Două proiecte cu potențial, 100% românești

bikeangelDe la o vreme aud despre o mulțime de proiecte interesante, cu foarte mult potențial, începute de tineri români. Mă bucură energia asta antreprenorială și dorința curajoasă de a schimba ceva. Azi vreau să vă povestesc despre două proiecte care pot avea un impact foarte mare, sunt fun, țin cont de nevoi reale și sunt toate pornite de tineri care mai au destul până împlinesc 30 de ani.

Bike Angel – dispozitivul care îți găsește bicicleta furată

Primul proiect se numește Bike Angel și e gândit de Tiberiu Anghel și Bogdan Claru. Ca să dau un pic rewind, pe cei doi i-am cunoscut acum câțiva ani în Amsterdam, pe vremea când erau studenți acolo. Și ca orice student în Olanda, aveau fiecare aproximativ 1.5 biciclete. Adica fiecare avea câte o bicicletă, dar mai aveau una pentru musafiri.

Atunci le-a venit și inspirația de a crea un sistem de urmărire pentru biciclete, în cazul în care sunt furate. Asta face Bike Angel, un dispozitiv wireless care se pune în cadrul bicicletei și ajută la localizarea ei prin GPS. Apoi, sistemul se conectează prin bluetooth la aplicația de mobil Bike Angel și îți va trimite un SMS de fiecare dată când dispozitivul detectează mișcare neobișnuită cu ajutorul accelerometrului, mișcare pe care o poate asocia cu furtul.

În aplicație va fi păstrat un istoric al locurilor în care ți-ai lăsat bicicleta, care mi se pare util și în cazul în care descoperi ulterior că ți-a dispărut vreo altă componentă.

bike angel

Proiectul a trecut deja de etapa de testare, a dovedit că funcționează foarte bine, iar acum echipa are nevoie de finanțare pentru a-l produce la scară mai largă. Ideea mi se pare excelentă, e ceva la care fiecare biciclist s-a gândit, dar acum poate deveni realitate, la un preț accesibil (prețul de retail este de 100 euro). Puteți susține inițiativa lor pe kickstarter și să fiți printre primii care primesc dispozitivul în schimbul unei donații mai mici decât prețul de vânzare.

#EnjoyBucharest – Bucureștiul promovat ca destinație de city break

 

cover

Al doilea proiect care, dacă merge bine pe termen mediu și lung, poate avea un impact semnificativ, este Enjoy Bucharest. Pe scurt, este vorba despre un proiect care își propune să pună Bucureștiul pe lista destinațiilor de city break pentru străini, pus la cale de Toma și de Alex.

Deja, Centrul Vechi mi se pare că se transformă pe zi ce trece într-un loc exclusiv turistic. Sunt puține locuri care mi se mai par interesante din perspectiva locuitorului de rând, însă din ce în ce mai multe cluburi și pub-uri pentru amatorii de “eastern european nightlife”.

Între 3 și 5 aprilie, 30 de bloggeri de travel străini, încă 10 români, împreună cu 5 fotografi și 2 videografi vor descoperi ce mai are Capitala de oferit turiștilor, pe lângă centrul istoric. Cred că suntem într-un moment în care trebuie să învățăm urgent să promovăm ce ne face unici, nu doar cele 2-3 obiective clasice din oraș, care nu spun mai nimic despre identitatea lui sau creează o identitate falsă, de larg consum turistic. De aceea cred că feedbackul celor 30 de invitați străini poate fi extrem de valoros.

Din proiect face parte și Romanian Digital Travel Conference, un eveniment dedicat industriei de turism românești, în care cei mai mulți jucători abia fac primii pași în digital.

Urmăriți tururile ghidate, fotografiile și informația de la conferință pe hashtag-ul #enjoybucharest și pe site-ul proiectului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *