Relaxarea cu mâna pe trăgaci. Am fost în poligon după 7 ani de pauză

poligon2Eram în vacanţa de vară dintre clasa a XI-a şi a XII-a. Suficient de mare încât să mă simt stânjenită când tatăl meu a insistat să mergem în Satul de Vacanţă din Mamaia special ca să trag eu la ţintă la una dintre tarabele care promiteau ursuleţi de pluş trăgătorilor de elită de pe litoral.

Degeaba protestam eu că arma nu e reglată, că e mai în vârstă decât noi doi la un loc. Era tare mândru că fata lui face nu doar mate şi română la şcoală, ci şi tir. Aşa că i-a ordonat băiatului de la tarabă să pregătească arma. Şi, dacă tot ne jucam serios, a ajuns la concluzia că e prea uşor pentru mine să trag la ţintă. Ar trebui să trag în ţigară!

Nici nu ştiam ce înseamnă să tragi în ţigară şi mă simţeam deja prost din cauza atenţiei nedorite. Dar s-a dovedit că toată lumea din jur ştia (da, se strânseseră vreo doi gură-cască). Aşa că, atunci când băiatul de la tarabă a dat jos ţinta şi a aşezat pe un raft o ţigară cu filtrul în sus, am fost puţin şocată când am auzit că trebuie să o nimeresc.

Distanţa nu era mare, ce-i drept, dar habar n-aveam unde se va duce glonţul. Aşa că am ţintit, mi-am ţinut respiraţia şi am apăsat pe trăgaci. Am zburat filtrul ţigării, spre mândria lui taică-miu şi spre anularea zecilor de ani de poveşti pe la toate rudele despre cum fiică-sa n-ar nimeri un urs nici dacă ar da nas în nas cu el.

Emoţia atunci venea mai degrabă din necunoscut. Nu cunoşteam arma. Eram obişnuită să trag numai din culcat-rezemat, în niciun caz din picioare, când oboseşti mai repede.

Recunosc că şi zilele trecute, când s-au împlinit 7 ani şi jumătate de când n-am mai pus mâna pe o armă, am avut emoţii din acelaşi motiv. Am fost la poligonul Tactical Shooting Range deschis de curând în zona Valea Cascadelor cu gândul să verific dacă mai ştiu cum se face.

M-a surprins plăcut amenajarea. Faţă de poligonul militar antic, cu iarbă până la genunchi, în care trăgeam în liceu, acesta arată ca în filme. Sala e modernă, are 12 linii de tragere delimitate de o zonă de cafenea printr-o fereastră antiglonţ.

Există mai multe tipuri de arme cu care se poate trage. Eu am tras cu un revolver Colt şi cu un pistol semiautomat. Cu revolverul am avut mai mult succes – două gloanţe au intrat în 10, chiar în centru, ambele în aceeaşi gaură, iar al treilea a fost în 9. Pentru că are ţeava mai lungă şi recul aproape inexistent, e mai precis. Cu pistolul am nimerit în 9, 8 şi 4.

Ţintele sunt mobile, deci le poţi pune la ce distanţă vrei. Indiferent cu ce tragi, vei primi echipament de protecţie inclus în preţ – ochelari şi căşti, şi vei trece printr-un scurt instructaj legat de măsurile de siguranţă în poligon. Dacă n-ai mai tras până acum, e bine să ştii că nu e deloc riscant atât timp cât, desigur, nu te-apuci să îndrepţi arma în altă direcţie decât spre linie.

Pentru o experienţă la tir plăteşti 50 de lei pentru închirierea liniei de tragere (30 minute), 30 lei arma (tot 30 minute) şi câte 2,4 lei per cartuş. În 30 de minute tragi vreo 10 cartuşe dacă eşti începător, deci te-aş sfătui să te duci cu cel puţin 110 lei la tine. Sigur, instructorii şi deţinătorii de permis de port armă pot veni cu propriile arme şi muniţii.

Tirul e interesant de încercat cel puţin o dată. E destul de molipsitor, iar pe mine m-a prins nu doar pentru că e una dintre chestiile fun de făcut din când în când, ci pentru că, aproape paradoxal, e foarte relaxant. Gândeşte-te: ca să tragi bine trebuie să te concentrezi foarte bine, să îţi relaxezi corpul ca să nu-ţi obosească braţul, să îţi reglezi respiraţia (şi eventual să ţi-o ţii două secunde) astfel încât să poţi păstra poziţia fixă. Nimic nu mai concurează cu atenţia ta şi o poţi canaliza doar către braţ, armă, privire, respiraţie, ţintă. Nu-i departe de meditaţie, dacă stai să te gândeşti.

Poligonul are şi un site unde găseşti date de contact, însă are cam puţin conţinut momentan. În orice caz, înainte de a ajunge acolo e bine să dai un telefon, ca să te asiguri că nimereşti unde trebuie. Dacă te orientezi la fel de bine ca mine, e esenţial să ceri indicaţii.

2 thoughts to “Relaxarea cu mâna pe trăgaci. Am fost în poligon după 7 ani de pauză”

  1. Buna informatia, ma pregateam sa imi duc baiatul acolo, dar am sunat si nu primesc minori.
    Pe alt site scria ca e permis pt tir cu arma neletala. Alt poligon mai permisiv nu cunoasteti?
    Multumesc.

  2. Daca …..un începător are nevoie de 10 cartuse …..atunci insemana că eu l-am cunoscut pe Dumnezeu și am băut cu el cafea ……sunt tragator destul de bun ……eu așa cred …..nu am trageri statice ,ci doar din mișcare….după efort ..și multe alte tehnici pentru a obosi antebrațul ( sa vezi apoi cum este sa tragi când îți tremura mana ) și tu îmi spui că un începător are nevoie de 10 cartuse???? Eu cred că pt jumate de ora …..minim 200

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *