“De ce eu” – filmul curajos al lui Tudor Giurgiu

de ce euNoul film al lui Tudor Giurgiu, “De ce eu?”, m-a dus cu gândul la ingredientele marilor succese ale cinematografiei europene. Bazat pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în urmă cu 13 ani, filmul abordează un subiect curajos – corupția la nivel înalt din Justiție – și o ipoteză controversată a morții procurorului.

Se îndepărtează destul de mult de stilul cadrelor extrem de lungi și de subiectul revoluției, două lucruri cam des întâlnite în filmele românești din ultima vreme, dar evită și stilul comercial de Hollywood. În schimb, cazul real al tânărului procuror (jucat de Emilian Oprea) aflat sub presiunea manipulărilor unor interese înalte în timp ce lucra la dosarul de corupție al procurorului orădean Alexandru Lele, va stârni o dezbatere interesantă, mai ales în contextul condamnărilor din ultima vreme.

Felul în care e realizat și dialogurile din film construiesc niște răsturnări de situație și niște momente de suspans care au nevoie de destul de multă atenție. Din păcate, am rămas cu impresia că am pierdut câteva detalii importante din cauza calității slabe a sunetului. Nu știu dacă filmul a fost de vină sau dotările sălii de la Palatul Copiilor, însă au fost destul de multe momente în care nu am auzit ce discutau personajele.

Faptul că proiecția premierei s-a întrerupt de două ori din cauza unor probleme tehnice parcă nu a făcut altceva decât să întărească discursul de început al lui Tudor Giurgiu, care s-a plâns de lipsa sălilor moderne de cinema și a condițiilor de organizare a premierelor. În sală erau destul de multe personalități – Traian Băsescu, foști miniștri, parlamentari – așa că mesajul sigur a ajuns la urechile cui trebuie.

Vă recomand să mergeți să vedeți filmul, dacă se poate la un cinematograf cu sunet performant. Partea bună a sunetului, însă, a fost coloana sonoră, formată în mare parte din piese românești (am auzit ceva Grimus și Robin and the Backstabbers).

Odată cu lansarea filmului a fost lansată și o campanie împreună cu HotNews – “Singur împotriva tuturor“. Campania își propune să scoată la lumină persoane din diverse domenii care au rezistat presiunilor șefilor, instituțiilor sau sistemelor în care se află.

Mai multe articole despre cazul procurorului Panait – Wikipedia, Adevărul.

2 thoughts to ““De ce eu” – filmul curajos al lui Tudor Giurgiu”

  1. Absolut sinistra imaginea asta: Basescu la premiera unui film despre presiuni ilegitime asupra procurorilor…BRRRRR!!!
    Adica ala care a “executat” (doar administrativ, slava Domnului!) procurori si judecatori incomozi in favoarea unora “cu nashu-n suflet”…Bezna mintii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *