experiență atât în teatru și film, cât și în comunicare.
Ce ai să înveți la Actelier? De la tehnici de respirație, atenție, coordonare, creativitate, adaptabilitate, receptivitate, până la siguranța de sine. Toate sunt calități care se îmbunătățesc prin exercițiu – nici cei mai talentați actori și nici cei mai de succes oameni de afaceri nu s-au născut cu ele. Iar cursurile intensive te vor ajuta să le dobândești mai repede și mai ghidat.
În plus, Actelier se bazează pe metode de educație și dezvoltare personală non formală – totul decurge ca un joc și asimilezi lucruri noi fără să percepi asta ca pe un efort. La cursul la care am participat n-am avut timp să mă plictisesc. Pe măsură ce schimbam exercițiile, iar atenția mea devenea mai concentrată, am început să observ mai ușor atât obiectivul fiecărui joc, cât și părțile la care am de lucru mai mult, precum și punctele forte sau cele slabe ale celorlalți participanți.
Dacă în cazul meu primele concluzii au fost vizibile după o singură sesiune de curs, în cele 12 săptămâni de workshop mă aștept la transformări și descoperiri semnificative pentru cursanții care au curaj să experimenteze.
Workshopul costă 300 euro (pot fi plătiți în rate), iar înscrierile sunt deschise până pe 24 noiembrie pe www.actelier.eu.