Andrei Rosu, primul român care a traversat Canalul Mânecii înot

andrei_rosu_arch2arc

Andrei Roșu a făcut istorie în noaptea asta. A devenit primul român care a traversat Canalul Mânecii înot, pe o distanță de circa 30 de kilometri, în cadrul competiției Arch 2 Arc. Este cu siguranță una dintre știrile anului în sport, chiar dacă încă nu s-a terminat competiția, iar Andrei mai are 300 de kilometri de pedalat.

E o surpriză și o dovadă de perseverență cu atât mai mare cu cât Andrei a învățat să înoate abia acum 4 ani. Acum 2 ani a anunțat că va participa la Arc 2 Arch (140 km alergare, peste 30 km înot și 300 km pedalat), iar de atunci a început antrenamentele. Asta a însemnat nu doar înot, alergare și pedalat, ci și expunere la temperaturi scăzute, dușuri reci, alergări rapide pe distanțe mai lungi etc.

Traversarea a durat mai bine de 20 de ore, un timp destul de lung, din cauza curenților care aproape că au dublat distanța înotată. Dacă v-ați simțit vreodată complet epuizați după o oră de înot, vă rog să vă luați o clipă să vă imaginați ce înseamnă să înoți în apă de 15 grade timp de 20 de ore, împotriva unor curenți imprevizibili. Doar 1341 de oameni au reușit să traverseze Canalul Mânecii înot până acum, dar mulți alții au încercat și n-au sfârșit bine.

Pe tot parcursul probei de înot, sportivii au fost însoțiți de vase de asistență. Din ce am citit online, Andrei ar fi transmis că are dureri la un braț, dar a continuat să înoate și să-și păstreze simțul umorului.

enduroman

De ce e importantă reușita lui? Pe lângă premiera istorică aproape incredibilă, cred că Andrei a reușit să consolideze exemplul de succes al omului obișnuit devenit sportiv de performanță după ce s-a apucat de sport la 33 de ani. The late bloomer. Exemplul că e posibil și chiar la nivel ultra. În plus, este o lecție despre curaj și muncă, pentru că nu există scurtături în Canalul Mânecii, nu există aparențe, nu există jumătăți de măsură. Tot ce există este apa fără țărm la vedere și fiecare centimetru parcurs există doar datorită orelor de pregătire (fizică și nu numai).

Sunt convinsă că va ajunge cu bine la finish și poate efortul de a se urca pe bicicletă și a pedala până la Paris e cu atât mai mult de admirat, dar e deja un învingător. Și și-a oferit un cadou magnific de ziua lui.

Felicitări!!!

Vă las cu un video făcut de o echipă de canadieni care au înotat în Canalul Manecii în 2013.

 

One thought to “Andrei Rosu, primul român care a traversat Canalul Mânecii înot”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *