Nu-i nicio noutate că zahărul e ascuns în produse în care n-ar avea ce căuta. Există pe lume niște oameni care fac bani mulți din slăbiciunea papilelor noastre pentru acest drog alb.
Însă am descoperit în ultima vreme zahărul printre ingredientele unor produse considerate super sănătoase și asta mi-a cam ruinat încrederea în Univers. Una e să alegi cu bună știință să pui un pachet de biscuiți în coș, alta e să trăiești în iluzia sănătății. Iată doar cinci exemple de produse care conțin zahăr ascuns:
Humusul (de la Mega Image) – nu mi-a venit să cred când am auzit că are zahăr, mai ales după ce am consumat tone de humus de la ei, așa că am verificat. Era soluția mea pentru orice sezon și e un ultra-aliment nelipsit din recomandările sportivilor – e light, sănătos, vegetarian, sățios. Însă eticheta nu minte. Acum caut alte surse și, dacă nu le găsesc rapid, s-ar putea să mă supăr și să-mi fac humus acasă (are Isabela niște rețete).
Fasolea roșie conservată – conține fibre, proteine și e delicioasă în salată. Însă dacă o cumperi la conservă, nu uita să verifici lista de ingrediente. Ar trebui să scrie “fasole, apă, sare”. Dacă scrie “fasole, apă, sare, zahăr”, caută alt brand.
Salata de vinete cu ardei copți (de la Mega Image) – am gustat prima și singura dată dintr-o porție cumpărată de mama. Primul gând a fost că este extrem de dulce. Pe etichetă, evident, zahărul era printre primele ingrediente.
Murăturile – majoritatea murăturilor conțin zahăr pe post de conservant. Dacă, totuși, nu ai cum să scapi de pofta de castraveciori murați, poți scăpa de o parte din zahărul pe care îl conțin dacă îi speli la robinet înainte.
Sfecla roșie conservată – idem ca la restul conservelor. Nici nu înțeleg de ce se adaugă zahăr, dacă sfecla e deja dulce din prima ei fabrică, Mama Natură. Sfatul meu este să cumperi sfeclă proaspătă, să o fierbi și să-ți faci de cap.
Partea cu adevărat dificilă este să găsești alernativa. Magazinele sunt pline în proporție de peste 95% de alimente procesate, ambalate, dintre care probabil 80% sunt pe bază de zahăr, făină și grăsimi. Într-o lume ideală, am avea cu toții timp și pricepere să ne pregătim mâncarea exact așa cum o vrem. Dar tot într-o lume ideală, ciocolata n-ar avea calorii, deci din punct de vedere fizic și filozofic, vorbim despre ceva imposibil.
Exista zahar si in lapte, si in musli si in…orice. Dar am gasit repede in Mega un peanut butter fara zahar (brandul este Calve). Problema e sa gasesc lapte de cocos sau de migdale fara zahar, conserve de vasole verde si mazare fara zahar si tot asa…iar pt cereale, cel mai simplu e sa le iei invidual si sa le amesteci tu. Cu pastele integrale si orezul brun am rezolvat repede.
@Oana, asa e, in lapte si iaurturi se mai pune zahar, dar nu apare nici pe eticheta. Untul de arahide de la Calve e nelipsit la mine 🙂 Inainte luam brandul de la Mega, insa asta are un procent mai mare de arahide. Eu m-am despartit de paste si de cereale de ceva vreme, dar vad ca zaharul se incapataneaza sa ramana.
Da, clar, Calve e genial. 😀 Avantajul e ca nu poti manca foarte mult pentru ca te saturi foarte repede. Paste mananc destul de rar, orezul imi place tare (+ curry), iar la cereale – am optat doar pt fulgi de ovaz in ultimele luni, fara alte combinatii si e suficient pentru mine. La lapte am renuntat de vreo 2 ani, iar cu iaurtul am perioade si perioade. As putea trai doar cu legume si fructe, dar am zis sa fie echilibru. 🙂
E adevarat moartea alba pandeste peste tot. Gasiti produse fara zahar in magazinele online cu specific bio.
Sunt de parere ca nimic cumparat din supermarket nu este natural, oricat ar sustine ei ca mai natural de atat nu se poate.