20 de trucuri de la cursul de self make-up cu Alexandra Crăescu

Weekendul trecut am fost la un curs de self make-up cu Alexandra Crăescu, un plan pe care îl aveam de mult. Nu-mi bat capul cu un machiaj perfect în fiecare zi, dar atunci când vreau să fie așa, vreau să știu să-l fac și singură. Și pentru că îi admiram de mult operele Alexandrei și s-au aliniat planetele, m-am gândit că e timpul să pun planul în aplicare.

Au fost cinci ore pline, cu două foi de notițe scrise mărunt, în care am parcurs cele două module ale cursului – am trecut de la un machiaj simplu, de zi, până la unul mai intens, potrivit mai degrabă pentru petreceri.

De regulă mă machiez simplu și folosesc produsele de bază. Înainte să văd ce folosește Alexandra, aveam impresia că un machiaj reușit înseamnă zece straturi de produse diferite. Din fericire, am observat că și ea folosește aceleași tipuri de produse, însă mi-am dat seama că diferența dintre un machiaj bun și unul nereușit stă, în mare parte, în calitatea produselor, potrivirea cu tenul și cromatica machiajului și mai ales felul în care sunt aplicate.

Un alt motiv pentru care am făcut cursul a fost și faptul că am vrut recomandări foarte personalizate pe tipul meu de ten, pe fizionomie și pe preferințe. M-am săturat să-mi iau produse de machiaj care nu mi se potrivesc, pe care nu le folosesc și ajung să le arunc atunci când bănuiesc că expiră.

Nu pot să redau paginile lungi de notițe și trucuri învățate la curs, dar le-am selectat pe cele care mi s-au părut importante sau care s-au dovedit a fi exact pe dos față de cum credeam eu că stau lucrurile.

Etapa I – Pregătirea pentru machiaj

–          Demachiantul se curăță întotdeauna de pe față (cu apă termală, de preferat). Altfel, el va continua să își facă efectul pe timpul machiajului.

–          Burețelul sau pensula pentru fond de ten se folosesc puțin umede, astfel încât apa să respingă fondul de ten și să nu rămână prea mult produs îmbibat în ele. Eu mereu rămâneam cu o tonă de fond de ten în pensulă, mai ales MAC Face & Body, care e foarte lichid.

alexandra-curs-zi-pas1.jpg

Etapa II – Tenul

–          Întotdeauna se aplică puțin fond de ten și pe lobul urechii, precum și în comisura dintre față și gât, unde se întinde foarte bine.

–          Anticearcănul se aplică mereu cu degetul, prin tapotare. În contact cu căldura corpului, el se lichefiază și intră mai ușor în piele.

–          Peste anticearcăn, pentru o durată mai mare a machiajului se folosește pudră translucidă. (Am văzut că Alexandra folosește MAC Prep & Prime). La finalul cursului, fiind machiată de seară, am ieșit în oraș și am stat până la 3 dimineața. Fardul de pleoape era intact.

–          După ce se aplică pudra, se curăță sprâncenele de fond de ten cu pensula și cu apă termală.

–          Sprâncenele se conturează după accentuarea ochilor, cu o pensulă tăiată cu colț. Dacă ies prea intense poți să apeși ușor burețelul folosit pentru fond de ten deasupra lor și se mai deschid.

–          Cea mai bună combinație de blush este în două nuanțe – una naturală, mată, care se aplică din dreptul colțului urechii către colțul gurii, după care pe deasupra, în partea superioară, venim cu o tușă de blush deschis la culoare (piersică sau roz) pentru a îmbujora ușor obrajii. La final se iluminează zona superioară a pomeților cu un iluminator.

–          Imediat după această etapă, pe buze se aplică balsam, ca să fie hidratate și pregătite atunci când se aplică rujul.

După acest pas, machiajul meu arăta cam așa:

alexandra-zi-pas1.jpg

Etapa III – Machiajul ochilor

–          Pentru un machiaj natural se folosesc minimum două nuanțe, una mai deschisă și una mai închisă, din același câmp cromatic.

–          Ce am observat la aplicarea fardului este că pensulele sunt extreme de importante. Pensula cu care se creează umbra trebuie să fie pufoasă, astfel încât marginea umbrei să fie difuză. Pensula pentru sprâncene trebuie să fie tăiată în colț, pe diagonală, cea pentru fardarea pleoapei mobile trebuie să fie plată.

–          Pe pleoapa mobilă se folosește nuanța mai închisă, care se aplică descendent, dinspre colțul exterior spre cel interior.

–          Fardul și eyelinerul se aplică astfel încât să nu existe deloc spații albe între gene, ci să fie uniform.

–          Rimelul se aplică printr-un zig-zag la rădăcină și apoi trăgând pensula spre colțul exterior. Eu trăgeam de pensulă mai mult în sus, spre vârfurile genelor, însă îmi place mult mai mult cum arată genele orientate către exterior.

alexandra-seara-pasul1.jpg

Etapa IV – Buzele

 

–          Mai întâi se îndepărtează balsamul de buze, care a avut timp să își facă efectul. Apoi se aplică un ruj (mat sau lucios, la alegere), după care, cu o nuanță ușor mai deschisă decât primul ruj, se accentuează centrul buzelor, pentru mai mult volum.

–          Nu e nevoie să investiți și în ruj mat, și în ruj lucios. Cel mat poate deveni lucios dacă îl amestecați cu puțin balsam de buze.

alexandra-seara-pas2.jpg

Fine tuning

 

–          Același iluminator folosit pe pomeți trebuie aplicat într-o linie fină și sub sprâncene, precum și pe arcada buzelor. Am fost impresionată de volumul pe care îl oferă buzelor șmecheria asta.

–          În 5 minute, un machiaj de zi poate fi transformat într-unul de seară printr-o tușă de eyeliner și un ruj puternic. Dar asta e prima etapă. Pentru un efect mai bun, și acest machiaj are nevoie de timp, iar etapa mai complexă durează la fel de mult ca primul modul.

–          Pentru a intensifica machiajul și a-l transforma într-unul pentru o petrecere, în cazul meu, Alexandra a testat încă două nuanțe de ruj intens. De asemenea, la ochi a continuat machiajul cu un fard mat, peste care a aplicat unul sidefat de la MAC, chiar peste umbrele inițiale.

–          Pudra nu este absolut necesară, pentru că încarcă tenul. Alexandra are un stil foarte natural de machiaj și nu am avut deloc senzația de ten încărcat. Pentru persoanele cu ten gras, în loc de pudră, recomandă șervețele matifiante care se pot aplica în zona T (sunt ieftine și se găsesc în majoritatea magazinelor).

 

Ce mi-a plăcut la cursul de automachiaj:

–          Am fost singura elevă, Alexandra a lucrat doar cu mine

–          Am primit explicații pentru fiecare pas din fiecare tip de machiaj

–          Am învățat să fac machiajul acela simplu, natural, de zi, care pare effortless

–          Am învățat să îl transform într-unul de seară

–          Am învățat niște trucuri mici și simple, dar cu impact mare în orice tip de machiaj

–          Am observat ce se potrivește și ce nu fizionomiei mele (de exemplu, ce linie de tuș mă avantajează)

–          Am primit recomandări de produse care mi se potrivesc, de la fond de ten, la fard de pleoape și pensule

–          Am testat culori și stiluri diferite (de la ruj nude, la burgundy și roșu)

–          Și mi-a plăcut de Alexandra, desigur, cu care am mai stat o oră la povești după curs 🙂

alexandra-seara-pas-2.jpg

 

Dacă vă bate gândul să mergeți la curs, vă recomand să o faceți, pentru că merită. Cuprinde două module – machiaj de zi și machiaj de seară. Un modul costă 150 euro, dar dacă le luați pe amândouă, costă 250 euro. Fiecare modul durează cam 2,5 ore, deci dacă le vreți pe amândouă va fi nevoie să vă rezervați o jumătate de zi. Nepărat să aveți o agendă și să luați notițe, să faceți fotografii la fiecare pas și apoi să exersați apoi acasă.

De asemenea, la curs trebuie să mergeți cu propria trusă de farduri, ca să primiți sfaturi despre ce ar trebui să rămână, ce nu, noi moduri de a folosi produsele pe care deja le aveți și ce ar trebui să adăugați.

Alexandra folosește și recomandă produse MAC, Make-up Forever, Estee Lauder, YSL, Elizabeth Arden etc. Într-adevăr, produsele recomandate sunt profesionale și nu sunt tocmai ieftine dacă le cumpărați pe toate odată, însă nici nu e obligatoriu. Le puteți cumpăra pe rând, iar ea vă poate explica cum să vă descurcați cu un minimum de produse.

Vă las să vă clătiți ochii pe pagina ei oficială și pe site-ul proaspăt lansat.

 

Citește și Interviu cu Diana Ionescu – Un machiaj reușit se poate face rapid

8 thoughts to “20 de trucuri de la cursul de self make-up cu Alexandra Crăescu”

  1. Care ar fi minimul de produse necesare, pentru o incepatoare si o minimalista asa ca mine? si de unde se achizitioneaza? (daca poti sa-mi spui). Nu sunt adepta make-up-ului in general, insa cu apropierea nuntii devin tot mai interesata de acest domeniu, mai ales ca imi este destul de teama ca nu stiu inca ce mi se potriveste si ca voi face o alegere gresita in ziua nuntii in aceasta privinta… as urma cu mare placere macar unul dintre module, asa ca as vrea sa fiu pregatita dinainte cu o trusa minima, pe care sa apuc sa o testez un pic inainte. so, help needed! 😀

  2. Ah, si inca ceva, daca machiajul de zi se poate transforma atat de usor in machiaj de seara, asta inseamna ca diferenta de 100 de euro daca iei ambele module e doar pentru acele 5 minute in care iti arata cum sa realizezi retouching-ul? :D:D just curious 😛

  3. @Luminita, dacă tu de obicei nu te machiezi și îți faci griji pentru nuntă, ți-aș recomanda să apelezi la un machiaj profesional.

    Produsele sunt destul de scumpe și decât să cheltuiești mult până descoperi ce ți se potrivește și ce nu, mai bine mergi la cineva care se pricepe.

    Apoi, un machiaj pe care ți-l faci tu acasă, mai ales dacă nu prea ai experiență, nu va ieși la fel și nu va rezista precum unul profesional.

    Despre sprâncene am vorbit, au fost conturate cu un fard cremos.

    Cât despre cele 5 minute în plus, nu sunt chiar atât. Durează vreo două ore și jumătate, cum spuneam, să înțelegi ce să faci și cum să faci ca să îl transformi. E ușor când îl face altcineva.

  4. Multumesc. Iti dai seama ca am programat sa ma machieze cineva profesional la nunta, dar intervine dorinta proprie care s-ar putea sa nu se potriveasca cu viziunea artistului, nu? Spre exemplu, daca eu vreau smoky eyes in ziua evenimentului si descopar atunci, pe loc, ca nu mi se potriveste, nu e o situatie tocmai fericita, nu? 😀 Apoi, o trusa proprie poate fi constituita pentru utilizarea de zi cu zi sau la ocazii speciale, si e important daca ai sti ce sa-ti cumperi, ce marci sunt mai bune, sau care ar fi minimul pe care trebuie sa il ai atunci cand vrei sa te duci la o petrecere, sau pur si simplu pentru o sedinta foto ocazionala, nesofisticata, fara sa apelezi la un profesionist. Cam la asta ma refeream eu 🙂 Apoi, e cursul acesta doar pentru cele care se machiaza de mult timp?

  5. Ma bucur ca exista din ce in ce mai multe femei interesate de make-up profesionist. Cred ca e nevoie de multa informatie pe piata, dar si de tehnica si experienta, pe care le poti dobandi doar cu ajutorul unui specialist.

  6. Buna! Am gasit articolul tau dupa o simpla cautare pe Google: ” ce trebuie sa stiu despre un machiaj de zi”, fiind la inceput in acest’ ‘domeniu’ ‘
    Ei, de la tine am aflat cate ceva si despre machiajul de seara.
    Foarte bine structurat si prezentat acest articol. Multumesc! 👍

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *