La cald, despre filmul 50 shades of Grey

Fifty-Shades-of-Grey-The-Movie-LoveweddingsngAm riscat. Am mers la 50 shades of Grey fără să fi citit cartea, fără să fi văzut trailerul și cu niște așteptări foarte scăzute după ce am văzut zeci de tipe citind cartea în metrou (două chiar pe ziua de azi) și zeci de articole, postere, spoilere.

Ce auzisem? Că e un film prost, de nota 3,3 pe IMDB (unde lumea dă note prea mari), cu scene explicite și violente. Că e un film pentru femei. Că e un fel de Nymphomaniac de rang mai jos. Ba chiar, într-un articol citit zilele trecute, autorul spunea “If your girlfriend asks you to go see this movie with her, get rid of her”. Cu toate astea, mă așteptam să aibă o doză fun. Niște glume inteligente, niște replici memorabile, niște situații încurcate sau măcar niște scene amuzante de iubire cu scandal la nivelul Hollywood.

Ce a fost, de fapt? Într-adevăr, filmul nu merită timpul, atenția și banii pe bilet. Cu toate astea, probabil o să-l vedeți, dintr-o curiozitate sadică de care Grey ar fi mândru. Eu trebuia să-l văd ca să mă pronunț, deși în mintea mea era noul Twilight, așa că m-am bucurat de invitația Nescafe Cappuccino la o vizionare VIP.

Nu știu cu ce a reușit autoarea să umple paginile cărții, dar scenariul filmului a fost foarte liniar, și replicile absolut banale. El, milionar la 27 de ani (ca oricine, nu?) o întâlnește pe ea, proaspătă absolventă de universitate, virgină (ca oricine, din nou). Ei, și asta e partea în care te aștepți să se întâmple ceva intrigant. Să simți tensiunea, să proiectezi o direcție a întâmplărilor, să primești un indiciu pentru un secret uriaș despre Anastasia Steele (Dakota Johnson) sau Christian Grey (Jamie Dornan) sau măcar să înveți niște trucuri noi pentru acasă. Dar nu. Aș zice că una dintre “reușitele” filmului este că te lasă rece tocmai scenele overpromising. 

De fapt, povestea decurge cam așa: el îi explică pasiunea lui pentru senzații extreme și lipsa totală de interes romantic, dar e prea târziu – ea deja se visează mireasă. Trece ceva timp umplut cu SMS-uri și zboruri cu avionul. El îi face un preview al pasiunii sale folosind o cravată cu care o leagă de îngheieturi, dar ea se întoarce la romantism. Mai urmează un zbor cu avionul, el o duce la nivelul următor al acțiunii cureaua, ei nu îi place și se termină filmul.

Accesul Anastasiei în camera de joacă a lui Grey se face doar pe baza unui contract. Punctele contractului sunt foarte descriptive și se referă la ce are și ce nu are el voie să îi facă. Sunt lucruri din zona BDSM, însă care apar doar acolo, recitate de cele două personaje. Acțiunea propriu-zisă constă mai degrabă în niște scene de sex destul de plictisitoare și pline de clișee (ea poartă mereu lenjerie inspirată din colecția toamnă-iarnă 1920) și ceva spanking. Asta deși Grey avea o cameră de joacă plină de tot felul de unelte cu multiple utilizări. Așadar, chiar și din punctul ăsta de vedere – care speram să nu fie cârligul principal al filmului, dar a fost – e dezamăgitor.

Pe la jumătatea filmului am început să-mi doresc să o dea în telenovelă, de dragul surprizei. Să aflu că fratele lui Grey e un criminal în serie care îi știa secretul și aștepta momentul să le facă felul. Sau orice de genul ăsta. Din păcate, acțiunea a dus în puncte destul de goale, cum a fost momentul în care Ana îi spune că s-a îndrăgostit de el și tu, spectatorul, ai un șoc, pentru că scenele de până atunci nu aveau cum să ducă la ceva atât de profund.

Într-un fel, cred că filmul va prinde în rândul unei anumite categorii de femei. Asta dacă plecăm de la ipoteza că pentru acele femei cinele  romantice, zborurile cu elicopterul privat, mașinile scumpe și bărbații care joacă dur și greu de cucerit au același efect pe care filmele pentru adulți îl au asupra bărbaților.

Cu toate astea, am auzit că filmul e mai bun decât cartea, care s-a vândut în peste 100 de milioane de exemplare în lumea asta mare.

La final am observat că nimeni nu ieșise din sală înainte de sfîrșitul filmului. Ceea ce mi-a amintit de un banc mai vechi care spune că femeile se uită la filmele pentru adulți până la capăt pentru că speră că, la final, el o ia de nevastă pe ea.

 

8 thoughts to “La cald, despre filmul 50 shades of Grey”

  1. Super recenzia, bravo. Sunt prea multe femeile care au fost prinse de fenomen, mi se pare groaznic. Dupa asta o sa te mai invite Nescafe la film? 😛

    1. @Dragos, e alegerea lor, dar oricum cei de la Nescafe n-au nicio responsabilitate vizavi de calitatea filmului. Si chiar daca nu a fost cine stie ce, eu am apreciat surpriza de la ei, pentru ca, asa cum am scris, eram curioasa sa vad filmul si sa aflu ce-i cu tot taraboiul din jurul lui. Una e sa vezi cu ochii tai si alta e sa auzi povesti de la altii. Asa ca ma bucur ca mi-au dat ocazia sa il vad, ba chiar la VIP 🙂

  2. Cel mai prost film facut vreodata. Daca un betiv bate o femeie, femeia se simte traumatizata, daca un milionar bate o femeie, femeia se simte printesa. Deci in concluzie pana la urma “Bataia este rupta din rai”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *