Ce poate face medicina anului 2015

implantconnectDacă clasica durere de dinți e aceeași dintotdeauna, medicina – inclusiv stomatologia – e un domeniu în continuă evoluție. Nici nu e de mirare, având în vedere miliardele de euro, bani publici și privați, investiți anual în cercetare în domeniu. Așa s-a ajuns ca, de la un an la altul, să apară inovații majore în tratamentele propuse de medici sau chiar să se schimbe complet regulile de lucru.

Exemplele sunt nenumărate, pornind de la aparatele dentare invizibile, despre care v-am mai povestit aici, până la banala plombă, care nu se mai pune decât cu digă (o folie de cauciuc cu care se izolează dintele, ca să nu ajungă bacterii în locul plombat).

Ajung și în România tehnologiile și descoperirile noi ce țin de sănătatea orală, însă mi se pare că, din cauza prețurilor, sunt adoptate destul de greu. Suntem, conform statisticilor, o țară unde 70% din locuitori au probleme dentare, iar 30% dintre ei și-au pierdut toți dinții (studiu realizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România). În același timp, suntem o țară săracă, unde prioritățile sunt altele decât dantura și sunt convinsă că sărăcia și lipsa de educație sunt motivele pentru care s-a ajuns aici.

Săptămâna trecută am aflat de o nouă inovație în domeniul implantologiei care ar putea fi extrem de utilă chiar și în România, mai ales pentru cazurile extreme.

Pe scurt, după ani de cercetări, medicii au reușit să ajungă la performanța de a face toate implanturile necesare unei persoane care și-a pierdut toți dinții, în doar 24 de ore. Totul, fără durere în timpul sau după tratament.

Sistemul se numește Fast&Fixed și e bazat pe o tehnologie germană care nu mai necesită lifting de sinus, adiție de os sau alte proceduri folosite în cazul implantului clasic. Practic, se pun 4-6 așa-numite șuruburi pe arcadă (care, de fapt, sunt implanturile), iar în ele se fixează lucrarea protetică, adică coroana.

Evident, soluția nu e ieftină. Costă aproximativ 5000 de euro, dar dacă aduni costurile mai multor implanturi făcute pe rând, având în vedere un preț mediu pe piață de 700 de euro al unui singur implant, este mai ieftin să apelezi la metoda asta.

Este doar una despre descoperirile destul de SF, la care nici nu ne-am fi gândit pe vremea când o vizită la dentist implica cel puțin o zi de durere.

Am aflat despre Fast&Fixed la evenimentul Implant Connect organizat de clinica Dent Estet, care oferă și un discount de 500 euro/arcadă pentru acest tratament. Sper să nu aveți nevoie de așa ceva, dar dacă știți pe cineva care s-ar bucura de reducere, luați legătura cu cei de la Dent Estet până pe 5 iunie, când expiră oferta.

2 thoughts to “Ce poate face medicina anului 2015”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *