Ardei umpluți cu hrișcă și ciuperci

ardei

Când stăteam la bloc, aveam o vecină care, în fiecare vară, gătea la 6 dimineața, pe răcoare. Cum noi dormeam cu toate ușile și ferestrele deschise în speranța unei minime adieri, deșteptarea venea foarte devreme și în arome de tocănițe, tochituri cu usturoi, vinete coapte și câte și mai câte bunătăți. Nu era deloc distractiv, mai ales dacă aveam frigiderul gol.

E clar că pe căldurile astea nu-i chip de stat în bucătărie, dar când ți-e dor de o mâncare de sezon, merită. Iar dacă nu suporți căldura, poți pune ceasul să sune înainte de răsărit, pentru o experiență extremă. Vezi doar să nu te trezești cu vecinii înfometați la ușă.

Mă gândeam de mult la rețeta asta de ardei umpluți vegetarieni pe care am adaptat-o puțin. În loc de orezul pe care îl folosește lumea în general la ardeii umpluți fără carne am pus hrișcă, pentru că are carbohidrați mai buni, mai frumoși și mai deștepți. 🙂 Așadar, a ieșit o variantă mai ușoară, mai low carb, mai sănătoasă și cel puțin la fel de gustoasă a unei rețete tradiționale.

Timp de preparare: max 40 minute
Dificultate: foarte începător (nivelul meu)
Nr. porții: 3-6 (sau chiar una singură, dacă mănânci 6 ardei odată)

Ingrediente:

  • 6 ardei grași
  • jumătate de cană de hrișcă (hidratată în apă de cu seară sau măcar timp de câteva ore)
  • 300 grame ciuperci champignon (sau de pădure, dacă aveți; sunt mai gustoase)
  • o ceapă mică
  • 1 morcov mic românesc (adică să nu cântărească 3 kg precum frații lui pe steroizi din import)
  • un ou
  • o legătură de mărar
  • o legătură pătrunjel
  • 2 roșii
  • 2-3 linguri bulion
  • sare, piper, alte condimente după gust
  • + opțional câteva boabe de piper roșu

 

Nu-i mare filosofie: ceapa, morcovul și ciupercile se taie mărunt și se pun împreună în tigaie, nu mult, ci doar se învârt 2 minute, cât să se înmoaie puțin. Poți să pui o lingură de ulei, dar nu e musai – ciupercile își lasă imediat sucul. Se stinge focul, se adaugă hrișca, oul, verdețurile (în cantitatea care vă convine), condimentele și o lingură de bulion și se amestecă bine.

Tot secretul stă în condimente. Hrișca nu are cine știe ce aromă, nici ciupercile (doar dacă sunt de pădure), așadar pune din plin cimbru, busuioc, oregano, piper și ce mai ai prin sertare.

Apoi se umplu ardeii (curățați de semințe, evident) cu compoziția rezultată și se pun în oală. Nu îi umpleți la maximum, mai trebuie lăsat loc și pentru rondelele de roșii care vor deveni “capace”. Se pune apă în oală până la înălțimea ardeilor, fără să-i depășească, se pune capacul și se lasă la fiert. După vreo 20 de minute se adaugă câteva linguri de bulion amestecate cu puțină apă, a doua roșie tăiată cubulețe și se mai lasă 5 minute pe foc.

Când sunt gata îi teleportăm în farfurii, le punem și o lingură de iaurt grecesc deasupra și ne rugăm să se răcească odată.

 

Ai încercat rețeta? Cum a ieșit? Dacă ai sugestii, lasă-le în comentarii și le adaug aici.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *