– Ce dinți frumoși aveți!, mi-au zis mai toți stomatologii la care am fost în ultimii ani. Poate de asta a și durat aproape doi ani să mă hotărăsc să-mi pun aparat dentar.
Adevărul e că loteria genetică mi-a făcut cadou niște dinți destul de drepți și relativ albi de la natură. Și-atunci cum se face că pot aparat pe dinți drepți? Ei bine, aparatul dentar este un tratament ortodontic care nu se folosește doar pentru a îndrepta poziția dinților, ci și pentru a corecta alte probleme, care nu-s neapărat la fel de vizibile precum un canin strâmb – a micșora sau lărgi spații dintre dinți pentru a corecta mușcătura sau a face loc unui implant.
În cazul meu, aparatul este doar o etapă dintr-un tratament mai complex. O etapă de aproape doi ani, pe care aș fi putut să o evit dacă mergeam la timpul potrivit la stomatolog. Timpul a trecut extrem de repede și, dacă l-aș fi pus atunci când am primit recomandarea să o fac, până acum îl și dădeam jos.
În schimb, săptămâna trecută, după o vizită de o oră la doamna doctor Simona Preoteasa, m-am ales cu o frumusețe de aparat Safir pe arcada de sus.
Am ales aparatul Safir pentru că e discret și de la distanță nici nu se vede. Îl văzusem deja la Claudia și știam că se înțelege foarte bine cu el. Un mare plus a fost și faptul că prietenul meu, când i-am explicat că urmează să-mi pun un aparat exact ca al Claudiei, m-a întrebat “dar ce, Claudia poată aparat?”. Sold! 😀 (apropo, pe blogul Claudiei găsiți o mulțime de alte povești despre viața cu aparat).
Așadar, săptămâna asta am reușit să mă acomodez cât de cât cu noul musafir cu brackeți transparenți. La început, în primele 2-3 zile, am avut o sensibilitate mai crescută a dinților. A doua zi după ce mi l-am pus, dacă aș fi avut de ales între a mesteca o felie de castravete și a face 200 de flotări, aș fi început numărătoarea imediat.
Din fericire, a trecut repede și acum pot mânca aproape orice. Desigur, sunt mâncăruri pe care nu ai voie să le mănânci când porți aparat dentar. Mă refer la nuci, migdale, alimente lipicioase (gumă oricum nu mestecam, dar și fructele uscate intră aici) sau dure. De cafea, sfeclă roșie sau vin nici nu mai vorbesc. Prețul poftei e un zâmbet cu elastice colorate.
În mare, am voie să mănânc aceleași lucruri ca și până acum, însă trebuie să mestec totul mult mai mult timp. Partea interesantă e că dezvolt noi abilități. Într-o săptămână am reușit să învăț cum să scot discret și resturile de mâncare rămase inevitabil în aparat. Nu-mi iese mereu foarte bine, însă am timp să exersez. Și oricum, port periuța în geantă, pentru situații extreme generate de frunze de salată sau boabe de mac.
Aparatul dentar presupune o schimbare destul de mare în rutina de igienă. Periajul de 2 ori pe zi și ața dentară nu mai sunt suficiente. Mai nou, cred că am să devin expertă în irigatoare bucale – am început să mă documentez ca să-mi cumpăr unul bun, care să spele resturile la care nu ajung. Nici cu ața dentară nu e prea simplu. Din cauza aparatului, durează cel puțin 5 minute să mă curăț cât de cât ok. Adăug la asta și teama de a face carii în locurile care nu se curăță bine sau de a mi se îngălbeni dinții și deja se adună destul de mult timp pe care îl petrec cu diverse ustensile printre dinți.
Încă un lucru pe care l-am observat în doar 4-5 zile a fost că dinții de sus chiar s-au deplasat puțin. Mușcătura nu mai pică la fel ca înainte, deci e clar că aparatul este motivul. Asta îmi confirmă și faptul că aparatul e necesar aproape întotdeauna pe ambele arcade. Chiar dacă problema este pe o singură arcadă, odată ce se schimbă poziția dinților pe respectiva arcadă, mușcătura se modifică și nu mai pică unde trebuie pe cealaltă arcadă.
Dacă din punct de vedere moral și financiar am avut timp să mă pregătesc, pe plan social încă e un subiect inevitabil. Și când deja toată lumea cu care mă văd va ști că am aparat pe arcada de sus, va veni primăvara, momentul în care urmează instalarea și pe arcada de jos.
Cine a mai purtat aparat? V-au apărut carii când l-ați purtat? Ați avut dureri după controalele lunare? Ce irigator bucal îmi recomandați?
Citește și Cum e cu aparatul dentar după 11 luni
Sa-ti spun putin despre experienta mea, daca iti e de folos: având în vedere că nu pentru îndreptat ți-ai pus tu aparatul, s-ar putea ca solicitările asupra dinților să fie mai mici decât au fost la mine. Eu în primele două săptămâni mi-am vizitat aproape zilnic ortodonta pentru reatașare brackets. Se tot desprindeau din cauza solicitărilor mari provenite de la dinții defazați mult de ceilalți. În următoarele câteva luni frecvența a scăzut la o dată pe săptămână sau la două săptămâni. Cred că pe tot parcursul celor 11 luni nu a trecut lună să nu fi vizitat cabinetul medical de cel puțin 2 ori 🙂 Desigur, am avut dureri, cele mai mari au fost în prima săptămână, apoi ori de câte ori îmi schimba sârmulițele cu unele mai dure. Cu periajul și întreținerea nu am avut prea mari probleme, si eu umblam cu o oglinda de buzunar si periuta interdentara mereu dupa mine, carii noi nu au apărut, iar problemele mai mari pe care le aveam (cum ar fi schimbarea unei coronițe) le-am amânat pentru după tratament. Tratamentul meu trebuia sa dureze undeva intre un an si un an jumata, insa se pare că dinții mei au fost ceva mai cooperanți și după numai 11 luni am scăpat de aparat. Mai greu a fost cu retainerele. Tot așa, în primele câteva luni mă duceam de vreo două ori pe lună. Tot din cauza dinților care fuseseră motivul începerii tratamentului în the first place. E mai greu cu ele deoarece înseamnă deja un cost suplimentar (reatașarea lor nu intră în costul tratamentului). Însă nu mi-e teamă să mănânc orice, o vizită la ortodont la câteva luni deja a devenit acceptabilă și m-am obișnuit cu ea. În mod normal retainerele se poartă minim 2 ani, dar ortodonta mea mi-a recomandat să le păstrez toată viața 😀 Acestea fiind spuse, have fun! Pentru mine devenise un obicei amuzant să descopăr (pe stradă, în metrou, în tramvai, la restaurant etc) alți tineri care purtau aparat, ca mine!
Ah, era să uit: dacă nu vine cumva doctorița ta cu propunerea, să o rogi tu, atunci când îți schimbă sârmulițele sau elasticele, să profiți de acest moment pentru un periaj lung și sănătos în baia cabinetului! Pentru asta, să nu uiți niciodată să ai la tine periuța de dinți! 😀
Și încă un aspect – după tratament, pe lângă retainerele fixe, am mai primit o gutieră pe care trebuia să o port noaptea, însă nu m-am putut obișnui cu ea, așa că am renunțat. De aici și vizitele post tratament mai dese! Tu să nu faci ca mine! 😀
Bună! Îmi spui și mie te rog la ce clinica ti-ai pus aparatul ,dac ăști din București ! Mulțumesc ?
Buna! Mi l-am pus la DentEstet – http://www.dentestet.ro/
Prima data am avut un aparat dentar metalic conbinat dupa cu un aparat dentar mobil … tratamentul nu a dat rezultate. Am fost dupaia la alt medic stomatolog si mi-am pus aparat dentar Safir si vreau sa zic ca am fost foarte multumita de rezultate, in 9 luni problema mea dentara s-a rezolvat si in plus de asta aparatul dentar Safir era mult mai estetic si mai comod.
Buna! Ce problema dentara ai avut?
Buna! Am avut nevoie sa se deplaseze niste dinti cu ajutorul aparatului astfel incat sa incapa un implant.
Nu ai voie fructe uscate? Eu mi-am pus recent aparatul fix Safir sus si am mancat la stafide si la curmale… 😉 Daca tot am renuntat la alune si migdale, macar atat, nu? 😉
@Drumeata, sa zicem doar ca teoria e una, iar in practica am cam rontait ce am vrut. Dar n-as recomanda tuturor 🙂
Buna, Carmen!
Tu chiar ai mancat si alune? Eu n-am avut curaj si cred ca ma voi abtine ca mi-e tare frica sa nu decolez brackets-ii ca am avut deja o experienta negativa in acest sens, culmea fara vreo vina din partea mea!
Am cateva intrebari:
1. Activarile cine le face? Medicul sau asistenta?
2. Ti s-a intamplat vreodata ca in timp ce iti schimba elasticele sa iti dezlipeasca vreun bracket?
3. S-a intamplat vreodata ca in timpul tratamentuui sa iti strice din greseala ceva ce era intact inainte? Cine a platit pentru repararea situatiei?
Te intreb pt ca eu ieri am avut prima activare (am scris in detaliu pe blogul meu, poate ii mai ajut pe alti napastuiti). In timp ce-mi schimba elasticele, asistenta mi-a dezlipit un bracket, apoi l-a pierdut si doctorita m-a pus sa platesc eu decolarea bracketului, un bracket nou (care nici nu se potriveste estetic ca eu aveam Safir si ea mi-a pus unul ceramic) si colarea bracketului. Culpa medicala si eu platesc, nu mi se pare normal, dar as vrea sa stiu cum se comporta alti medici in situatii de astea in care apar greseli in tratament. Multumesc frumos!
@Drumeata nu este normal să plătești greșala lor!!!!! Dentistul trebuia să îl înlocuiască gratuit deoarece era greșala lui,nu a ta ….a profitat de naivitatea ta…..
eu mi.am activat aparatul acum 4 zile pe arcada de sus..si deja si.au mișcat poziția nu mai “pica” dinții ca înainte de aparat,ideea este ca ma dor si am impresia ca se mișcă…a mai simțit cineva așa ?
E normal?
E normal sa se modifice muscatura. Am intrebat-o pe ortodonta mea si mi-a spus ca in prima parte a tratamentului voi avea o muscatura de tranzitie. Stiu ce zici, e usor ciudat, ca si cum ai musca cu dintii altcuiva, dar lucrurile se rezolva destul de repede in sensul ca vei observa pe zi ce trece ca muscatura devine din ce in ce mai fireasca.
Eu nu pot spune ca am observat ca mi se clatina dintii, dar unii zic ca simt ca se misca asa cum se miscau dintii de lapte in perioada schimbarii lor. Cica ar fi totusi normal si nu ai de ce sa te ingrijorezi.
Hello! Si eu sunt fericita purtatoare a unui aparat metalic.. doamna doctor mi-a explicat ca am probleme mai serioase, iar cel cu braketi ceramici imi poate incetini un pic procesul de indreptare a dintilor… asta e a doua zi de cand il am, ma supara cand mananc ceva, insa incerc sa rezist…ziceai ca ti s-au deplasat putini dintii ( sa stii ca si mie, si se vede.. am strunga si cred ca in 2 saptamani nici nu o sa se mai observe,.. legat de alimentatie.. ai putea sa imi dai niste sfaturi de inceput?? Mersi mult 😀
Buna,
Tocmai ce mi-am pus si eu un aparat de safir..
Mi s-a recomandat sa cumpar un irigator bucal, dar sincer nu stiu daca chiar este necesar.. nu imi raman resturi printre dinti, sau daca imi raman, la o clatire cu apa dispar..
Poti sa imi spui care este parerea ta? Chiar merita investitia? Chiar o sa il folosesc? :))
multumesc.
Buna! Irigatorul e util si daca ai aparat, si daca nu. Chiar daca nu iti raman resturi mari sau vizibile, zonele dintre dinti sunt foarte greu de curatat altfel. Eu zic ca merita investitia, dar ia-ti unul de calitate, cu review-uri bune, sa nu se strice imediat 🙂
Buna seara!!Am o fata de 12 ani ,pe care nu am dus o ft des in copilarie la stomatolog si are dintii de pe ambele aracde strambi…Puteti sa mi spuneti va rog cum as putea sa actionez,si daca stie cineva cam ce fel de aparat as putea sa ii pun.Ea ar vrea dinacela cu Safir,din cauza colegilor de la scoala…puteti va rog sa mi raspundeti la urmatoarele intrebari va rog??
1:ata dentara este obligatorie??
2:daca ias pune aparat Safir ar durea o??
Multumesc anticipat!!
Buna ziua! Eu va recomand aparatul daca nu are dintii aliniati, dar cel mai bine va poate sfatui un stomatolog. Mai ales acum nu cred ca mai sunt probleme atat de mari cu colegii, deja e destul de popular aparatul 🙂 Ata dentara, da, e obligatorie. Aparatul Safir sau de alt fel nu doare. Exista o usoara sensibilitate in primele 2-3 zile, dar nu durere propriu-zisa. Apoi trece si e foarte confortabil, o sa se obisnuiasca cu el rapid.
Multumesc frumos!!?
Buna, Carmen.
Ti-am citit articolul si mi-a sarit in ochi ceea ce ai spus cu referire la irigatoarele bucale. Ai spus ca ai devenit experta 😛 iar eu urmeaza, in doua saptamani, sa-mi pun aparatul si sunt in cautarea unui irigator bucal bun, ai vrea, te rog, sa imi recomanzi vreunul? 😀
Iti multumesc!
@Ioana, nu pot sa zic ca recomand unul anume. Toate fac cam acelasi lucru, intrebarea e dupa cat timp se strica 🙂
De ce nu e voie cafea sau vin?