Ca sarea în bucate și uleiul în salate

uleiuriExistă câteva lucruri cu care merg întotdeauna la sigur. Vinul roșu sec și bucătăria mediteraneană sunt printre ele. Pur și simplu mi se pare că nu ai cum să dai greș când folosești roșii uscate, mozzarela, măsline, busuioc proaspăt și puțin ulei de măsline ca la mama lui acasă. Însă toate ingredientele astea au variante mai mult sau mai puțin reușite, mai apropiate sau mai îndepărtate de gustul lor original.

Așadar, când m-a invitat Doru la degustarea de uleiuri de măsline italienești, grecești și spaniole, nici nu am stat pe gânduri. M-am dus curioasă să aflu cum recunoaștem un ulei de măsline de calitate și care sunt diferențele între cele nouă uleiuri pe care ni le pregătise.

Gazda întâlnirii a fost restaurantul Meze, cu meniu tradițional grecesc, care a întregit decorul cu gustări mediteraneene.

În primul rând, e bine să știți că există o mare diferență între uleiul obținut din măsline (preferabil presat la rece) și uleiul din turte de măsline. Cel din urmă nu e chiar cea mai fericită alegere, pentru că provine din resturile obținute după producerea uleiului virgin și extravirgin. 

Apoi, degustarea uleiului e destul de asemănătoare cu cea a vinului – ne uităm la culoare și observăm mirosul și gustul. Totul se face direct din linguriță sau pe o bucată de focaccia. Un ulei de măsline bun nu trebuie să aibă nici cea mai mică tentă de rânced sau de gust metalic. În schimb, am degustat câteva uleiuri foarte bune cu aromă puternică de mere verzi sau de iarbă. Mi-a plăcut în special un sortiment care lăsa un gust ușor iute.

Când mergeți la cumpărături, sunteți norocoși dacă găsiți uleiuri importate din țările mediteraneene. Ideal ar fi să le și gustați, dacă aveți ocazia. Dacă nu, e foarte important să verificați data fabricației – cu cât e produs mai recent, cu atât uleiul e mai bun. De asemenea, cu cât aciditatea este mai scăzută, cu atât uleiul este mai bun.

Preferatele mele au fost uleiurile aduse de Doru din Creta și Thassos. Dacă ajungeți prin Grecia la vară, să nu plecați cu mâna goală! Tot printre cele mai bune a fost și acest ulei de măsline organic din Pelopones. Observ că nu este nici cel mai ieftin, însă este un ulei foarte fin, ceea ce mă face să-l pun în categoria “pentru cunoscători”. Restul uleiurilor degustate se găsesc online la prețuri foarte bune și pe puteți încerca până vă găsiți preferatul. Până la urmă, tot papilele vor decide care a fost mai bun.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *