Locuri de ieșit – Edo Sushi

sushiCând vine vorba de sushi, oamenii pe care i-am întâlnit sunt categorici – fie s-ar muta în Japonia doar pentru un sushi bun, fie se înverzesc ca algele la simpla menționare a cuvântului cu S.

Până nu demult, făceam parte din a doua categorie. Mâncasem sushi doar de două ori – o dată la un restaurant din București al cărui nume nu mi-l amintesc și a doua oară, în Germania, la un local cu pretenții. Nu mi-a plăcut deloc, iar ambele experiențe m-au făcut să aștept încă vreo patru ani ca să mai dau o șansă bucătăriei japoneze.

Însă recent, am gustat dintr-o comandă de sushi făcută de altcineva și lucrurile s-au schimbat radical. Mi-a plăcut atât de mult încât m-am hotărât inclusiv să încerc să fac sushi acasă în curând. Dar până atunci mai am de experimentat, așadar am fost de curând la Edo Sushi, pe Calea Victoriei, curioasă să văd ce au de oferit.

Povestea restaurantului

Patronul localului este un fost corporatist care a călătorit foarte mult și, când s-a întors în țară, a renunțat la jobul din IT și a deschis restaurantul. Înainte de deschidere s-a ocupat, însă, de documentare si așa a ajuns la concluzia că în România nu poate găsi ingrediente de calitate. Prin urmare, tot ce veți mânca la ei e făcut cu ingrediente importate din Japonia – orez, alge, legume, sos de soia etc. Mai puțin peștele, cumpărat proaspăt din România.

Spațiul nu e mare, pentru că se bazează mult și pe livrări și catering. La parter sunt patru mese și un bar unde se prepară sushi sub ochii clienților, iar la etaj mai sunt câteva mese mai spațioase. Mizează și pe experiență, pentru că poți trage cu ochiul la bucătari ca să vezi cum învârt rulourile și ce pun în ele.

Ce găsești în meniu

În meniu au foarte multe feluri de sushi – unele cu somon, altele cu ton, altele complet vegane (cu alge, dovleac, castravete). Mi-au plăcut foarte mult toate, dar recomand în special Spicy Tuna Maki, cu ton și susan în două culori și Sake Maki, cu somon. Dacă vreți să experimentați, puteți comanda un platou cu mai multe sortimente sau să cereți bucătarilor combinațiile preferate, pentru că sunt personalizabile. Dar dacă încercați sushi pentru prima dată, e bine să știți că aceste combinații de pește, orez și legume sunt foarte sățioase.

Pe lângă sushi, mai au în meniu și diverse salate, sashimi (gustări pe bază de carne crudă sau pește crud), rulouri japoneze cu tot felul de combinații de pește, icre și legume sau alge, precum și omleta japoneză puțin dulce. Evident, toate se mănâncă cu bețișoare. Pentru cei mai neexperimentați oferă și bețișoare cu elastic, ca să fie priza mai ușoară.

De la patronul localului am aflat că, în tradiția culinară japoneză, între două bucăți de sushi există obiceiul de a gusta o bucată de ridiche murată, ca să schimbe gustul anterior.

Am gustat și Miso, supa tradițională japoneză cu tofu și alge. Are un gust interesant, total diferit față de o supă europeană, deci dacă n-ați mai încercat așa ceva înainte, trebuie să fiți deschiși la nou.

IMAG0021

La capitolul băuturi, am înțeles că au și sake, dar eu mi-am comandat un ceai organic de plante cu ghimbir, la care mi-a plăcut că era aromat, dar nu avea gustul acela puternic de ghimbir care de obicei îmi anesteziază papilele.

Prețurile pentru sushi încep de la 9 lei, dar au și meniuri cu supă și mai multe sortimente de sushi începând de la 29 lei până la 163 lei, pentru un platou mare cu 12 sortimente diferite. Din ce am văzut, miercurea au evenimente all you can eat cu 89 lei/persoana. Probabil că mă veți găsi și pe mine acolo, cu o sută de maki în față.

Sushi mi s-a părut de nota zece, așa că am și filmat procesul de fabricație.

Edo Sushi se află pe Calea Victoriei 122, lângă Green Hours.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *